Arhiva января 2023
Culegere de maxime ale sf. Antonie cel Mare
1. «Mintea vede toate, chiar și pe cele din Ceruri. Și nimic nu o întunecă fără numai păcatul. Prin urmare celui curat nimic nu-i este neînțeles, iar cuvântului său nimic nu-i este cu neputință de exprimat.»
2. «Cugetând la cele despre Dumnezeu, fii evlavios cu prisosință, bun, cuminte, blând, darnic după putere, îndatoritor, necertăreț și cele asemenea. Căci aceasta este avuția sufletului care nu poate fi furată: să placi lui Dumnezeu prin unele ca acestea, și să nu judeci pe nimeni sau să zici: cutare este rău și a păcătuit; ci mai bine este să-ți cauți de păcatele tale și să privești în tine purtarea ta, de este plăcută lui Dumnezeu. Căci ce ne privește dacă altul este rău?» mai mult…
Din notele Ierarhului: A PIETRELOR VEȘNICĂ CHEMARE
De mii de ani, pietrele lui seci şi fierbinți au tot chemat oamenii. I-au tot strigat de peste mări şi țări. Glasul lor în care a intrat, veac de veac, veșnicia îşi păstrează identitatea sacră pînă azi. Rămîne aceeași, surdă la metamorfozele istoriei şi preferințele pămînteşti ale oamenilor.
S-au schimbat multe în alunecarea anilor, chiar și însăși panorama orașului sfînt — fotografiile vechi din muzeu îl îmbrăcau în cu totul alte veşminte decît cele de azi, de altfel, cu nimic mai puțin splendide. Aceleași pietre, aceleaşi ziduri reci, înfierbintate de soare în aceeași măsură, chiar dacă unele stau neclintite de mii de ani, iar altele — de sute. mai mult…
Îndemnurile sfântului Grigorie de Nyssa
1. Fiecare din noi este pictorul propriei sale vieţi. Sufletul nostru este ca o pânză; virtuţile sunt culorile; Iisus Hristos este modelul pe care trebuie să-L pictăm.
2. Sfânta Euharistie este începutul îndumnezeirii noastre.
3. Făcătorul de pace este cel care dă pacea altuia, însă n-ar putea-o împărtăşi cineva altuia dacă n-ar avea-o el însuşi.
4. Deci aceia sunt fericiţi, cei care nu se lasă prinşi cu repeziciune în mişcările pătimaşe ale sufletului, ci se adună în ei înşişi prin raţiune, aceia care-şi slăbesc pornirile cu frâul raţiunii nu-şi lasă sufletul să fie purtat înspre neorânduială.
5. Mila este împreună-pătimirea iubitoare cu cei chinuiţi de dureri. mai mult…
Predică la duminica după Botezul Domnului
Despre propovăduirea cuvîntului lui Dumnezeu. Una din învăţăturile Sfintei Evanghelii din duminica de azi spune: De atunci a început Iisus a propovădui şi a zice: Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor (Matei 4, 17). Acelaşi cuvînt l-a spus şi Sfîntul Ioan Botezătorul cînd a început să propovăduiască în pustiul Iordanului: Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor (Matei 3, 2). Acelaşi cuvînt au primit şi Sfinţii Apostoli, cînd au fost trimişi să propovăduiască Evanghelia, că le-a zis lor: Şi mergînd, propovăduiţi, zicînd: S-a apropiat Împărăţia Cerurilor (Matei 10, 7).
mai mult…
Cum a fost sărbătorit Botezul Domnului în Eparhia de Bălți și Fălești. Reportaj foto și video.
De la praznicul Nașterii Domnului și până acum, la Botezul Domnului, suntem invitați la un pelerinaj duhovnicesc, în care preoții ies în afara zidurilor bisericii și propovăduiesc pe Cel născut în iesle, iar în cazul Botezului Domnului propovăduiesc pe Cel ce se botează în râurile Iordanului, pe cel mult-așteptat, pe Mesia, pe Hristos-Dumnezeu cel întrupat. O procesiune de la un praznic la celalalt. Tot ce ţine de începerea vieţii creştine în noi ţine de harul lui Dumnezeu, ni se dă îndată, şi înnoirea se săvârşeşte în chip haric, iar ceea ce ţine de libertatea noastră se amână până la vârsta când omul se încredinţează harului de bunăvoie şi nesilit de nimeni. (Sfântul Teofan Zăvorâtul) mai mult…
SFÂNTA ȘI DUMNEZEIASCA ARĂTARE A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS
Dupa intoarcerea Sa de la templul din Ierusalim, unde ramasese, la doisprezece ani, Domnul Iisus s-a aflat in Galileea, in cetatea Nazaret, unde a crescut, tainuindu-Si inaintea oamenilor puterea si intelepciunea dumnezeirii Sale, pana la treizeci de ani, ca necuviinta se socotea la iudei, ca cineva, inainte de treizeci de ani, sa tie randuiala de dascal sau preot. Pentru aceasta si Hristos, pana la atatia ani, nu a inceput propovaduirea Sa. Si vietuia in Nazaret cu Precurata Maica Sa si cu Dreptul Iosif, care era tamplar, pana ce acela a fost viu, cu care impreuna se si ostenea la lucrul tamplariei. Iar murind acela, singur lucra cu mainile Sale, castigandu-si hrana lui si a Preacuratei Maicii Sale, din osteneala mainilor, ca sa ne invete pe noi a nu ne lenevi, nici a manca painea in zadar. mai mult…
Predică la duminica dinaintea Botezului Domnului
„Harul Duhului Sfânt, ce Se pogoară la botez, pecetluieşte lăuntricele prefaceri ale inimii şi mişcări ale duhului, şi plăsmuieşte din ele noul om lăuntric”. Acum este duminica dinainte de praznicul Luminilor, adică al Botezului Domnului; duminica următoare se numeşte duminica de după Luminare sau de după Botez; între ele se află Botezul Domnului. Toate trei, ţinându-ne luarea-aminte pironită de Sfântul Botez, ne şi înclină să cugetăm la el. Să cugetăm, deci, la Sfântul Botez! Data trecută, de Anul nou, căutând noul, am găsit în noi înşine singura noutate — în fiinţarea cea nouă, în viaţa cea înnoită, altfel spus în renaşterea în Domnul Iisus Hristos, cu harul Duhului Celui Sfânt, prin Sfântul Botez. Aşadar nu va fi fără de cale să lămurim acum ce fel de naştere nouă este aceasta şi în ce stă ea? mai mult…
Din activitățile parohiale: în Reuțel azi s-au cântat colinde
O activitate demn de preluat pentru toate parohiile! Astăzi, 14 ianuarie 2023, când Biserica Răsăriteană serbează Tăierea-împrejur a Domnului și sfântul Vasile, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Reuțel, raionul Fălești, după sfânta Liturghie au fost interpretate multe colinde de către elevii din localitate, dar și de către creștinii maturi. Părintele paroh – protoiereul mitrofor Victor Țurcanu, diaconul Gheorghe Jorovlea și dăscălița Osoianu Valentina, au pregătit multe cadouri celor prezenți și i-au încântat cu un bogat repertoriu pe cei veniți la Festival. mai mult…
De ce a fost anulată tăierea-împrejur?
Astazi, la opt zile de la Nasterea Sa, Domnul rabda taierea imprejur cea dupa trup, ca implinind Legea, sa dea in laturi randuiala trupeasca a legii vechi si sa aduca in lume o taiere imprejur nefacuta de mana: Taierea-Imprejur cea duhovniceasca a Sfantului Botez, adica «dezbracarea de trupul pacatelor carnii» (Col.2.11). Ca Fiu al Lui Dumnezeu si ca mare intemeietor al Testamentului celui vesnic, o data cu supunerea Sa la randuiala taierii imprejur, Domnul astazi pune capat, deci, legii vechi si face inceput randuielilor Testamentului celui Nou, scris pe tablele inimii oamenilor. mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare