Rubrica "cazania"
Cred Doamne, ajută necredinței mele
Credincioișii, care citesc sau ascultă dumnezeieştile Scripturi, ştiu că diavolul dintru început a invidiat pe om, văzînd aşezarea fericită şi slăvită din rai în care îl pusese Dumnezeu. După aceea, el n-a încetat niciodată vicleniile lui, ci cu toată puterea s-a străduit şi se străduieşte să înşele pe om şi să-l vatǎme, aşa cum s-a arătat în Sfînta Evanghelie care s-a citit astăzi. Această Evanghelie ne arată însă şi cele trei arme puternice: credinţa, postul şi rugăciunea, prin care se poate goni şi nimici toată puterea diavolului. De aceea mult folos sufletesc va aduce ascultarea tîlcuirii cuvintelor Evangheliei ce s-a citit astăzi, care ne spune că: mai mult…
Oricine voiește, să vină după Mine
Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns aproape la jumătatea căii postului, unde aflăm două ajutoare tari şi puternice în ostenelile noastre. Unul dintre acestea este Preasfînta Cruce, lemnul cel de viață dǎtǎtor, bucuria lumii, puterea credincioşilor, întărirea drepților, nădejdea păcătoşilor. Pentru aceasta, sfînta Biserică a lui Hristos o pune astăzi pe dînsa înaintea noastră, ca, in evlavie închinîndu-ne ei, să luăm har şi putere în greutățile luptei dumnezeieşti a postului. Celălalt ajutor este glasul Domnului din Evanghelia de astăzi, mai mult…
Ți se iartă păcatele tale
Tâlcuirea Evangheliei în duminica a II-a din Postul Mare, despre vindecarea slăbănogului. Sfântul Apostol Pavel ne spune că credinţa este din auz, iar auzul prin cuvîntul lui Dumnezeu (Romani 10:17). Adevărul acestor cuvinte apostolice îl înțelegem mai cu seamă din spusele Evangheliei care s-a citit astăzi. Minunea ce s-a făcut cu slăbănogul a avut o mare putere să încredinţeze pe toți cei ce au văzut-o cu ochii lor, că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat. Cine altul cunoaşte păcatele cele ascunse, sau înțelege gîndurile cele din adîncul inimii, sau numai printr-un cuvînt poate să întărească mădularele slăbănoage şi neputincioase, afară de Cunoscătorul inimilor, Atotputernicul Dumnezeu? mai mult…
Vino și vezi frumusețea Ortodoxiei
Din aşezămînt apostolesc, dreptcredincioşii creştini împodobeau bisericile lui Hristos cu sfinte icoane, nu socotindu-le dumnezei, nici slujind lor, ci înălţîndu-şi printr-însele mintea la persoanele pe care le închipuiau ele, se închinau lor şi le sărutau pentru dragostea cea către acele persoane sfinte. Dar răutatea şi mîndria ereticilor a năpăstuit nu numai scopul cel sfînt al Bisericii, zicînd că slujeşte icoanelor, precum slujeau închinătorii de idoli, idolilor, ci au îndrăznit şi au făcut împotriva sfintelor icoane un lucru pe care nimeni nu l-a făcut asupra vreunui chip al vreunui împărat pămîntesc, sau al vreunui domn sau dregător: le-au sfărîmat, le-au ars şi au dezbrăcat bisericile de podoaba lor. mai mult…
Post, rugăciune și milostenie
Trei fapte bune ne învață Sfînta Evanghelie care s-a citit astăzi: iertarea, postirea şi milostenia. Postirea a rînduit-o Domnul nostru între celelalte două fapte bunę, fiindcă ura şi nemilostivirea oprește roada postului. În zadar posteşte cel care urăşte pe fratele său (Matei 5:23-24). În zadar îşi închide gura de la desfătarea bucatelor, cel care nu întinde mîna sa spre ajutorarea săracilor. Cel care însă a unit postul cu iertarea greşelilor aproapelui şi cu milostenia, mai mult…
Veniți binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția!
Sfînta Evanghelie care s-a citit astăzi ne spune că Cel Unul-Născut, Fiul şi Cuvintul lui Dumnezeu, va veni iarăşi pe pămînt, dar nu cum a venit întîi, smerit şi umil, ci cu slavă multă şi cu mare strălucire dumnezeiască. Şi va veni, nu ca să mîntuiască lumea, ca mai înainte, ci ca să judece pe toți oamenii, pe cei vii si pe cei morți; să dea celor care au făcut cele bune Împărăţia cea veşnică, iar celor care au făcut cele rele, osînda cea veşnică. mai mult…
Întoarcerea la Tatăl – iubirea nemăsurată a lui Dumnezeu
Cînd fariseii şi cărturarii au văzut că Domnul Hristos primeşte pe vameşi şi pe păcătoşi şi stă împreună cu ei şi mănîncă, cîrteau asupra Lui, zicînd: «Acesta primeşte pe păcătoşi la Sine şi mănîncă cu dînşii». Atunci Domnul, deschizînd vistieria învăţăturilor Lui, celor în pilde, a răspuns împotriva cîrtirii lor nedrepte. Le-a vorbit despre veselia păstorului, care şi-a găsit oaia sa cea pierdută şi despre bucuria femeii, care şi-a găsit drahma ei pierdută, arătînd că şi cerul şi îngerii se bucură de pocăinţa celui păcătos. mai mult…
Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!
Faptele bune, ca şi păcatele, care se săvîrşesc cu trupul, de vreme ce cad sub simțurile trupeşti, fiecare om lesne le aude, le vede şi le pipăie. Însă fapta bună sau răutatea sufletului, care sînt ascunse simturilor trupeşti, şi care nici nu se văd, nici nu se aud, sufletul cu anevoie le simte şi mintea cu anevoie le cunoaşte. Astfel, smerenia este o înclinare a sufletului, sfîntă şi mîntuitoare. Mîndria, în schimb, este o patimă a sufletului, rea şi pierzătoare. Dar numai cu greu cunoaştem şi înţelegem cînd cineva este smerit şi cînd este mîndru. mai mult…
Poporul care stătea în întuneric a văzut Lumină mare
Sfînta Biserică a rînduit ca, la fiecare praznic mare, să fie prăznuire şi înainte şi după praznic, pentru ca înainte de praznic să ne pregătim prin pocăinţă şi prin fapte bune, iar după praznic să aducem mulțumire lui Dumnezeu care ne-a învrednicit să prăznuim cu toată vrednicia creştinească. Sfinţii Părinți au rînduit ca Evangheliile, care se citesc în zilele dinaintea praznicelor, cît şi cele care se citesc în zilele de după praznice, să aibă potrivire şi asemănare cu scopul praznicului. De aceea în Duminica înainte de Botez s-au citit mai mult…
Cartea neamului lui Iisus Hristos
Când citeşti istoria neamului după trup al lui Iisus Hristos, din Sfinta Evanghelie, ți se pare că vezi scara patriarhului Iacov, pe care îngerii lui Dumnezeu se suiau pînă la cer și se pogorau pînă la pămînt. În povestirea Evangheliei despre neamul lui Hristos, strămoşii Săi se suie pînă la Dumnezeu şi se coboară pînă la Iisus Hristos, Care pe pămînt s-a întrupat. Două sînt naşterile lui Iisus Hristos: una dumnezeiască din Tată fără mamă, iar alta omenească din mamă fără tată. Pe cea dumnezeiască a propovăduit-o Evanghelistul Luca, zicînd: ,,Fiu al lui Enoh, al lui Set, al lui Adam, al lui Dumnezeu”. Pe cea omenească a arătat-o Evanghelistul Matei, cînd a scris despre naşterea Lui din Fecioara Maria, începînd povestirea neamului de la Avraam şi pogorîndu-l pînă la Iisus Hristos, mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare