Rubrica "post"
De ce postim în ajunul Botezului Domnului?
Bucuria sărbătorilor continuă! Am călătorit duhovnicește la Betleem și ne-am închinat Pruncului Sfânt asemenea magilor de la Răsărit. Ba mai mult, ne-am primenit peștera sufletelor noastre și l-am primit pe Sfântul Copil chiar în taina ființei noastre. Am colindat și am primit colindători, aducând prin colind fior sfânt de cântare cerească; a opta zi am fost martorii când Maria, Maica Sfântă, a plinit rânduiala legii și a pus numele Iisus copilului ei. Deopotrivă, am asistat la cumpăna dintre ani, cu sufletele pline de emoție la întâlnirea timpului cu veșnicia, priveghind cu Dumnezeu, cel ce a făcut vremurile și stăpânește veacurile. Darurile duhovnicești mai mult…
De ce ținem postul Nașterii Domnului?
Noțiuni de #catehism. Postul este înfrânarea de toate mâncărurile, sau, la caz de boală, numai de unele, de asemenea şi de băuturi şi de toate cele lumeşti si de toate poftele cele rele, pentru ca să poată creştinul să îşi facă rugăciunea lui mai cu înlesnire şi să îi fie milostiv Dumnezeu. Încă şi pentru a ucide poftele trupului şi a primi harul lui Dumnezeu…
Postul este o faptă de virtute, un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci mijloc de mântuire. Dar este în acelaşi timp, şi un act de cult, mai mult…
A început postul sfinților apostoli Petru și Pavel
#Cateheză. Biserica a intrat in Postul Cinzecimii, care precede sarbatoarea sfintilor apostoli Petru si Pavel din 29 iunie/12 iulie. Acest post a fost încuviințat de Mântuitorul când „au venit la El ucenicii lui Ioan, zicând: Pentru ce noi şi fariseii postim MULT, iar ucenicii Tăi nu postesc? Şi Iisus le-a zis: Pot oare, fiii nunţii să fie trişti câtă vreme mirele este cu ei? Dar vor veni zile când mirele va fi luat de la ei şi atunci vor posti” (Matei 9,14-15). Despre vechimea acestui post marturisesc in secolul al IV-lea Constitutiile Apostolice, iar Leon cel Mare numeste acest post: “postul de vara” sau al Cincizecimii. Au mai consemnat despre acest post sfantul Atanasie cel Mare si Teodoret, Episcopul Cirului. mai mult…
Sfaturi pentru post
• Mâncați fără să vă îmbuibați, ca să nu-l bucurați pe diavolul lăcomiei pântecelui. Un pântece prea plin, poartă vina unui alt pântece, prea gol.
• Semnele principale ale postului să fie: rugăciunea, milostenia, răbdarea, iertarea, nu încruntarea, cleveteala, judecata, invidia, mânia, ura…
• Citiți rugăciunile din suflet, cu bucurie, nu din datorie și cu monotonie. Spuneți mereu, cat mai des posibil: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.
• Este mai important să spălați sufletul cu lacrimi, decât vasele din bucătărie ca să strălucească bine. mai mult…
De ce este bine să ținem post și ce ar trebui să conștientizăm în această perioadă?
— Postul Nașterii Domnului durează 40 de zile. Noi deja suntem în post. El a început în data de 28 noiembrie și durează până în 6 ianuarie, inclusiv. În această perioadă, noi trebuie să conștientizăm și să ne punem întrebarea: „De ce țin post?». Motivul este că pe data de 7 ianuarie noi sărbătorim Nașterea Domnului. Postul ne pregatește pentru întâmpinarea Pruncului Hristos. Deci, scopul acestui post este să-L primim pe Hristos în sufletul nostru. Postul ne pregătește pentru a-L primi duhovnicește. Totuși, postul vine și cu multe ispite pentru oameni. Însa cum putem să le facem față? De asta și postim, ca să luptam cu poftele. Postul este de fapt o virtute a unui om. Noi suntem în perioada postului și toți crestinii postesc, însă acesta este ca o virtute pentru om, pentru ca nu toți pot posti. Prin post noi încercăm să ne schimbam. Un sfânt a spus așa frumos: „Ce este postul? Este de fapt substanța și prezența cerului. Că ne înduhovnicește, ne face îngeri». mai mult…
Postul cel duhovnicesc
Postul nu este numai de mâncare. Postul are două părți, o parte este partea postului trupesc — să nu mâncăm — și alta este a părții nevăzute, a sufletului, postul duhovnicesc. Ce folos dacă pântecele meu va fi gol de mâncare, iar mintea mea va fi plină de gânduri spurcate și inima mea va fi plină de ură asupra fratelui, sau de zavistie, sau de răutate, sau cu ținerea de minte a răului, sau cu dorința de răzbunare?
mai mult…
Începe postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului — timp al curăţirii sufletului de patimi. Creştinii ortodocşi păşesc pentru două săptămâni într-o frumoasă şi binecuvântată perioadă din cursul anului bisericesc, postul Adormirii Maicii Domnului, un timp sfânt al pregătirii duhovniceşti de curăţire a sufletului prin pocăinţă, prin abţinerea de la alimente de origine animală, prin rugăciuni mai intense, în special adresate Maicii Domnului (Acatiste şi Paraclisele Maicii Domnului), dar şi prin practicarea virtuţilor, cu precădere a milosteniei. mai mult…
Puterea postului
Ne spunea noua un oarecare parinte, zicand: «Doi negustori din acelasi loc, aveau dragoste mare intre ei. Insa, unul din ei era foarte bogat, iar celalat, mai putin. Deci, cel dintai avea o femeie foarte frumoasa si inteleapta, precum se va arata mai jos. Si, murindu-i barbatul, a ramas vaduva. Iar negustorul celalalt, vazand frumusetea si intelepciunea ei, poftea sa o ia pe ea ca sotie pentru dansul. Se rusina insa a-i zice el, ca nu cumva sa nu primeasca si avea, totdeauna, gand rau impotriva ei. Deci ea fiind inteleapta, a cunoscut ce vrea sa faca el si i-a zis: mai mult…
Începe postul Adormirii Maicii Domnului
Astăzi, joi 12 august 2021, facem lăsatului sec pentru postul „Adormirii Maicii Domnului”, care durează două săptămâni, până la 27 august, inclusiv, iar sâmbătă, 28 august, facem pomenirea Adormirii Maicii Domnului. Acest post e rânduit de Biserică spre aducere aminte de virtuțile alese ale Preasfintei Fecioare Maria și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea ei la cele veșnice. Totodată postim spre aducere aminte de moarte și de umilință. mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare