versiunea moldoveneasca русская версия


Sesiune de informare cu preoții din Fălești

Sesiune de informare cu preoții din Fălești

11 мая 2022

La data de 11 mai 2022, în incinta Consiliului raional s-a desfășurat o sesiune de informare cu privire la implementarea proiectului ,,Parteneriat de la începutul relației — consiliere de cuplu” în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței pe bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. La activitate au participat domnul Sergiu FÎNTÎNA, președintele raionului, domnul Veaceslav FUSU, vicepreședintele raionului, 10 preoți, 10 primari ai satelor și  

Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru apărarea Patriei

Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru apărarea Patriei

9 мая 2022

9 mai — nu este ziua mea, nu este ziua ta și nici pe de parte nu este ziua Europei, ceea ce în ultimii ani se promovează! 9 mai — este ziua buneilor nostri, care au plecat pe front, dar nu s-au mai întors acasă, ca să-și priveasca copilul nou-născut în ochi, sau să-i dea o mână de ajutor tinerei neveste în lucrul rămas doar pe umerii ei. 9 mai — este ziua celor, care au reușit să se întoarcă acasă, a tuturor veteranilor și eroilor, a oamenilor care azi au ramas doar cu această zi — 9 mai și cu un sacou greu de amintiri și multe medalii! 9 mai —... 

Duminica mironosițelor la mănăstirea Bocancea

Duminica mironosițelor la mănăstirea Bocancea

8 мая 2022

În duminica mironosițelor, 8 mai 2022, mănăstirea Sfinților Apostoli din satul Bocancea, raionul Sîngerei, a găzduit festivalul raional al cântului pascal „PENTRU TINE, DOAMNE”, ediția a 10-a. Debutul evenimentului a avut loc în biserica mănăstirii cu sfânta Liturghie, oficiată de arhimandritul Pahomie Jugănaru. Desfășurarea festivalului a avut loc în curtea mănăstirii, unde participanții și-au etalat măiestria cântului, dar și al culinăriei, îmbinând ascultarea Mariei cu lucrarea Martei (Lc.10:38-42). După evoluarea corurilor și aprecierea expozițiilor pascale,... 

La hramul sfântului Gheorghe din Sîngerei

La hramul sfântului Gheorghe din Sîngerei

6 мая 2022

Vineri, 6 mai 2022, cînd plinătatea Bisericii Ortodoxe îl cinstește pe sfântul Gheorghe, putătorul de biruință, creștinii ortodocși din orașul Sîngerei au venit toți cu flori în mână, pentru a-și sărbători hramul celei mai vechi biserici a localității. Cu prilejul marii sărbători sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protoiereul Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei; protoiereul mitrofor Ioan Ursachi – parohul bisericii, iar răspunsurile la strană au fost date de corul parohial.  

7 semne prin care se cunosc adevăratele proorocii

7 semne prin care se cunosc adevăratele proorocii

4 мая 2022

#numerotat 1) Predica toţi un singur Dumnezeu; 2) Nu suferă de nebunie; 3) Nu sunt înşelători; 4) Nu umblă după averi sau câştig; 5) Nu se îngrijesc de cele necesare vieţii, ci se mulţumesc cu întreţinerea pe care le-o trimite Dumnezeu; 6) Proorociile lor s-au împlinit sau se împlinesc întocmai; 7) Ei îşi adeveresc trimiterea chiar şi prin suferirea chinurilor şi a morţii.  

Festivalul Pascal din satul Iablona, raionul Glodeni — „Sub lumina Învierii”.

Festivalul Pascal din satul Iablona, raionul Glodeni — „Sub lumina Învierii”.

27 апреля 2022

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului – concurs raional al cântecului sacru pascal ”Sub lumina Învierii”, care este organizat în scopul renașterii tradițiilor și obiceiurilor de Paști, precum și îmbogațirea repertoriului colectivelor artistice cu creații de valoare, a avut loc astăzi în satul Iabloana. La acest eveniment de suflet au luat parte: Înalpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești; protoiereul Victor Guleac — blagocinul bisericilor din Glodeni; conducerea raionului Glodeni; consilieri raionali; funcționari publici; primari și preoți ai... 

Festivalul Pascal din Fălești „Cânta-voi Dumnezeului meu”

Festivalul Pascal din Fălești „Cânta-voi Dumnezeului meu”

26 апреля 2022

La data de 26 aprilie 2022, în incinta Palatului raional de cultură „Mihai Volontir”, orașul Fălești a avut loc cea de-a zecea ediție a Festivalului cântecului Pascal ,,Cânta-Voi Dumnezeului meu”. Activitatea a fost organizată de către Direcția Generală Educație și Cultură a Consiliului Raional Fălești în parteneriat cu Blagociniile 1 și 2 Fălești. În cadrul Festivalului au evoluat 18 colective artistice, care au interpretat câte 2 cântece pascale. De asemenea, atmosfera sărbătorii s-a resimțit datorită unor expoziții cu pască, cozonac, ouă încondeiate, icoane  

Rubrica "Pilde"

Socoteala unui profesor universitar

#pilde. Un profesor al Facultății de Fizică și Matematică, devenind credincios, le-a predat studenților o lecție care va fi amintită toată viața. A scris cifra 1 pe tablă și, uitându-se la elevi, a explicat: Cifra 1 — este Dumnezeu! Apoi, lângă cifra 1, a scris „0” (zero) și a spus:
— Acestea sunt realizările tale umane, care te-au mărit de 10 ori.
Un alt zer0 este experiența, cu care persoana ta devenit 100.
Și așa, a adăugat zer0 pentru 0: prudență, mai mult…

Pildă: vinoveții și „drepții”

#pilde. Două familii trăiesc în case alăturate, din una din ele toata ziua se aud strigate şi certuri, în cealată casă – e liniște.
În una din seri în prima casă din nou izbucneşte o ceartă, iar soția îi spune soțului:
— Ai auzit vreodată înjurături și scandaluri din casa vecinilor? Poate mergi la ei și afli cum trăiesc?
Soțul s-a ascuns lângă fereastra casei vecine, ascultând ce se petrece. În casa vecinilor fiecare își vede de treaba lui, soția — la bucătărie, soțul – scrie ceva la masă.
Sună telefonul, bărbatul se ridică rapid, iar în drum spre hol atinge o vază, aceasta se răstoarnă, mai mult…

Pildă: măgarul și tigrul

Măgarul ii spune tigrului: „Iarba este albastră”. Tigrul ii răspunde: „Nu, iarba este verde”. Discuția s-a aprins și cei doi au decis să o supună arbitrajului și, în acest sens, s-au dus în fața leului, regele pădurii. Chiar înainte de a ajunge la poiana pădurii unde leul stătea pe tronul său, măgarul a început să strige: — Alteța voastră … Nu este adevărat că iarba este albastră? Leul răspunde:- Adevărat, iarba este albastră. Măgarul se apropie și continua: «Tigrul nu este de acord cu mine și mă deranjează, vă rog să-l pedepsiți». Regele declară: „Tigrul va fi pedepsit cu 4 ani de tăcere” Măgarul sare fericit și iși continua drumul, fericit și repetând: „Iarba este albastră” … mai mult…

Despre păcatul de a judeca preoții

Un preot trecea odată pe lângă o casă care se clădea în cuprinsul parohiei sale şi auzi pe un lucrător zicând: “Nu este îndeletnicire mai uşoară ca aceea de preot, căci nu faci altceva decât să te plimbi cu bastonul în mână şi cu cartea la subţioară. Aşa mi-ar plăcea şi mie să lucrez”.
Ceilalţi muncitori râseră, dar preotul se adresa celui care vorbise astfel şi-l întrebă:
– ”Cât câştigi dumneata pe zi?”
– ”Șapte sute de mii”, răspunse acesta.
– ”Ei bine, îţi plătesc eu ceea ce câştigi într-o săptămână întreagă, numai vino cu mine”, zise preotul. Lucrătorul voi să schimbe vorba, dar tovarăşii săi de lucru îl siliră să se ţină de cuvânt.

mai mult…

Experiment inuman

În timpul unui studiu de caz, de comportament brutal la Harvard în anii 1950, un doctorand a făcut un test psihologic pe șobolani. A pus șobolanii într-un bazin cu apă, pentru a-i testa cât de mult ar putea rămâne pe linia de plutire. În rezultat, șobolanii au renunțat și se scufundau după 15 minute. Dar chiar înainte de a renunța din cauza epuizării, cercetătorii i-au scos, i-au uscat și i-au lăsat să se odihnească câteva minute. Apoi i-au adus înapoi pentru a doua rundă.  La a doua încercare, cât crezi că a durat? 15 minute? 10 minute? 5 minute?
Nu! 60 de ore! Asta nu este o greșeală. 60 de ore de înnot.
S-a ajuns la concluzia că datorită faptului că mai mult…

Calul legat

Odată un cal a fost legat și se tot plângea ca cineva să-l dezlege… a venit un demon și l-a dezlegat..
Calul a intrat pe ogorul unui țăran și a început să mănânce recolta. Proprietarul fermei s-a enervat, a luat pușca și a ucis calul. Atunci, stăpânul calului s-a enervat și-a luat pușca și, din răzbunare, l-a ucis pe proprietarul fermei. După aceea, soția proprietarului fermei l-a văzut și l-a ucis pe stăpânul calului. mai mult…

De ce eu nu mă spăl?

Odată un preot obosit să audă pretexte și motive, de ce oamenii nu frecventează regulat sfânta biserică, încât a alcătuit o analogie: „10 pricini de ce eu nu mă spăl”
1. Pentru că în copilărie am fost forțat să mă spăl;
2. Cei care se spală sunt niște fățarnici. Se gândesc că sunt mai curați decât restul;
3. Nu mă pot hotărî, care săpun e mai bun;
4. Cândva mă spălam, dar acum mă plictisesc;
5. Mă spăl numai la sărbătorile mari: la crăciun și la Paști; mai mult…

Pildă despre un tânăr, care batjocorea Biserica și credința

Un tânăr, care deseori batjocorea Biserica şi credinţa creştină, a venit la un preot şi l-a întrebat în deradere:
— Aţi putea să-mi spuneţi cât de greu este un păcat? Are cumva 10-15-20 kg? Vă întreb, căci eu fac mereu păcate, dar nu simt nicio greutate…
Preotul l-a privit şi apoi i-a răspuns tot printr-o întrebare:
— Dacă pui o greutate de 100 kg peste un mort, spune-mi, va simţi el ceva?
— Nimic, bineînţeles, pentru că e mort, a răspuns tanarul.
— Tot aşa nici tu nu simţi nimic, pentru că sufleteşte eşti mort.
Tânărul nu s-a aşteptat la o asemene replică înţeleaptă, care l-a pus pe gânduri. Din acel moment conştiinţa sa adormită a început să lucreze, să mediteze.
Sunt trei pricini ale patimilor, pe care le pomeneşte sfântul Marcul Ascetul în Epistola către Nicolae Monahul: „Înaintea a tot păcatul merg cei trei uriaşi care sunt neştiinţa, uitarea şi nepăsarea”.

Pildă: oul și puiul

Mai multe #pilde. De când eram copil mi-aduc aminte de niște ouă la care se plinise vremea să dea pui. Ouăle erau în casă și vedeam cum ies, rând pe rând, puii din ele. Dar dintr-un ou, puiul nu putea ieși. Se zbătea să iasă și nu putea. Oul se mișca cu puiul prin casă și noi, copiii, râdeam. Puiul din ou era viu. Dădea semne de viață, dar îi lipsea viața cea adevărată, fiind închis în găoacea oului.
Așa e și cu creștinul, care vrea să se mântuiască fără să iasă din moda lumii veacului acestuia. Năzuințele lui sunt bune. Dă semne de viață duhovnicească, dar, până nu iese din găoacea (tiparul) lumii, totul e încă în zadar. Nu are viața cea adevărată și nu poate crește în Domnul. mai mult…

Sarea nu suferă pămîntul în ea

Cercetînd ocnele de sare de la Ocna Sibiului, am văzut un lucru interesant. Bolovanii de sare scoși din adîncul pămîntului, erau plini de straturi de pămînt ce se scuturau mereu de pe ei. Ce înseamnă acest pămînt cei ese din sare? am întrebat pe ocnașul ce mă conducea prin ocnă. Asta e puterea sării mi-a răspuns ocnașul. Sarea nu suferă pămîntul; se curăță de el, îl scoate afară din ea… Așa e și cu creștinul cel adevărat, despre care a zis Mîntuitorul că e o sare a pămîntului (Matei 5,13). El nu suferă cele lumești, el se curăță mereu de pămîntul cea apucat în el. Omul cel duhovnicesc nu suferă cele lumești, el le alungă, se curăță de ele cu puterea ce o are de la Duhul Sfînt. Un creștin ce suferă păcatul și lumeștile plăceri, este o sare ce și-a pierdut puterea (Marcu 9,50). mai mult…