Arhiva ноября 2024
Evanghelia zilelor noastre: Mănâncă, bea și te veselește…
Printre Sfinţii Părinţi care au tîlcuit în trecut pilda Evangheliei care s-a citit astăzi este şi Sfîntul şi Marele Vasile. Din tîlcuirea lui, noi am luat cît am socotit de cuviință, ca să vă învăţăm acum despre bogatul lacom şi nemilostiv. De aceea toţi cîți sînt lacomi, cîţi sînt iubitori de trup şi robi ai pîntecelui, cîţi sînt nemilostivi şi neîndurători, cîți nu au altă grijă decît numai pe aceea după desfătări şi plăceri trupeşti, cîţi se îngrijesc şi adună pentru ziua de mîine, ca şi cînd ar trăi o veşnicie, şi nu se tem nicidecum de secerea morţii, cum şi toţi aceia care doresc mîntuirea sufletului lor, să-şi deschidă urechile sufletului lor ca să asculte cu luare aminte mai mult…
În duminica XXII-a după Rusalii ÎPS Marchel a săvârșit sfânta Liturghie și o hirotonie
Duminică, 24 noiembrie 2024, când Biserica Ortodoxă face pomenirea marelui sfânt mucenic Mina, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a liturghisit în biserica “Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din orașul Glodeni. În curtea bisericii Ierarhul a fost întâmpinat de parohul bisericii protoiereul mitrofor Pavel Cîrlan și fii săi: preotul Simeon și diaconul Nicolae, de soborul preoțesc, de ctitorii și enoriașii bisericii. Răspunsurile mari au fost date de un grup coral al mănăstirii Nicoreni. mai mult…
Sfințirea chipului Maicii Domnului din Pruteni
Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, în curtea bisericii Sfinților Arhangheli din satul Pruteni, raionul Fălești, un sobor de preoți, avându-l ca protos pe părintele-blagocin Oleg Fisitican, cu părintele-blagocin Ioan Pelin și părintele-paroh Alexandru Vasiliciuc, au oficiat sfințirea chipului Maicii Domnului. La rugăciunea de sfințire au participat: ctitorul Pavel Dobîndă; Tudor Paladi, vice-președintele raionului Fălești; dar și enoriașii bisericii. În cuvântarea sa, părintele Oleg, s-a referit la evlavia noastră către Maica Domnului, dar și despre importanța sfințirii monumentului, care va fi mai mult decât un simbol al satului Pruteni. mai mult…
Samariteanul milostiv
Cînd citim cărțile dumnezeieştii Scripturi, vedem cum străluceşte într-însele curăţia dumnezeiască, prin curatul adevăr al lucrurilor descrise; vedem înţelepciunea dintr-însele, şi harul şi puterea lui Dumnezeu, care ne umplu de fericire toată fiinţa noastră sufletească şi toată mintea noastră. Acest lucru se întîmplă şi cu răspunsul pe care am auzit că l-a dat Domnul în Sfinta Evanghelie de astăzi, atunci cînd înaintea Lui s-a înfăţişat un învățător al legii, cu gîndul de a-L ispiti în cuvînt. Sfinta Evanghelie ne istoriseşte că: mai mult…
La aniversarea bisericii Sfinților Arhangheli din Sîngerei
Joi, 21 noiembrie 2024, cînd Biserica Răsăritului face pomenirea Sfinților Arhistrategi Mihail și Gavriil, una din bisericile orașului Sîngerei și-a serbat Hramul. Sfînta Liturghie a fost săvărșită de un sobor de preoți, avându-l ca protos pe protoiereul Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei și totodată parohul bisericii. Din soborul de preoți a mai făcut parte preoții: Arcadie Găleanu, Serghei Bularga, Andrian Popovici și Iuvenalie Coada. Printre cei prezenți la sfînta sărbătoare s-au numărat tradițional enoriașii, binefăcătorii și ctitorii bisericii. mai mult…
Cine sunt sfinții arhangheli și ce localități au hramul bisericii?
Astazi, Biserica ne cheama sa cinstim pe Sfintii Ingeri si lucrarea lor in viata noastra si in lume. Este sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in jurul carora Biserica aduna si serbeaza toata obstea, tot «soborul» Sfintilor Ingeri laolalta. Ca sarbatoare a ingerilor, ziua de 8 noiembrie a inceput a se serba in Biserica de prin veacul al cincilea si ea s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin.
Despre ingeri, Biserica invata ca ei sunt «duhuri slujitoare» (Evrei,1,14), adica fiinte fara de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu si totodata prieteni si ocrotitori ai nostri, pusi de Dumnezeu, pe drumul anevoios de la leagan, la patria noastra cereasca, la «Cerul nou si pamantul nou» ce vor sa fie. Asadar, daca ingerii se arata sub forme vazute, nu-i asta firea lor cea adevarata, forma vazuta este un chip de imprumut, ei sunt «lumea nevazuta», «cerul». mai mult…
Liturghie arhierească în satul Cuhnești
În data de 16 noiembrie 2024, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat sfânta Liturghie în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Cuhnești, raionul Glodeni. În curtea bisericii, Ierarhul a fost întâmpinat de primarul satului, de preoți și enoriași, veniți să participe la sfințirea bisericii. La invitația parohului bisericii – protoiereul mitrofor Gheorghe Rodniţchi, la sfânta slujbă a participat un sobor de preoți constituit din: prot.mitr. Petru Ciunciuc, secretar eparhial; prot.mitr. Victor Guleac — blagocinul bisericilor din raionul Glodeni; prot. mitr. Serghei Lupuşor, băștinaș din acest sat și alți preoți megieși. Răspunsurile mari au fost date de un grup coral al mănăstirii Curchi. mai mult…
Ce virtuți ne învață Evanghelia învierii fiicei lui Iair?
Mulți oameni, fie din neştiinţă, fie din vicleşug, socotesc minuni unele întîmplări care n-au în ele nimic minunat, ci sînt doar lucruri ale firii, chiar dacă ele se întîmplă destul de rar. Minunea cea adevărată nu este un lucru al firii, ci al puterii lui Dumnezeu. Cînd vom vedea că mişcarea cea obişnuită a firii stă pe loc, sau întîrzie, sau se grăbeşte; cînd vom vedea că legile firii sînt schimbate şi însuşirile ei sînt înlocuite, numai atunci va trebui să înţelegem că avem în fața noastră o minune adevărată, pentru că faptul acela nu este un lucru al firii, care are hotare neschimbate şi neprefăcute, ci al atotputerniciei lui Dumnezeu, Care face tot ce voieşte. mai mult…
La hramul mănăstirii „Sf.M.Mc.Dimitrie” de lângă s. Izvoare
În ziua de vineri, 8 noiembrie 2024, clopotele mănăstirii „Sf.M.Mc.Dimitrie” de lângă satul Izvoare, raionul Fălești, și-a chemat fiii săi duhovnicești la o sfântă Liturghie sobornicească. La invitația starețului mănăstirii, arhimandritului Zosima Aftene, sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți. Răspunsurile mari au fost date de câțiva membri ai corului blagocinal Axion. Liturghia a fost oficiată în paraclisul de vară „Pantanassa”, care este mai încăpător, iar acatistul în biserica de iarnă „Sf.M.Mc. Dimitrie”, în care ne-am rugat către bunul Dumnezeu pentru sănătatea, mântuirea și iertarea de păcate a omagiaților zilei, a ctitorilor și binefăcătorilor mai mult…
Izgonirea demonilor
După patimile şi învierea Domnului şi Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, puterea diavolilor asupra oamenilor a încetat cu desăvîrşire. Dar nu tot astfel era şi mai înainte. Sfînta Scriptură ne înfăţişează multe cazuri de îndrăciţi, adică de oameni chinuiţi de diavoli; iar Sfinta Evanghelie pe care ați auzit-o astăzi, ne arată pătimirea unui îndrăcit, pe care Mîntuitorul Hristos, cu dragostea Sa cea nesfîrşită faţă de oameni, şi cu milostivirea Sa fără de margini, l-a scăpat de suferinţă şi l-a vindecat. Unii zic că îndrăcitul de atunci, vindecat de Hristos, era epileptic. După ei, ar însemna că cei epileptici umblă goi, mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare