versiunea moldoveneasca русская версия


Pescarii de suflete

Pescarii de suflete

5 октября 2024

Mulți dintre noi, văzînd peştii din apă fugind de cea mai mică lovitură dată apei, cred că peştii au un bun auz. Insă ei, fiind lipsiți de organele auzului, nu au simțul auzului, ci sînt cu desăvîrşire surzi. De ce, dar, se mişcă ei şi fug cînd apa este atinsă de ceva? Orice lovire nu este nimic altceva, decît numai mişcarea pe care o face obiectul care loveşte, căci el mişcîndu-se şi învîrtindu-se, mişcă împreună cu sine şi învîrteşte apa pe care o atinge. Peştii sînt lipsiti într-adevăr de auz, însă au simţul pipăitului foarte dezvoltat. De aceea,... 

Felicitare pentru părintele Petru Ciunciuc, secretar eparhial

Felicitare pentru părintele Petru Ciunciuc, secretar eparhial

4 октября 2024

Felicitări părinte Petru, cu ziua de naștere! Vă aducem din suflet urări de mulți ani cu ocazia zilei de naștere! Rugăm pe Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă sănătate, fericire, bucurie și desigur vă să călăuzească pe calea mântuirii! Iar noi, cei ca vă veghem pașii vom merge încrezuți în urma dumneavoastră spre slava cerească, în ce să ne ajute Dumnezeu. E toamnă iar în calendar și asta înseamnă, Că mai petreceți înc-o toamnă, Și mai întâmpinați o alta-n cale Cu frunzele ce cad pe drum agale…  

Roadele nădejdii creștine

Roadele nădejdii creștine

30 сентября 2024

#numerotat, pentru #ora de Religie Înainte de  toate, nădejdea  înaripează sufletul cu o vie dorire spre Dumnezeu. De aceea dă  şi  o  deosebită  putere  şi  trainicie  credinţei.  Astfel cel  ce nădăjduieşte  în  Dumnezeu dobândeşte multe de la El; încât acela este în stare să mute şi munţii, zice Mântuitorul (Marcu 11, 23).  Iar  a muta munţii  se  tâlcuieşte: a birui  cele mai mari piedici. Chiar  se  şi  spune că Sfântul Grigorie Făcătorul  de minuni  (†  270)  ar  fi mutat  cu  adevărat  un munte. Moise, încrezându-se  în ... 

Declarație la întrunirea din 24.09.2024

Declarație la întrunirea din 24.09.2024

25 сентября 2024

 

Anunț pentru adunarea trimestrului III

Anunț pentru adunarea trimestrului III

20 сентября 2024

Marți, 24 septembrie 2024, ora 8:30, după săvârșirea sfintei Liturghii, în catedrala „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bălți, va avea loc adunarea trimestrială a preoților din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară: alocuțiunea generală a Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă pentru trimestrul III și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral. Prezența este obligatorie.  

Dreptmăritorul popor al Moldovei este îndemnat la post și rugăciune sporită

Dreptmăritorul popor al Moldovei este îndemnat la post și rugăciune sporită

19 сентября 2024

Clerul și credincioșii sunt îndemnați a ține post vreme de trei zile (25-27 septembrie), pentru a cere de la Bunul Dumnezeu pace și unitatea credinței în țara noastră și în întreaga lume, iar în ziua prăznuirii Înălțării Sfintei și de viață dătătoarei Cruci, 27 septembrie, creștinii să participe la Dumnezeiasca Liturghie și să primească Trupul și Sângele Mântuitorului, apoi, la ora 12:00 să se tragă clopotele vreme de 15 minute. Dumnezeu să binecuvânteze Țara noastră Moldova, stăpânirea, oastea și pe binecredincioșii creștini! † VLADIMIR, MITROPOLIT... 

De ce să ne bucurăm la Nașterea Maicii Domnului?

De ce să ne bucurăm la Nașterea Maicii Domnului?

18 сентября 2024

Trebuie sa stim fratilor, ca afara de cununa Duminicilor de peste an si afara de cununa sarbatorilor Domnului Hristos, anul duhovnicesc mai cuprinde si cununa sarbatorilor Sfintilor. Cea dintai mare sarbatoare din cununa Sfintilor de peste an este sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, praznuita la 8 septembrie, adica ziua de astazi. Se si cuvenea, de altfel, sa intalnim sfintenia Maicii Domnului din cele dintai zile ale anului nou bisericesc, Maica Domnului fiind sfintenia omeneasca cea mai inalta, cunoscuta si cinstita in Biserica.  

Liturghia sobornicească din satul Măgura

Liturghia sobornicească din satul Măgura

16 сентября 2024

Marți, 17 septembrie 2024, când Biserica face pomenirea minunilor săvârșite la icoana Maicii Domnului „Potir Nesecat”, în paraclisul Sfinților Arhangheli din satul Măgura, raionul Fălești, a avut o frumoasă Liturghie sobornicească. La invitația starețului mănăstirii de lângă satul Izvoare, arhimandritul Zosima Aftene, la sfânta slujbă au participat atât localnici, cât și enoriași și ctitori din diferite sate. Răspunsurile mari au fost date de corul mixt blagocinal „Axion”. La finalul slujbei a fost săvârșit un acatist în cinstea Maicii Domnului, „Potir Nesecat”,... 

Rubrica "cazania"

Pescarii de suflete

Mulți dintre noi, văzînd peştii din apă fugind de cea mai mică lovitură dată apei, cred că peştii au un bun auz. Insă ei, fiind lipsiți de organele auzului, nu au simțul auzului, ci sînt cu desăvîrşire surzi. De ce, dar, se mişcă ei şi fug cînd apa este atinsă de ceva? Orice lovire nu este nimic altceva, decît numai mişcarea pe care o face obiectul care loveşte, căci el mişcîndu-se şi învîrtindu-se, mişcă împreună cu sine şi învîrteşte apa pe care o atinge. Peştii sînt lipsiti într-adevăr de auz, însă au simţul pipăitului foarte dezvoltat. De aceea, simtind mişcarea apei din lovire, îndată se mută în alt loc. Surzi erau şi peştii lacului Genizaretului, mai mult…

Cine poate să se mântuiască?

Învățăturile cuprinse în Evanghelia de astăzi i-au înfricoşat atît de mult pe sfinții apostoli, încît au întrebat pe lisus, zicînd: „Dar cine poate să se mîntuiască?» Din răspunsul Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, lucrul acesta se pare că este foarte greu şi aproape cu neputinţă puterilor fireşti ale omului bogat. El este totuși cu putinţă prin lucrarea harului celui atotputernic al lui Dumnezeu. Ca să înţelegem răspunsul dat de Domnul la întrebarea sfinților apostoli, să ascultăm tîlcuirea celor povestite de Sfînta Evanghelie, care ne spune: mai mult…

„Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”

După cum zugravul iscusit, atunci cînd zugrăveşte o icoană, măsoară şi înseamnă mai dinainte, pe pînza sau pe lemnul său, cu multă grijă, toate părţile trupului sfîntului pe care-l zugrăveşte, şi pregătindu-şi după aceasta vopselele potrivite, caută să înfăţişeze, cît mai credincios, trăsăturile sfîntului pe care-l zugrăveşte, în aşa fel ca chipul sfîntului zugrăvit să fie cunoscut de oricine, şi după cum scriitorul înţelept, atunci cînd scrie o carte, pentru ca aceasta să fie înţeleasă de toţi, va căuta cuvintele cele mai potrivite, care să redea cît mai bine lucrurile şi simţămintele mai mult…

Cred, Doamne. Ajută necredinței mele!

Credincioșii, care citesc sau ascultă dumnezeieştile Scripturi, ştiu că diavolul, încă de la început, a invidiat pe om, văzînd aşezarea fericită şi slăvită în care îl pusese Dumnezeu, în rai. Dar nici după aceea el n-a încetat vicleniile lui, ci, cu toată puterea, a continuat să înşele pe om şi să-l vatăme, aşa cum s-a arătat şi în Evanghelia care s-a citit astăzi. Sfînta Evanghelie pe care aţi auzit-o astăzi ne arată însă şi cele trei arme puternice: credinţa, postul şi rugăciunea, prin care se poate goni şi nimici toată puterea diavolului, fiindcă pînă astăzi nu încetează a arunca asupra noastră săgeţile lui, deşi puterea lui a slăbit, după venirea Domnului nostru Iisus Hristos. mai mult…

Puțin-credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?

Cele istorisite în Evanghelia de astăzi, par simple povestiri, care arată ce s-a întîmplat cînd Domnul nostru Iisus Hristos, cu puterea Dumnezeirii Sale, a umblat pe mare, cum umblăm noi pe pămînt uscat. Însă ele cuprind învăţături minunate şi mîntuitoare pentru suflet. Dar, precum numai cei ce se pogoară în adîncul mării găsesc mărgăritarul cel de mare pret, tot aşa numai cei care cercetează adîncul cuvintelor lui Dumnezeu află învăţături mîntuitoare, cum ne spune proorocul David, zicînd: ,,Cei ce umblă cu corăbiile pe mare şi lucrează pe apele cele mari, aceia au văzut lucrurile Domnului şi minunile Lui întru adînc» iar în alt loc: ,,Fericiţi toţi cei ce nădăjduiesc întru El»?. Deci să ne pogorîm şi noi gîndurile în adîncul cuvintelor care s-au citit şi să ne ostenim, cercetînd adîncul rîurilor duhovniceşti, mai mult…

De ce Iisus Hristos a silit pe ucenicii Săi să intre în corabie şi să meargă înaintea Lui, de cealaltă parte a mării?

Domnul Iisus a arătat milostivirea Sa cea dumnezeiască şi puterea Sa cea nemărginită faţă de orbi, ologi, ciungi, leproși, slăbănogi, surzi, muţi, faţă de cei ce pătimeau de friguri, fată de cei îndrăciţi. A vindecat toată boala şi toată neputinţa, a gonit demoni, a înviat morți, a sculat pe Lazăr cel mort de patru zile, a făcut multe şi mari minuni. Dar Sfînta Evanghelie, pe care ați auzit-o astăzi, ne mai pune înainte şi o altfel de minune: cu cinci pîini şi cu doi peşti Domnul şi Mîntuitorul nostru Iisus Hristos, în bunătatea Sa cea nesfîrşită şi cu iubirea Sa faţă de oameni cea negrăită, a săturat cinci mii de bărbați afară de femei şi copii, mai mult…

Puțini cunosc de ce Iisus le-a poruncit orbilor cu asprime: vedeți, nimeni să nu știe!

Doamne, lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, precum ai dăruit lumină ochilor celor doi orbi, aşa luminează şi ochii sufletului nostru, ca, ascultînd, să înțelegem puterea Ta cea nemărginită! Tu, Doamne Iisuse, Care ai deschis urechile celui surd, deschide şi auzul sufletului nostru, ca să ascultăm învăţătura Ta cea dumnezeiască şi mîntuitoare de suflet! Tu, Doamne, Care ai vindecat atunci orice boală şi orice neputinţă, tămăduieşte şi acum patimile cele de multe feluri ale fiecăruia din cei ce stau de faţă şi ascultă cu smerenie şi cu evlavie propovăduirea Sfintei Tale Evanghelii. Pentru că patimile, mai mult…

Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale!

Sfîntul Apostol Pavel ne spune că credinţa este din auz, iar auzul prin cuvîntul lui Dumnezeu. Adevărul acestor cuvinte apostolice îl înţelegem mai cu seamă din spusele Evangheliei, care s-a citit astăzi. Minunea, care s-a făcut cu slăbănogul, a avut o mare putere să încredinţeze pe toţi cei care au văzut-o cu ochii lor că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat. Cine altul poate să cunoască păcatele cele ascunse, sau poate să înțeleagă gîndurile cele din adîncul inimii, sau poate numai printr-un cuvînt să întărească mădularele slăbănogite şi neputincioase, afară de Cunoscătorul inimilor, Atotputernicul Dumnezeu? mai mult…

Mergi în casa ta, la ai tăi, şi spune-le câte ţi-a făcut ţie Domnul şi cum te-a miluit.

Precum doctorul iscusit, cu cît cercetează mai mult firea ierburilor, cu atît află doctorii mai potrivite împotriva bolilor trupeşti, tot aşa şi creştinul cucernic, cu cît cunoaşte mai mult învățăturile lui Dumnezeu, cu atît mai mult află leacuri şi mai potrivite împotriva patimilor sufletului său. Pentru aceasta Domnul lisus a poruncit iudeilor să cerceteze dumnezeieştile Scripturi, fiindcă ele cuprind mărturii despre Dînsul, zicând: „Voi cercetaţi Scripturile, căci socotiți că în ele aveţi viață veşnică. Şi tocmai ele sînt cele ce mărturisesc despre Mine”. mai mult…

Du-te, şi după cum ai crezut, fie ţie!

Dintre evanghelişti, cel dintii care a scris dumnezeiasca Evanghelie, a fost Sfîntul Matei; a urmat apoi Sfîntul Marcu, Sfîntul Luca şi mai pe urmă Sfîntul Ioan. Însă, după povăţuirea lui Dumnezeu, cei ce au scris mai pe urmă au trecut sub tăcere unele fapte despre care au scris cei dinaintea lor, şi au istorisit în schimb altele, despre care aceia nu au scris nimic. Vedem acest lucru din înşăşi istorisirea Evangheliei care s-a citit astăzi. Sfîntul Luca, vorbind despre sutaş, ne spune unele amănunte nepovestite de Sfîntul Matei. Despre venirea sutaşului la Domnul şi despre cele ce acesta a grăit cu Dinsul, ne istoriseşte însă Evanghelistul Matei. mai mult…