De ce este bine să ținem post și ce ar trebui să conștientizăm în această perioadă?
— Postul Nașterii Domnului durează 40 de zile. Noi deja suntem în post. El a început în data de 28 noiembrie și durează până în 6 ianuarie, inclusiv. În această perioadă, noi trebuie să conștientizăm și să ne punem întrebarea: „De ce țin post?». Motivul este că pe data de 7 ianuarie noi sărbătorim Nașterea Domnului. Postul ne pregatește pentru întâmpinarea Pruncului Hristos. Deci, scopul acestui post este să-L primim pe Hristos în sufletul nostru. Postul ne pregătește pentru a-L primi duhovnicește. Totuși, postul vine și cu multe ispite pentru oameni. Însa cum putem să le facem față? De asta și postim, ca să luptam cu poftele. Postul este de fapt o virtute a unui om. Noi suntem în perioada postului și toți crestinii postesc, însă acesta este ca o virtute pentru om, pentru ca nu toți pot posti. Prin post noi încercăm să ne schimbam. Un sfânt a spus așa frumos: „Ce este postul? Este de fapt substanța și prezența cerului. Că ne înduhovnicește, ne face îngeri».
— Cât de importanta este rugăciunea în timpul postului?
— Stiți, orice greșeală sau orice păcat stârnește alt păcat. La fel și virtuțile lucreaza în om. Daca postesc „starnesc” în mine rugăciune. Dacă „stârnesc” în mine rugăciunea, atunci tac. Deci, ele se ajută una pe alta. Ca să înțelegem mai bine rugăciunea, de aceea și postim. Postul este nu doar despre abținerea de la alimente, postul trebuie sa fie legat cu rugăciunea, milostenia și pacea. Cred că oamenii ar trebui să aibă buna cumpătare, măsură. Chiar și când mâncăm de post să avem o măsură. Noi credem că trebuie să mâncăm mult pentru că schimbăm alimentația, iar acest lucru este greșit.
Pentru fiecare creștin ortodox, Nașterea Domnului este o mare și importantă sărbătoare. Orice sărbătoare trebuie să fie învata de când suntem mici, de la parinți, de la bunei. Eu am învățat cum se sărbătorește și ce înseamnă această sărbătoare de la tatal meu și de la mama mea. Noi eram conștienți de ce ținem post, toata familia noastră mare. Eram mic și tot țineam post. Și mi se explica de ce eu fac asta. Și treptat, treptat, ajungeam la acea sărbătoare și o simteam pe deplin. Pentru ca postul mă ajuta să înteleg această sărbătoare.
Noi știm că în ajunul Nașterii Domnului este post aspru, nu se mănâncă până nu apare prima stea pe cer. Știu că atunci tata, după ce slujea ziua, mergea la magazine și lua multe bomboane, diferite gustari dulci și noi seara împachetam cadouri…
Postul Nașterii se mai numește și postul bucuriei. În această perioadă mâncăm pește sâmbăta, duminica și la sărbători. În postul Paștelui schimbăm puțin accentul. Este o bucurie, însa e și o tristețe. În postul Nașterii Domnului noi cumva trebuie să-L primim pe Hristos. În postul Paștelui noi întai murim împreună cu Hristos, apoi înviem.
Vă doresc tuturor un post binecuvântat și să ajungem la această sărbătoare frumoasă și mult asteptată de toți creștinii, să dăm slavă lui Dumnezeu.
Pace pe pământ și între oameni – bunăvoință!
Preot Simion Cîrlan, clericul bisericii „Sf.Arh.Mihail și Gavriil” din orașul Glodeni, via perfecte.md
Din aceași categorie:
- A început postul sfinților apostoli Petru și Pavel // 12 июня 2023 // 1
- Postul cel duhovnicesc // 24 августа 2022 // 1
- Începe postul Adormirii Maicii Domnului // 12 августа 2022 // 1
- Puterea postului // 11 августа 2022 // 1
- Începe postul Adormirii Maicii Domnului // 12 августа 2021 // 1
К записи есть 1 комментарий
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare
perfecte.md