Arhiva июня 2023
Taina mărturisirii preoților din raionul Fălești
În data de 29 iunie 2023, tradiţional în fiecare post, în biserica „Sfinţilor Trei Ierarhi” din oraşul Făleşti, cartierul Dacia, a fost convocată adunarea preoților din raionul Fălești pentru mărturisire și darea de seamă pentru trimestrul II. Întrunirea a fost prezidată de părintele-blagocin Anatolie Negură și părintele-blagocin Oleg Fistican și a debutat cu rugăciunile pentru mărturisirea slujitorilor altarului, săvârșită de duhovnicul circumscripției, arhimandritul Zosima Aftene. A urmat consfătuirea preoților și pe alte teme de ordin intern și administrativ. Preoții și-au cerut iertare unii de la alții înainte de a se mărturisi și au încheiat adunarea cu rugăciunea Axionului. mai mult…
Împotriva iubirii de argint
Nimeni nu poate sluji şi lui Dumnezeu şi lui Mamona, adică lui Satana, întrucît cel ce crede în Dumnezeu nu mai este rob al iubirii de argint, iar cel ce se face rob al iubirii de argint, acela nu poate fi credincios lui Dumnezeu. Dumnezeu ne porunceşte să căutăm Împărăţia Lui, dar noi căutăm argintul; Dumnezeu ne spune să ne îngrijim de îndreptarea noastră pe calea faptelor bune, dar noi, noaptea şi ziua, nu ne îngrijim decît să adunăm bani. Dumnezeu, de vom sluji Lui, ne făgăduieşte nu numai bunătăţile cele cereşti, ci şi pe cele pămînteşti; noi însă ne facem robi iubirii de argint şi nădăjduim de la averea aceasta pămîntească tot binele şi toată fericirea noastră. mai mult…
Promisiunile lui Dumnezeu
#Numerotat pentru #ora de Religie. Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos făgăduieşte celor ce fac voia Tatălui ceresc viaţa veşnică, precum şi puterea, împreună cu mijloacele prin care se dobândeşte această fericire, adică: harul dumnezeiesc, sprijin în necazuri şi ascultarea rugăciunii.
1. Mântuitorul ne-a făgăduit „viaţa veşnică” (I Ioan 2, 25). „În casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt… Mă duc să vă gătesc loc” (Ioan 14, 2). mai mult…
Pentru cei ce nu se îngrijesc de suflet
Iisus Hristos, pînă astăzi, cheamă pe oameni, zicând: „Veniți după Mine!”. Dar oare un Andrei, Petru, Iacov sau Ioan va asculta glasul Lui? Iisus ne cheamă pînă astăzi, zicînd: ,,Veniți la Mine toți cei osteniţi şi împovăraţi!”, dar prea puțini vin la Dînsul. Ne făgăduieşte nouă dumnezeieştile doctorii ale iubirii de oameni, spunînd: „Şi Eu vă voi odihni pe voi”, dar puțini se supun chemării dumnezeieşti şi nici nu primeşte vindecarea părintească de păcat. Oare, a slăbit cuvîntul lui Dumnezeu şi nu mai poate să lucreze în inimile oamenilor, precum lucra mai înainte? Nu! pentru că după cuvîntul proorocului Ieremia: „Cuvîntul Domnului este tot acelaşi ca focul arzător mai mult…
De ce nu se păstrează harul Botezului?
Cauza pentru care nu se păstrează harul de la Botez este aceea că nu se ţine rânduiala, normele şi buna aşezare a unei educaţii menite păstrării şi sporirii harului. Cele mai de seamă pricini ale acestui fapt sunt: 1) Depărtarea de Biserică şi de mijloacele ei de a dărui harul, ceea ce usucă mugurul de viaţă creştină, rupându-l de sevă, iar el se veştejeşte ca o floare ţinută la căldură. 2) Neluarea în seamă a firii trupeşti. Unii cred că trupul poate fi crescut oricum fără nici o pagubă pentru suflet, când de fapt tocmai în mădularele trupului este locaşul patimilor, care cresc odată cu ele, se înrădăcinează în ele şi pun stăpânire pe suflet, împrăştiindu-se în mădularele trupului, mai mult…
A început postul sfinților apostoli Petru și Pavel
#Cateheză. Biserica a intrat in Postul Cinzecimii, care precede sarbatoarea sfintilor apostoli Petru si Pavel din 29 iunie/12 iulie. Acest post a fost încuviințat de Mântuitorul când „au venit la El ucenicii lui Ioan, zicând: Pentru ce noi şi fariseii postim MULT, iar ucenicii Tăi nu postesc? Şi Iisus le-a zis: Pot oare, fiii nunţii să fie trişti câtă vreme mirele este cu ei? Dar vor veni zile când mirele va fi luat de la ei şi atunci vor posti” (Matei 9,14-15). Despre vechimea acestui post marturisesc in secolul al IV-lea Constitutiile Apostolice, iar Leon cel Mare numeste acest post: “postul de vara” sau al Cincizecimii. Au mai consemnat despre acest post sfantul Atanasie cel Mare si Teodoret, Episcopul Cirului. mai mult…
Locuitorii cerului s-au format pentru cer pe pământ, în Biserica lui Dumnezeu. Trăieşte potrivit duhului Bisericii şi vei fi primit în rândul lor.
Sfânta Biserică îi pomeneşte pe toţi Sfinţii după Cincizecime, spre mărturie şi arătare a roadelor pogorârii Duhului Sfânt pe pământ. Pământul era neroditor în privinţa sfinţeniei, însă adăpat cu harul Duhului Celui Sfânt, a început să o rodească îmbelşugat, spre mângâierea Stăpânului a toată făptura. Apa vie şi sănătoasă, oriunde ar curge, face să crească peste tot verdeaţă, potrivit felului pământului şi al climei: şi harul Duhului, pe oriunde ar trece, peste tot refăcea oamenii pentru Domnul, desăvârşindu-le înţelegerea şi bunătatea inimii. Apa curgea din raiul pământesc prin patru râuri şi adăpa lumea întreagă. În toate cele patru părţi ale lumii Sfinţii Apostoli, vase ale Duhului Celui Sfânt, au adus râurile îmbelşugate ale harului Său, au adăpat sufletele însetate şi au făcut să crească în ele virtuţile de tot felul. mai mult…
De ce nu postim miercuri și vineri în săptămâna după Cincizecime?
În ordinea firească a anului bisericesc, cel de-al III-lea post din cadrul bisericii noastre ortodoxe, cunoscut și sub denumirea populară de „Postul Sâmpetrului” sau „Postul de vară” este Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Dintre cele patru posturi principale de peste an, acesta este singurul cu dată de început și durată de ținere variabile. Conform tradiției, acesta a fost rânduit de către Sfinții Părinți ai Bisericii noastre în cinstea celor doi Apostoli și, totodată, a darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorat peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime. Așa se explică și faptul că, mai demult, această perioadă de asceză aparte se numea „Postul Cincizecimii”.
Mulți dintre noi, consultând calendarul ortodox pe care îl avem acasă, am văzut că, în săptămâna aceasta de după Cincizecime se suspendă postul pentru zilele de miercuri și vineri și sunt însemnate cu termenul de „harți”. De aceea, ne-am gândit să dedicăm câteva rânduri acestui subiect, lămurind pe scurt, care este motivul acestor dezlegări. mai mult…
Mărturia Sfintei Scripturi și a Teologiei Dogmatice despre Sfântul Duh.
Duhul Sfânt este a 3-a Persoană a Preasfintei Treimi. Sfântul Duh este întru totul egal cu Tatăl şi cu Fiul, fiind ca şi Ei veşnic, atotputernic, atotştiutor, pretutindeni de faţă, cuvenindu-I-se aşadar aceeaşi închinare şi slavă ca şi Tatălui şi Fiului. Dar nu numai atât. Cuvintele acestea nu arată numai că Duhului I se cuvine aceeaşi închinare şi cinste ca Tatălui şi Fiului, ci şi ca atunci când ne şi închinăm şi dăm slava Tatălui şi Fiului trebuie să ne închinăm şi să dăm slavă şi Sfântului Duh, căci e nedespărţit de Aceia; fiind a treia persoana dumnezeiască a Sfintei Treimi. Aceasta înseamnă că Sfântul Duh este de o fiinţă cu Tatăl şi cu Fiul, cum am văzut că este şi Fiul de o fiinţă cu Tatăl. Sfântul Duh este în Tatăl şi în Fiul, precum şi Fiul este în Tatăl şi în Sfântul Duh, şi Tatăl, în Fiul şi în Sfântul Duh. Toţi trei au o singură fiinţă, voinţă, putere şi slavă, o singură Dumnezeire, arătată în trei ipostasuri, sunt un singur Dumnezeu în trei persoane, aşa cum soarele are disc, rază şi lumină, dar e un singur soare. mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare