Rubrica "cateheză"
Ajutați copilul să simtă împărtășania ca pe o sărbătoare
Ziua în care copilul se spovedeşte şi se împărtăşeşte trebuie să fie pentru el o zi de praznic şi de bucurie. Îndemnaţi-i, propuneţi-le copiilor să meargă la biserică, să se pregătească de spovedanie şi de împărtăşanie. Ajutând copilul să se pregătească pentru spovedanie, mai ales dacă el păşeşte pentru prima oară către această mântuitoare Taină, părinţii trebuie să ţină seama de pravilă (având în vedere şi sfaturile primite în prealabil de la preotul lor).
Îndemnaţi-i, propuneţi-le copiilor să meargă la biserică, să se pregătească de spovedanie şi de împărtăşanie, dar în nici un caz nu-i forţaţi.
Copilul nu trebuie nicicum forţat să se mărturisească ‒ pocăinţa trebuind să fie sinceră şi cu desăvârşire de bunăvoie.
De ce a trebuit să moară Iisus Hristos pentru noi răstignit pe Cruce?
Pentru mai multe pricini. Însemnăm câteva: a) ca să moară înălţat spre cer, dar cu privirea şi cu braţele deschise spre lume, arătând că Se aduce jertfă Tatălui, dar cu iubire faţă de lume; b) ca să moară cu încetul şi deci ca patima Lui, răbdată fără cârtire, să fie mai îndelungată şi ca sângele Lui să se scurgă stăruitor peste păcatele lumii, spre a le spăla; c) dar mai ales pentru că moartea prin răstignirea pe cruce era moartea cea mai ruşinoasă (Deut. 21, 23; Gal. 3, 13), şi la ea erău osândiţi cei mai mari tâlhari. Prin aceasta s-a arătat până unde coborâse ticăloşia noastră, încât am fost în stare să socotim mai mult…
Care sunt temeiurile biblice ale cinstirii sfintelor icoane?
Sfânta Scriptură opreşte închinarea la chipuri cioplite şi la alte asemănări văzute (Ies.20, 4; Lev. 26, 1; Deut. 5, 8; Fapte 17, 29). Dar prin această opreşte numai închinarea întemeiată pe socotinţă că chiar aceste chipuri sunt cinstite ca dumnezei, adică opreşte închinarea la idoli. Nu opreşte, însă, cinstirea unor semne şi înfăţişări ale lui Dumnezeu şi ale sfinţilor, când această cinstire nu rămâne la materia din care sunt făcute, ci duce gândul la Dumnezeu sau la Sfântul cel închipuit prin ele. Am văzut cinstirea ce se dădea unor brâie şi ştergare purtate de Apostolul Pavel. mai mult…
De ce nu ne putem pocăi direct lui Dumnezeu?
Întrebare: De ce nu ne putem pocăi direct lui Dumnezeu? De ce sunt obligată să-i spun preotului totul despre mine? La urma urmei, am și eu o intimitate!
Răspuns: Înainte de toate trebuie să știm că în primele secole creștinii își mărturiseau păcatele în fața întregii comunități, în public, nu doar preotului. Odată cu legalizarea Bisericii Creștine de către împăratul roman Constantin cel Mare, când numărul credincioșilor a început să crească, s-a simțit nevoia ca mărturisirea păcatelor să devină secretă. În timpul spovedaniei preotul este doar un martor, mai mult…
Catezeză: DESPRE POSTURI
Ce este postul? «Postul este înfrânarea de toate mâncărurile, sau, la caz de boală, numai de unele, de asemenea şi de băuturi şi de toate cele lumeşti si de toate poftele cele rele, pentru ca să poată creştinul să îşi facă rugăciunea lui mai cu înlesnire şi să îi fie milostiv Dumnezeu. Încă şi pentru a ucide poftele trupului şi a primi harul lui Dumnezeu…».
Postul este o faptă de virtute, un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci mijloc de mântuire. Dar este în acelaşi timp, şi un act de cult, adică o faptă de cinstire a lui Dumnezeu, pentru că el este o jertfă, adică o renunţare de bună voie la ceva care ne este îngăduit, izvorâtă din iubirea şi respectul pe care îl avem faţă de Dumnezeu.
mai mult…
Omul nu știa de suferință în Rai
Părinții cu toții spun că, în starea lui dintâi, omul nu știa ce-i suferința, nici trupească, nici sufletească, nici morală. Ei spun că în Rai omul avea parte numai de dulceață, de bucurie, de desfătare, de veselie duhovnicească și fericire de nespus, necunoscând nici durerea, nici plăcerea. Această stare era pe potriva integrității sale duhovnicești, psihice și fizice, nevătămate de nimic. Avva Dorotei spune că, la început, „omul viețuia în desfătarea Raiului […], având simțurile întregi și nevătămate și aflându-se în starea cea după fire, precum a fost zidit.” Isaia Pustnicul spune și el că în starea sa dintâi „puterile omului erau sănătoase mai mult…
Pomenirea tuturor răposaților din veac adormiți întru nădejdea învierii
Sambata, 26 februarie 2022, în ajunul duminicii Infricosatei Judecați, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea “Mosii de iarna”. Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului. Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo “adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Mantuitorul, cand ajunge in casa lui Iair a carui fiica de numai 12 ani murise, spune: “Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52). mai mult…
Cateheză despre faptele milosteniei trupești și sufletești
„Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui” (Matei 5, 7). Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi se arată prin ajutorarea materială şi morală a semenilor noştri aflaţi în nevoie. Mântuitorul, Care este modelul desăvârşit al milosteniei (Marcu 8, 2), ne-a arătat ea la judecata de apoi faptele îndurării trupeşti şi sufleteşti sunt acelea care ne vor deschide porţile fericirii veşnice (Matei 25, 34-40). Dar, chipurile de a milui — cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur sunt felurite şi porunca aceasta este întinsă. mai mult…
Lupta noastră
Lupta noastră se duce în fiecare zi și în fiecare ceas.
Dacă faci reproșuri fratelui sau îl judeci sau îl întristezi, ți-ai pierdut pacea.
Dacă ai căzut în slava deșartă sau te înalți deasupra fratelui, ai pierdut harul.
Dacă-ți vine un gând desfrânat și nu-l depărtezi de îndată, sufletul tău pierde iubirea lui Dumnezeu și îndrăzneala în rugăciune.
Dacă iubești puterea sau banii, nu vei cunoaște niciodată iubirea lui Dumnezeu.
Dacă-ți împlinești voia proprie, ești biruit de vrăjmașul, și urâtul intră în sufletul tău.
Dacă urăști pe fratele tău, înseamnă că ai căzut din Dumnezeu și un duh rău a pus stăpânire pe tine.
Dar dacă faci bine fratelui, atunci vei afla odihna conștiinței. mai mult…
Îndreptar pentru mărturisire
Păcatele împotriva lui Hristos și a Bisericii.
Am avut credință slabă.
Am cârtit și m-am îndoit de mila lui Dumnezeu
Am pus dorințele mele mai presus de voia lui Dumnezeu.
Inima şi mintea mea sunt prea pline de grijile acestei vieți și de aceea puțin mă îngrijesc de suflet.
Nu am fost rîvnitor în îndeplinirea poruncilor dumnezeieşti.
Nu am acordat suficientă vreme rugăciunii și citirii din Biblie.
Au fost situații să fiu distrat şi neatent la rugăciune sau în timpul slujbelor bisericești. mai mult…