Arhiva декабря 2022
Duminica dinaintea Nașterii Domnului. Genealogia Mântuitorului. Cartea neamului.
Duminica dinaintea Nasterii Domnului — în Duminica dinaintea prăznuirii Naşterii Domnului, Biserica îi pomeneşte pe Sfinţii Părinţi după trup ai Domnului, care de la Adam şi până la Dreptul Iosif au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu. Această Duminică este un fel de extensie şi completare a Duminicii Sfinţilor Strămoşi. Evanghelia care este rânduită spre a fi citită se referă la originea divino-umană a Mântuitorului (Matei 1, 1-25), iar textul din Apostol (Evrei 11) se referă la „norul de martori pe care-l avem împrejurul nostru“ ca să ne ajute să lepădăm orice povară a păcatului care ne împresoară (Evrei 12, 1), pentru ca astfel călăuziţi de Steaua Magilor şi simplitatea Păstorilor să ne închinăm Pruncului ce S-a născut, Dumnezeu Cel mai înainte de veci. mai mult…
Din notele Ierarhului: STIL VECHI, STIL NOU. Diferente dintre cele două calendare. Semnificațiile.
Mai întîi de toate: ce este calendarul? După DEX, calendarul este un sistem de împărțire a timpului în ani, luni şi zile, bazat pe fenomene periodice ale naturii. De vreme ce aceşti măsurători (anul, luna şi ziua) țin de o durată oarecare în timp, evident că şi calendarul măsoară durata acestora. Cu alte cuvinte, calendarul nu doar împarte, ci şi măsoară timpul. Din acestea deducem: calendarul este nu doar un sistem de împărțire, dar şi de măsurare a timpului.
Odată ce calendarul, în general, este sistemul de împărțire și măsurare a timpului, apare fireasca întrebare: la ce mai era necesar un alt calendar, mai mult…
Pildă: inelul lui Solomon
#Pilde pentru #ora de Religie: Inelul lui Solomon este o pildă de înțelepciune. Acest inel, privindu-l, putea schimba tristețea în bucurie și bucuria în tristețe. Solomon, fiul regelui David, copil fiind se juca prin curtea palatului regal. În timp ce se juca a observat că din palat a ieșit bijutierul palatului, foarte trist. Solomon a observat tristețea de pe chipul bijutierului și l-a întrebat de ce-i posomorât?
– Cum să nu fiu trist? M-a chemat regele David, tatăl dumitale, și mi-a spus să-i fac un inel din ce material vreau eu, dar acest inel să aibă două însușiri: când mă voi uita la el când sunt trist inelul acesta să mă bucure mai mult…
Adunarea preoților din raionul Fălești
Marți, 27 decembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, în biserica sfântului Dimitrie din orașul Fălești, sectorul Gara Feroviară, s-a desfășurat adunarea preoților din raionul Fălești. Pe ordinea de zi au fost mai multe necesități: darea de seamă pentru trimestrul IV; distribuirea pastoralelor; și mărturisirea preoților la duhovnicul circumscripției – arhimandritul Zosima Aftene. La câteva întrebări apărăte au răspuns părintele-blagocin Oleg Fistican, dar și părintele-paroh Ioan Pelin.Preoții și-au cerut iertare unii de la alții mai mult…
Cine este sfântul Spiridon?
Acesta a trait pe vremea imparatiei lui Constantin cel Mare si a fiului sau Constantiu. De neam era din insula Cipru, simplu la chip si, la inima, smerit. Mai intai, a fost pastor de oi si, insurat fiind, a avut o fiica Irina, care a trait in feciorie toata viata ei. Pentru sfintenia vietii lui, murindu-i sotia, a fost facut episcop in cetatea Trimitundei, aproape de Salamina, si a primit de la Dumnezeu si darul tamaduirilor, incat s-a numit, din pricina minunilor ce le facea, de minuni-facator. Ca in timp de seceta, a facut de s-a pogorat ploaie si, iarasi, a oprit necontenirea ploilor. Prin rugaciune, a potolit inca si foametea, ca a facut de s-au spart de ploaie granarele unde era ascuns graul. Si a prefacut si un sarpe in aur, iar daca a izbavit pe cel sarac din nevoile lui, iarasi a adus aurul la starea cea dintai si l-a facut sarpe. Oprit-a si revarsarea apelor. A intors pe pacatosi si pacatoase, facandu-i de si-au marturisit pacatele.
mai mult…
Sfințirea Inspectoratului de poliție din Fălești
Sâmbătă, 24 decembrie 2022, la invitația șefului Inspectoratului de poliție — Vitalii Popovici, un sobor de preoți, avându-l ca protos pe blagocinul raionului Fălești – protoiereul mitrofor Oleg Fistican, care este și totodată preot militar, au oficiat sfințirea instituției în care activează, cei care stau la straja respectării ordinei publice. După sfințirea Apei celei mici a urmat binecuvântarea cu aghiasmă a birourilor, a mașinilor, a fântânii și, bineînțeles, a colaboratorilor instituției. Părintele Oleg a felicitat polițiștii cu sfințirea edificiului în care își petrec timpul, investigând și expunându-se la pericole.
La rândul lor conducătorii instituției au mulțumit preoților pentru binecuvântare și împreună-rugăciune.
Apostolul care s-a citit de la Romani 13:1 Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite.
2 Pentru aceea, cel ce se împotriveşte stăpânirii se împotriveşte rânduielii lui Dumnezeu. Iar cei ce se împotrivesc îşi vor lua osândă.
3 Căci dregătorii nu sunt frică pentru fapta bună, ci pentru cea rea. Voieşti, deci, să nu-ţi fie frică de stăpânire? Fă binele şi vei avea laudă de la ea. mai mult…
Scrisoare adresată unui enoriaș cu pretexte
Vreau să mă adresez ție ca unuia care îmi ești apropiat. Să înțelegi că vreau să îți fie mai bine decât acum și că, deși nu pot prea mult, încerc să te ajut. Iartă-mă dacă te obosesc, s-ar putea ca măcar câteva cuvinte din ceea ce îți scriu să îți fie de folos. Mă rog lui Dumnezeu să înțelegi ce îți scriu și de ce. Nu îți place să fii dojenit, iar eu nu vreau să te dojenesc, ci îți spun că ești important pentru mulți și mai ales pentru Dumnezeu.
Dumnezeu te caută în multe feluri, te strigă chiar și prin faptul că îți scriu acum. Răspunde-I, căci te iubește și așteaptă să Îi primești iubirea. Are atât de multă răbdare! Poate de aceea, uneori amâni să-i arăți că și tu îl iubești. Știe cât îl iubești, dar tu ai nevoie să-I arăți și prin fapte. Vei avea bucurie și folos la fiecare faptă, știind că aşa Îi spui ,,Doamne, Te iubesc!» mai mult…
Sfaturi pentru post
• Mâncați fără să vă îmbuibați, ca să nu-l bucurați pe diavolul lăcomiei pântecelui. Un pântece prea plin, poartă vina unui alt pântece, prea gol.
• Semnele principale ale postului să fie: rugăciunea, milostenia, răbdarea, iertarea, nu încruntarea, cleveteala, judecata, invidia, mânia, ura…
• Citiți rugăciunile din suflet, cu bucurie, nu din datorie și cu monotonie. Spuneți mereu, cat mai des posibil: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.
• Este mai important să spălați sufletul cu lacrimi, decât vasele din bucătărie ca să strălucească bine. mai mult…
Lasă…
Mai multe #poezii pentru ora de Religie.
1 Lasă azi, lasă pe mâine
Ai timp să te pocăieşti,
Eşti prea tânăr şi ai vreme
De ce să te pedepseşti?
2 Doar n-ai să te faci călugăr?
Doar n-ai să te duci la schit?
Ce atâta pocăinţă?
Ce păcat ai săvârşit? mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare