Rubrica "Video"
Cum a fost întâia și a doua aflare a capului sfântului Ioan Botezătorul?
Stim din Evanghelia de la 29 august, cand se praznuieste taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, cum s-a infaptuit uciderea acestuia, din porunca lui Irod si, cum, cinstitul cap al Botezatorului a ajuns pe tipsie in mainile Ierodiadei, in ziua ospatului, pentru ziua nasterii lui Irod. Multa vreme a stat cinstitul cap ingropat in loc ascuns de Ierodiada, la castelul din Maherus, unde se savarsise uciderea. Si stia despre aceasta si Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, de care pomeneste, in Evanghelia sa, Sfantul Luca. Dupa traditie, ea este aceea care l-a luat de acolo in taina si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut. Si s-a pastrat stirea aceasta intre crestini, din neam in neam. Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap. mai mult…
CATEHEZĂ despre smerenie și mândrie
Mai multe #cateheze. Păcatul este călcarea cu deplină ştiintă şi cu voie liberă, prin gând, cuvânt sau faptă, a voii Lui Dumnezeu. Iar pentru că voia lui Dumnezeu se arată în legile Sale, de aceea păcatul se mai numeşte şi fărădelege. Păcatul este de două feluri: 1) Strămoşesc, adică săvârşit de strămoşii noştri, Adam şi Eva, în rai, şi care prin naştere se moşteneşte de fiecare. El se şterge prin Taina Sfântului Botez; 2) Personal, adică păcatul săvârşit de fiecare credincios în parte. Păcatele personale nu sunt toate deopotrivă de grele. Mântuitorul spune lui Pilat: „Cel ce M-a predat ţie mai mare păcat are” (Ioan 19,11), iar Sfântul Apostol Ioan spune: „Este păcat de moarte… şi este păcat nu de moarte” (1 Ioan 5, 16). Din aceste cuvinte înţelegem că sunt păcate grele sau de moarte şi păcate uşoare, sau care pot fi iertate.
mai mult…
Coboară-te degrabă
Meditație duhovnicească la pericopa evanghelică despre Zaheu — Luca 19:1-10. Două sunt personajele principale pe care Iisus le întâlneşte în ultima parte a călătoriei Sale spre Ierusalim: orbul Bartimeu şi Zaheu. Pe ambii îi găseşte la „marginea drumului”. Unul era orb trupeşte iar celălalt, Zaheu, era “orb” sufleteşte. Evanghelistul Luca doreşte să evidenţieze darul vindecării trupeşti (orbul) şi sufleteşti (Zaheu), pe care Iisus îl aduce omenirii: Iisus poate să vindece omul în totalitatea sa.
mai mult…