versiunea moldoveneasca русская версия


Roadele nădejdii creștine

Roadele nădejdii creștine

30 сентября 2024

#numerotat, pentru #ora de Religie Înainte de  toate, nădejdea  înaripează sufletul cu o vie dorire spre Dumnezeu. De aceea dă  şi  o  deosebită  putere  şi  trainicie  credinţei.  Astfel cel  ce nădăjduieşte  în  Dumnezeu dobândeşte multe de la El; încât acela este în stare să mute şi munţii, zice Mântuitorul (Marcu 11, 23).  Iar  a muta munţii  se  tâlcuieşte: a birui  cele mai mari piedici. Chiar  se  şi  spune că Sfântul Grigorie Făcătorul  de minuni  (†  270)  ar  fi mutat  cu  adevărat  un munte. Moise, încrezându-se  în ... 

Declarație la întrunirea din 24.09.2024

Declarație la întrunirea din 24.09.2024

25 сентября 2024

 

Anunț pentru adunarea trimestrului III

Anunț pentru adunarea trimestrului III

20 сентября 2024

Marți, 24 septembrie 2024, ora 8:30, după săvârșirea sfintei Liturghii, în catedrala „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bălți, va avea loc adunarea trimestrială a preoților din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară: alocuțiunea generală a Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă pentru trimestrul III și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral. Prezența este obligatorie.  

Dreptmăritorul popor al Moldovei este îndemnat la post și rugăciune sporită

Dreptmăritorul popor al Moldovei este îndemnat la post și rugăciune sporită

19 сентября 2024

Clerul și credincioșii sunt îndemnați a ține post vreme de trei zile (25-27 septembrie), pentru a cere de la Bunul Dumnezeu pace și unitatea credinței în țara noastră și în întreaga lume, iar în ziua prăznuirii Înălțării Sfintei și de viață dătătoarei Cruci, 27 septembrie, creștinii să participe la Dumnezeiasca Liturghie și să primească Trupul și Sângele Mântuitorului, apoi, la ora 12:00 să se tragă clopotele vreme de 15 minute. Dumnezeu să binecuvânteze Țara noastră Moldova, stăpânirea, oastea și pe binecredincioșii creștini! † VLADIMIR, MITROPOLIT... 

De ce să ne bucurăm la Nașterea Maicii Domnului?

De ce să ne bucurăm la Nașterea Maicii Domnului?

18 сентября 2024

Trebuie sa stim fratilor, ca afara de cununa Duminicilor de peste an si afara de cununa sarbatorilor Domnului Hristos, anul duhovnicesc mai cuprinde si cununa sarbatorilor Sfintilor. Cea dintai mare sarbatoare din cununa Sfintilor de peste an este sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, praznuita la 8 septembrie, adica ziua de astazi. Se si cuvenea, de altfel, sa intalnim sfintenia Maicii Domnului din cele dintai zile ale anului nou bisericesc, Maica Domnului fiind sfintenia omeneasca cea mai inalta, cunoscuta si cinstita in Biserica.  

Liturghia sobornicească din satul Măgura

Liturghia sobornicească din satul Măgura

16 сентября 2024

Marți, 17 septembrie 2024, când Biserica face pomenirea minunilor săvârșite la icoana Maicii Domnului „Potir Nesecat”, în paraclisul Sfinților Arhangheli din satul Măgura, raionul Fălești, a avut o frumoasă Liturghie sobornicească. La invitația starețului mănăstirii de lângă satul Izvoare, arhimandritul Zosima Aftene, la sfânta slujbă au participat atât localnici, cât și enoriași și ctitori din diferite sate. Răspunsurile mari au fost date de corul mixt blagocinal „Axion”. La finalul slujbei a fost săvârșit un acatist în cinstea Maicii Domnului, „Potir Nesecat”,... 

Cine poate să se mântuiască?

Cine poate să se mântuiască?

14 сентября 2024

Învățăturile cuprinse în Evanghelia de astăzi i-au înfricoşat atît de mult pe sfinții apostoli, încît au întrebat pe lisus, zicînd: „Dar cine poate să se mîntuiască?» Din răspunsul Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, lucrul acesta se pare că este foarte greu şi aproape cu neputinţă puterilor fireşti ale omului bogat. El este totuși cu putinţă prin lucrarea harului celui atotputernic al lui Dumnezeu. Ca să înţelegem răspunsul dat de Domnul la întrebarea sfinților apostoli, să ascultăm tîlcuirea celor povestite de Sfînta Evanghelie, care ne spune:  

Liturghie arhierească și parastas în Dobrogea Veche

Liturghie arhierească și parastas în Dobrogea Veche

12 сентября 2024

Joi, 12 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, fiind însoțit de soborul de preoți și creștini, a oficiat sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Din soborul preoțesc a făcut parte preoții: prot.mitr.  Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei; prot.mitr. Ioan Cărpineanu, precum și alți preoți megieși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral al catedralei episcopale „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți. După sfânta slujbă a urmat un parastas... 

Rubrica "Ora de religie"

Ce este Biserica?

#numerotat pentru #ora de Religie. Ce este Biserica si cine a întemeiat-o? Biserica este asezamantul sfânt intemeiat de Domnul nostru Iisus Hristos, prin intruparea, moartea si invierea Sa, si, apoi, desavarsit, prin pogorarea Duhului Sfânt si prin propovaduirea si jertfa Sfintilor Apostoli si a urmasilor lor — martiri, episcopi, preoti, diaconi si toti sfintii. Biserica este, deci, obstea tuturor crestinilor care cred în Hristos, care marturisesc aceeasi dreapta credinta în Tatal, Fiul si Duhul Sfânt si care asculta de slujitorii sfintiti randuiti de Sfintii Apostoli si de urmasii lor. mai mult…

De ce aprindem candelă înaintea icoanelor

#numerotat, pentru #ora de Religie. În primul rând, deoarece credinţa noastră e lumină. Hristos a zis: Eu sunt lumina lumii. Lumina candelei ne aduce aminte de lumina cu care Hristos luminează sufletele noastre.

În  al  doilea  rând,  ca să  ne  aducă  aminte  de  caracterul  luminos  al  sfântului  în  faţa căruia aprindem candela — fiindcă sfinţii sunt numiţi fii ai luminii.

În al treilea rând, ca să ne slujească drept mustrare pentru faptele noastre întunecate şi pentru  gândurile  şi  dorinţele  noastre  rele,  şi să ne  cheme  la  calea  sfinţeniei  evanghelice,  ca astfel să ne ostenim cu râvnă pentru a împlini porunca Mântuitorului: aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca să vadă lucrurile voastre cele bune. mai mult…

De ce a trebuit să moară Iisus Hristos pentru noi tocmai răstignit pe cruce?

#numerotat#cateheze pentru #ora de Religie.
a) ca să moară înălţat spre cer, dar cu privirea şi cu braţele deschise spre lume, arătând că Se aduce jertfă Tatălui, dar cu iubire faţă de lume;
b) ca să moară cu încetul şi deci ca patima Lui, răbdată fără cârtire, să fie mai îndelungată şi ca sângele Lui să se scurgă stăruitor peste păcatele lumii, spre a le spăla;
c) dar mai ales pentru că moartea prin răstignirea pe cruce era moartea cea mai ruşinoasă (Deut. 21, 23; Gal. 3, 13), şi la ea erau osândiţi cei mai mari tâlhari. mai mult…

Cum se numesc poruncile privitoare la îndatoririle credincioşilor faţă de Biserică?

#numerotat, #cateheze pentru #ora de Religie. Se numesc porunci bisericeşti şi sunt nouă. Care este întâia poruncă bisericească? Să ascultăm cu evlavie Sfânta Liturghie în fiecare duminică şi sărbătoare. Ce învaţă această poruncă? Această porunca tâlcuieşte porunca a patra dumnezeiască, arătând felul în care sunt datori creştinii să prăznuiască zilele de sărbătoare. Ea cere creştinului să se roage lui Dumnezeu, precum spune Sfântul Apostol Pavel: „Rugaţi-vă neîncetat” (I Tes. 5,17), fiindcă rugăciunea este mijlocul cel mai potrivit de a înfăţişa înaintea lui Dumnezeu gândurile şi simţămintele mai mult…

Înfruntând Întunericul: Păcătele împotriva nădejdii creştine

#cateheză #numerotat pentru #ora de Religie. Se spune că păcătuieşte împotriva nădejdii creştine:
1) Cel ce se încrede numai în ei însuşi sau în alte făpturi, iar nu în Dumnezeu; 2) Cel ce se deznădăjduieşte de ajutorul lui Dumnezeu; 3) Cel ce nădăjduieşte cu prea multă cutezanţă în mila lui  Dumnezeu şi 4) Cel ce ispiteşte pe Dumnezeu.

1. Nădejdea celui ce se încrede în sine sau în alte făpturi, iar nu în Dumnezeu, nu este nădejde creştină, nici dumnezeiască, ci nadejde pământească. mai mult…

Promisiunile lui Dumnezeu

#Numerotat pentru #ora de Religie. Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos făgăduieşte celor ce fac voia Tatălui ceresc viaţa veşnică, precum şi puterea, împreună cu mijloacele prin care se dobândeşte această fericire, adică: harul dumnezeiesc, sprijin în necazuri şi ascultarea rugăciunii.
1. Mântuitorul ne-a făgăduit „viaţa veşnică” (I Ioan 2, 25). „În casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt… Mă duc să vă gătesc loc” (Ioan 14, 2). mai mult…

10 adeveriri din Sfânta Scriptură despre botezul copiilor

#numerotat, #pentru ora de Religie. 1. Tăierea-împrejur, care preînchipuia Botezul (Col. 2, 11-13), se făcea şi copiilor;
2. potopul (1 Petru 3, 20-21)
3. trecerea Mării Roşii (Ies. 14, 21-22), care preînchipuiau acelaşi Botez (1Cor.10,2) au fost petrecute şi de copii;
4. făgăduinţa Sf. Duh spre iertarea păcatelor e dată şi copiilor (Fapte 2, 38-39).
5. Sf. Apostoli Petru, Pavel şi alţii botează atâtea „case” sau „familii”, din care nu puteau lipsi copiii.
mai mult…

Activitate extracurriculară: Iubește-L pe Dumnezeu ascultând de părinți

În data de 16 februarie 2023 în satul Pîrlița, raionul Fălești, părintele, protoiereul mitrofor Igor Caliga, a prezentat o activitate extracurriculară la Relgie cu tema: „Iubește-L pe Dumnezeu ascultând de părinți”, promovată cu elevii din gimnaziul „Dimitrie Cantemir”. Activitatea a fost amiabilă grație colaborării cu administrația gimnaziului, în persoana doamnei director Eudochia Popovici. Datorită străduinței domniei sale disiciplina Religie se predă de 18 ani în această instituție consicutiv. În culisele acestui minunat spectacol, dedicat lui Dumnezeu și copiilor, se discuta așa argumente: „În satul Pîrlița copiii sunt parcă mai frumoși la suflet, mai ascultători și educați, unul din motive, că se predă disciplina Religie de mulți ani”. mai mult…

Scrisoare de gratitudine adresat Înaltpreasfinţitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești

Administrația Școlii Primare „S.Vangheli”, nr.21 din municipiul Bălți, Vă este adânc recunoscătoare pentru organizarea activităților orientate spre formarea cadrelor didactice din instituție în predarea cursului opțional de Religie (cl.I-IV). Orele desfăşurate împreună ne-au insuflat încredere în puterile proprii, ne-au demonstrat că competențele de care dispunem în domeniu ne vor ajuta în continuare, prin intermediul orei de Religie, să altoim la generația în creştere valorile general — umane: Credința, Frumosul, Binele, Adevărul, Prietenia etc. Sperăm ca învățătura Sfintei Scripturi să devină pentru cei 750 de elevi din şcoala noastră mai mult…

Pildă despre Preasfânta Treime

#Pilde pentru ora de Religie. Când reprezentanții autorităților de stat au sosit la o mănăstire pentru percheziții și arestări, înainte de masă, șeful grupului mi-a pus întrebări despre credință, mie și altor călugări.
— Uită-te la tine, a spus el privindu-mă direct în ochi, pari a fi o persoană inteligentă și, între timp, îi înveți pe oameni povești.
— Ce, de exemplu? Întreb.
De jur împrejur stau călugării noștri și inspectorii, ascultând cu mare atenție ce o să le răspund.
— Tu înveți despre Treime, dar spui că există un singur Dumnezeu.
— Crezi că este imposibil? mai mult…