versiunea moldoveneasca русская версия


A trecut la cele veșnice părintele Veaceslav Spijavca

A trecut la cele veșnice părintele Veaceslav Spijavca

27 ноября 2023

Duhovnicul enoriașilor bisericii „Sfânta Treime” din satul Danu, raionul Glodeni, protoiereul mitrofor Veaceslav Spijavca, azi a plecat la Domnul, Căruia i-a slujit și dedicat toată viața. Exprimăm profunde sentimente de compasiune şi condoleanţe familiei, fiilor și fiicelor duhovnicești ai părintelui Veaceslav. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții în Împărăția Cerurilor. Veșnica lui pomenire. Liturghia funerară și prohodul se va săvârși miercuri, 29 noiembrie 2023.  

De ce ținem postul Nașterii Domnului?

De ce ținem postul Nașterii Domnului?

27 ноября 2023

Noțiuni de #catehism. Postul este înfrânarea de toate mâncărurile, sau, la caz de boală, numai de unele, de asemenea şi de băuturi şi de toate cele lumeşti si de toate poftele cele rele, pentru ca să poată creştinul să îşi facă rugăciunea lui mai cu înlesnire şi să îi fie milostiv Dumnezeu. Încă şi pentru a ucide poftele trupului şi a primi harul lui Dumnezeu… Postul este o faptă de virtute, un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci mijloc de mântuire. Dar este în acelaşi timp, şi un act de... 

Pilda samariteanului milostiv

Pilda samariteanului milostiv

25 ноября 2023

Cînd citim cărțile dumnezeieştii Scripturi, vedem cum străluceşte într-însele curăţia dumnezeiască, prin curatul adevăr al lucrurilor descrise; vedem înţelepciunea dintr-însele, şi harul şi puterea lui Dumnezeu, care ne umplu de fericire toată fiinţa noastră sufletească şi toată mintea noastră. Acest lucru se întîmplă şi cu răspunsul pe care am auzit că l-a dat Domnul în Sfinta Evanghelie de astăzi, atunci cînd înaintea Lui s-a înfăţişat un învățător al legii, cu gîndul de a-L ispiti în cuvînt. Sfinta Evanghelie ne istoriseşte că:  

La hramul bisericii Sfinților Arhangheli din Sîngerei

La hramul bisericii Sfinților Arhangheli din Sîngerei

21 ноября 2023

Marți, 21 noiembrie 2023, cînd Biserica Răsăritului face pomenirea Sfinților Arhistrategi Mihail și Gavriil, una din bisericile orașului Sîngerei și-a serbat Hramul. Sfînta Liturghie a fost săvărșită de un sobor de preoți, avându-l ca protos pe protoiereul Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei și totodată parohul bisericii. Din soborul de preoți a mai făcut parte protoeireii: Valentin Pînzaru,  Arcadie Găleanu, Serghei Bularga și protodiaconul Ștefan Rotaru. Printre cei prezenți la sfînta sărbătoare s-au numărat tradițional enoriașii, binefăcătorii și ctitorii... 

Cine sunt sfinții arhangheli și ce localități au hramul bisericii?

Cine sunt sfinții arhangheli și ce localități au hramul bisericii?

20 ноября 2023

Astazi, Biserica ne cheama sa cinstim pe Sfintii Ingeri si lucrarea lor in viata noastra si in lume. Este sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in jurul carora Biserica aduna si serbeaza toata obstea, tot «soborul» Sfintilor Ingeri laolalta. Ca sarbatoare a ingerilor, ziua de 8 noiembrie a inceput a se serba in Biserica de prin veacul al cincilea si ea s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin. Despre ingeri, Biserica invata ca ei sunt «duhuri slujitoare» (Evrei,1,14), adica fiinte fara de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu si totodata prieteni si ocrotitori... 

Slujire arhierească în satul Taxobeni

Slujire arhierească în satul Taxobeni

18 ноября 2023

Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, clopotele bisericii „Sf.Ier.Nicolae” din satul Taxobeni, raionul Fălești, și-au chemat enoriașii la o frumoasă Liturghie festivă, dedicată sfințirii Locașului sfânt. La slujba sfântă au participat doi Arhierei: Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești; și Preasfințitul Ambrozie, Episcop de Bogorodsk, care este originar din acest sat. În curtea bisericii Ierarhii au fost întâmpinați cu bucurie duhovnicească de părintele – blagocin Oleg Fisitican și părintele – paroh Nicolae Mazur.  

Ce virtuți ne învață istorisirea învierii fiicei lui Iair?

Ce virtuți ne învață istorisirea învierii fiicei lui Iair?

18 ноября 2023

Mulți oameni, fie din neştiinţă, fie din vicleşug, socotesc minuni unele întîmplări care n-au în ele nimic minunat, ci sînt doar lucruri ale firii, chiar dacă ele se întîmplă destul de rar. Minunea cea adevărată nu este un lucru al firii, ci al puterii lui Dumnezeu. Cînd vom vedea că mişcarea cea obişnuită a firii stă pe loc, sau întîrzie, sau se grăbeşte; cînd vom vedea că legile firii sînt schimbate şi însuşirile ei sînt înlocuite, numai atunci va trebui să înţelegem că avem în fața noastră o minune adevărată, pentru că faptul acela nu este un lucru... 

SFINȚIREA CONSILIULUI RAIONAL SÎNGEREI

SFINȚIREA CONSILIULUI RAIONAL SÎNGEREI

17 ноября 2023

Astăzi, Consiliul Raional Sîngerei a îmbrăcat solemn haina binecuvântării cerești, marcând un eveniment profund, în care dimensiunea spirituală se întrepătrunde cu aspectele lumești ale vieții comunitare. Inițiată de președintele raionului Sîngerei, Grigore Corcodel, ceremonia de sfințire a entității publice locale a fost oficiată de către blagocinul raionului – protoiereul Maxim Guzun și protoiereul Serghei Zubatîi. Slujba a constituit un moment de comuniune spirituală, în care participanții au resimțit prezența Harului dumnezeiesc și au fost chemați să reflecteze... 

12 teze despre canonicitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova

12 teze despre canonicitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova

15 ноября 2023

Anterior am plasat pe site-ul eparhiei de Bălți și Fălești un material, pe cât de voluminos, pe atât de util, în care se dovedește amănunțit canonicitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova în spațiul Țării noastre – Republica Moldova. Am găsit de cuviință să înlesnim înțelegerea acestui material, păstrându-i sensul, iar esența am comprimat-o în următoarele teze, pe care vi le propunem spre atenție. 1. Republica Moldova este o țară independentă și suverană, astfel beneficiază de autonomie de autoadministrare, oferită de BORu.  

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este Biserica Ortodoxă canonică din Republica Moldova

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este Biserica Ortodoxă canonică din Republica Moldova

14 ноября 2023

Cu mare bucurie răspund rugăminții slujitorilor Bisericii canonice din Moldova de a prefața studiul istorico-canonic pe care mi l-au trimis, intitulat Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este Biserica Ortodoxă canonică din Republica Moldova. Alcătuirea acestui excelent studiu a apărut din necesitatea de a evita o nouă schismă, similară celei care a avut loc în Ucraina, unde, deși exista Biserica canonică, aflată sub conducerea Mitropolitului Onufrie, autonomă și independentă, în jurisdicția Bisericii Ruse, a fost creată de către Patriarhul Bartolomeu o Biserică... 

Vreau sa te cunosc Doamne...

Pildă: inelul lui Solomon

#Pilde pentru #ora de Religie: Inelul lui Solomon este o pildă de înțelepciune. Acest inel, privindu-l, putea schimba tristețea în bucurie și bucuria în tristețe. Solomon, fiul regelui David, copil fiind se juca prin curtea palatului regal. În timp ce se juca a observat că din palat a ieșit bijutierul palatului, foarte trist. Solomon a observat tristețea de pe chipul bijutierului și l-a întrebat de ce-i posomorât?
– Cum să nu fiu trist? M-a chemat regele David, tatăl dumitale, și mi-a spus să-i fac un inel din ce material vreau eu, dar acest inel să aibă două însușiri: când mă voi uita la el când sunt trist inelul acesta să mă bucure mai mult…

Pildă despre Preasfânta Treime

#Pilde pentru ora de Religie. Când reprezentanții autorităților de stat au sosit la o mănăstire pentru percheziții și arestări, înainte de masă, șeful grupului mi-a pus întrebări despre credință, mie și altor călugări.
— Uită-te la tine, a spus el privindu-mă direct în ochi, pari a fi o persoană inteligentă și, între timp, îi înveți pe oameni povești.
— Ce, de exemplu? Întreb.
De jur împrejur stau călugării noștri și inspectorii, ascultând cu mare atenție ce o să le răspund.
— Tu înveți despre Treime, dar spui că există un singur Dumnezeu.
— Crezi că este imposibil? mai mult…

Este fratele meu

În Japonia, în timpul războiului, acest copil a purtat pe spate fratele său mort pentru a-l îngropa. Un soldat l-a observat și a cerut să arunce copilul mort ca să nu obosească. El a raspuns:
Nu e greu, e fratele meu!
Soldatul a înțeles și a vărsat lacrimi.
De atunci, această imagine a devenit un simbol al unității în Japonia.
Fie ca acesta să fie motto-ul nostru:
«Nu este greu. El este fratele meu… El este fratele meu.»
Dacă cade, ridică-l;
Chiar dacă ești obosit, ajută-l;
Și dacă greșește, iartă-l; mai mult…

La fel cum apa curge în jos, ocolind dealurile înalte, astfel și harul lui Dumnezeu ocolește pe cei mândri și se revarsă asupra celor smeriți

#pilde. Dacă mândria poate fi asemuită cu stâncile înalte de munte, goale și neroditoare, smerenia este ca o grădină înflorită sau o întinsă țarină roditoare, care se întinde în depărtare, printre vâlcele. Pe înălțimi nu crește nimic. Acolo domnește veșnic frigul. În văi se coc fructele dulci și grânele pentru hrană. Sfântul Ioan Gură de Aur îi asemuiește pe cei mândri cu vârfurile înalte și neroditoare ale munților, iar harul lui Dumnezeu cu apa. Așa precum apa curge în jos, ocolește dealurile înalte și caută să se verse în locul cel mai de jos, astfel și harul lui Dumnezeu îi ocolește pe cei mândri și se revarsă asupra celor smeriți. mai mult…

Socoteala unui profesor universitar

#pilde. Un profesor al Facultății de Fizică și Matematică, devenind credincios, le-a predat studenților o lecție care va fi amintită toată viața. A scris cifra 1 pe tablă și, uitându-se la elevi, a explicat: Cifra 1 — este Dumnezeu! Apoi, lângă cifra 1, a scris „0” (zero) și a spus:
— Acestea sunt realizările tale umane, care te-au mărit de 10 ori.
Un alt zer0 este experiența, cu care persoana ta devenit 100.
Și așa, a adăugat zer0 pentru 0: prudență, mai mult…

Pildă: vinoveții și „drepții”

#pilde. Două familii trăiesc în case alăturate, din una din ele toata ziua se aud strigate şi certuri, în cealată casă – e liniște.
În una din seri în prima casă din nou izbucneşte o ceartă, iar soția îi spune soțului:
— Ai auzit vreodată înjurături și scandaluri din casa vecinilor? Poate mergi la ei și afli cum trăiesc?
Soțul s-a ascuns lângă fereastra casei vecine, ascultând ce se petrece. În casa vecinilor fiecare își vede de treaba lui, soția — la bucătărie, soțul – scrie ceva la masă.
Sună telefonul, bărbatul se ridică rapid, iar în drum spre hol atinge o vază, aceasta se răstoarnă, mai mult…

Pildă: măgarul și tigrul

Măgarul ii spune tigrului: „Iarba este albastră”. Tigrul ii răspunde: „Nu, iarba este verde”. Discuția s-a aprins și cei doi au decis să o supună arbitrajului și, în acest sens, s-au dus în fața leului, regele pădurii. Chiar înainte de a ajunge la poiana pădurii unde leul stătea pe tronul său, măgarul a început să strige: — Alteța voastră … Nu este adevărat că iarba este albastră? Leul răspunde:- Adevărat, iarba este albastră. Măgarul se apropie și continua: «Tigrul nu este de acord cu mine și mă deranjează, vă rog să-l pedepsiți». Regele declară: „Tigrul va fi pedepsit cu 4 ani de tăcere” Măgarul sare fericit și iși continua drumul, fericit și repetând: „Iarba este albastră” … mai mult…

Despre păcatul de a judeca preoții

Un preot trecea odată pe lângă o casă care se clădea în cuprinsul parohiei sale şi auzi pe un lucrător zicând: “Nu este îndeletnicire mai uşoară ca aceea de preot, căci nu faci altceva decât să te plimbi cu bastonul în mână şi cu cartea la subţioară. Aşa mi-ar plăcea şi mie să lucrez”.
Ceilalţi muncitori râseră, dar preotul se adresa celui care vorbise astfel şi-l întrebă:
– ”Cât câştigi dumneata pe zi?”
– ”Șapte sute de mii”, răspunse acesta.
– ”Ei bine, îţi plătesc eu ceea ce câştigi într-o săptămână întreagă, numai vino cu mine”, zise preotul. Lucrătorul voi să schimbe vorba, dar tovarăşii săi de lucru îl siliră să se ţină de cuvânt.

mai mult…

Experiment inuman

În timpul unui studiu de caz, de comportament brutal la Harvard în anii 1950, un doctorand a făcut un test psihologic pe șobolani. A pus șobolanii într-un bazin cu apă, pentru a-i testa cât de mult ar putea rămâne pe linia de plutire. În rezultat, șobolanii au renunțat și se scufundau după 15 minute. Dar chiar înainte de a renunța din cauza epuizării, cercetătorii i-au scos, i-au uscat și i-au lăsat să se odihnească câteva minute. Apoi i-au adus înapoi pentru a doua rundă.  La a doua încercare, cât crezi că a durat? 15 minute? 10 minute? 5 minute?
Nu! 60 de ore! Asta nu este o greșeală. 60 de ore de înnot.
S-a ajuns la concluzia că datorită faptului că mai mult…

Calul legat

Odată un cal a fost legat și se tot plângea ca cineva să-l dezlege… a venit un demon și l-a dezlegat..
Calul a intrat pe ogorul unui țăran și a început să mănânce recolta. Proprietarul fermei s-a enervat, a luat pușca și a ucis calul. Atunci, stăpânul calului s-a enervat și-a luat pușca și, din răzbunare, l-a ucis pe proprietarul fermei. După aceea, soția proprietarului fermei l-a văzut și l-a ucis pe stăpânul calului. mai mult…