Rubrica "Articole"
De ce să folosim un îndreptar la spovedanie?
Ce este Spovedania sau Mărturisirea? Este taina prin care omul își mărturisește păcatele înaintea lui Dumnezeu, având drept martor un preot duhovnic prin mâinile căruia omul primește de la Dumnezeu iertarea păcatelor mărturisite. Sf. Ioan Gură de Aur (sec. IV) spunea că Dumnezeu se folosește de gura și mâinile preotului pentru a trimite în lume harul Sf. Duh. Mâinile preotului se înalță la Sf. Liturghie și cheamă să se pogoare Sf. Duh peste Darurile (pâinea și vinul) ce sunt puse înainte și să le transforme în Trupul și Sângele lui Hristos. Prin mâinile preotului mai mult…
Spovedania unui păcătos
Mantuirea noastra incepe prin renuntarea la lumea aceasta pacatoasa si desfranata sau prin dispretuirea a tot ceea ce iubesc si lauda oamenii lumesti; prin indiferenta fata de bunurile pamantesti, care nu au nici un pret, spre deosebire de cele vesnice, din ceruri. Dar eu sunt total dedat acestei lumi, caci iubesc banii, confortul, lauda, slava, imbracamintea frumoasa, distractiile si dansurile, desi stiu ca dupa acestea, ca dupa focul de paie, nu mai ramane nimic, in afara de scrum si cenusa. O, Doamne, milostiv fii mie, pacatosului; slabeste si raceste in mine dragostea pentru lumea aceasta si, fie daca vreau sau nu, du-ma pe calea mantuirii. mai mult…
Îndumări pentru Împărtășire
Se pot împărtăși doar acei creștini care au primit la spovedanie binecuvântarea preotului duhovnic.
Toți cei care se împărtășesc, obligatoriu, nu mănâncă și nu beau nimic până la împărtășire, nici măcar anaforă sau agheasmă. Excepție fac doar pruncii și, în anumite cazuri, cu binecuvântarea preotului, unii bolnavi care au strictă nevoie să bea o pastilă.
Creștinul care vine la slujbă trebuie să fie îmbrăcat cu îmbrăcăminte curată și decentă. Femeile trebuie să poarte fustă și să aibă capul acoperit. Buzele nu trebuie să fie vopsite pentru a nu murdări icoanele sau lingurița cu care se dă împărtășania. mai mult…
Concluzii și recomandări
Promovarea dialogului – Este necesar un dialog interbisericesc autentic, purtat cu respect reciproc, pentru a evita acțiuni unilaterale care pot crea diviziuni, fie la nivel de Patriarhii, fie la cel de Mitropolii. Inițiat cât mai curând posibil.
Respectarea principiilor canonice – Orice decizie trebuie să fie luată în conformitate cu Canoanele Bisericii Universale, evitând inițiative ce pot slăbi unitatea Ortodoxiei, care pot duce la ruperea Cămășii lui Hristos: Biserica, câștigată cu scump sângele Său;
Evitarea expansionismului ecleziastic – Acțiunile percepute ca intervenții într-o altă jurisdicție trebuie să fie evitate pentru a preveni posibile conflicte, atât la nivel de R. Moldova, cât și Ucraina. Sunt suficiente terenuri unde se dorește propovăduirea Evangheliei: Iran, Afganistan, China sau India! Să fie cu Doamne ajută! Dar nu semănați, acolo unde deja se seamănă de către o Biserică pe care și Sinodalii Patriarhiei Române o recunosc în unanimitate;
Reconsiderarea hirotoniei unui episcop vicar – O astfel de măsură va diminua tensiunile și va contribui la menținerea păcii în Biserică, iar Părintele Nectarie ar rămâne în spațiul canonic al Bisericii. mai mult…
De ce Patriarhia Română e pe calea schismei prin deciziile luate?
Să analizăm împreună câteva dintre deciziile ce rănesc unitatea Bisericii lui Hristos:
- Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 29 februarie 2024 decide: punctul 11: Binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina. Adică, acolo unde deja este o Biserică Canonică, sub omoforul Mitropolitului Onufrie care slujește inclusiv în română (ex. Mitropolitul Longhin Jar), doriți să mai deschideți o biserică… Ceva de genul: Rușii rup din Ucraina cu armele dintr-o parte iar românii vor rupe cu biserica din altă parte. Oare nu e aceeași dorință de expansiune? Oare nu aceasta a fost cauza și Marii Schisme din 1054? Și dacă totuși, e pentru ucrainenii români, de ce Patriarhia Română publică pe pagina lor slujba înmormântării în limba ucraineană? Canonul 2 Sin. II ec. (Autonomia ierarhilor şi a unităţilor bisericeşti) si celelate (34, 37 ap.; 4, 5, 6, 7 sin. I ec; 3 sin. II ec; 8 sin. III ec; 17, 19, 28 sin. IV ec; 8, 25, 36, 38, 39 Trul.; 3, 6 sin. VII ec; 9, 16, 18,19, 20,23 Antioh.; 40 Laod.; 11, 13, 18, 26, 34, 73, 76, 95, 98, 120 Cartag.; 3 Sard.; 14) mai mult…
Rezultatele recensământului, eșec pentru politica românizării R. Moldova?
Recensământul din 2024, lasă tot niște gânduri pentru Sinodul Patriarhiei Române! Din totalul populației care a declarat etnia, la recensământul din 2024, persoanele care s-au declarat moldoveni constituie 77,2% iar români 7,9%. Dintre minoritățile etnice, s-au declarat ucraineni 4,9%, găgăuzi 4,2%, ruși 3,2%, bulgari 1,6% și romi/țigani 0,4%. Biserica Ortodoxă din Moldova a fost, este și rămâne Biserica tuturor, nu doar a românilor! În genere, despre o Biserică etnofiletistă în R. Moldova nu poate fi vorba datorită mai multor considerente: Transnistria, Găgăuzia, Briceni sau Cahul, sunt raioane preponderent vorbitoare de limbă rusă, găgăuză sau a romilor spre exemplu la Soroca. Preoții din Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, au știut să rămână exact preoții Întregii Moldove, slujind tuturor în graiul lor, așa încât limba să nu constituie un impediment în unirea lor cu Hristos.
Pentru 7,9% din populație, nu vă pare c-am mult 4 episcopi? Sau, decizia anume în acest context vine? Cu tot cu investițiile de milioane de euro în structura numită „mitropolia basarabiei”, rezultatul este departe de cel așteptat, nu? Fraților, mie mi se pare josnic, antrenarea Bisericii lui Hristos în astfel de jocuri. Misiunea noastră e alta în această lume. mai mult…
Artileria grea
Evident, gândurile mele sunt îndreptate și spre persoana Părintelui Arhimandrit Nectarie Clinici. După câte cunosc, Părintele e destul de apreciat de fiii săi duhovnicești. Părinte, chiar de dragul de a binecuvânta cu amândouă mâinile sunteți gata să vă pierdeți statutul canonic? Este la noi în R. Moldova o expresie frumoasă: e rău soldatul, care nu dorește să devină general. Dar înțelegeți foarte bine faptul că nu veniți în R. Moldova ca să uniți, ci ca să dezbinați Biserica Lui Hristos! Citez: „Slujirea dincolo de Prut reprezintă o misiune sfântă și plină de provocări, dar sunt conștient de importanța acestei responsabilități și de nevoia de a răspunde cu devotament și dragoste chemării lui Dumnezeu. „Vi se pare că veniți într-o țară de musulmani sau de budiști? mai mult…
Se dorește legitimarea canonică a „mitropoliei basarabiei?”
Dacă prin alegerea totuși a unei candidaturi din cuprinsul Patriarhiei Române se dorește legitimarea așa numitei „mitropolii a basarabiei”, fiind aduși oameni cu nume și reputație ireproșabilă, trebuie să vă asigur că vă înșelați amarnic. Părintele Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci, are statutul canonic și este cleric universal recunoscut, cu reputație ireproșabilă exact până în momentul Hirotoniei de Episcop pentru o entitate necanonică, la care va participa unul sau mai mulți episcopi necanonici (Petru Păduraru, Veneamin Goreanu sau Antonie Telembici). Ca să nu fie loc de interpretare, citez: Canonul 11 apostolic (Osândirea comuniunii cu cei caterisiţi): Dacă cineva, cleric fiind, s-ar ruga împreună cu un cleric caterisit, să se caterisească şi el. (28 ap.; 4 Antioh.; 10 Cartag.). Trebuie să vă amintesc că Petru Păduraru este caterisit… mai mult…
Autonomie doar pe foaie
Chemarea la această treaptă a cuiva din afară, e de fapt o lovitură sub centură și asupra imaginii „mitropoliei basarabiei”. Au autonomie, da episcopii vin din România. Ceva de genul: ”O fi voi buni, da numai conduși de noi!” Sau e altceva la mijloc: Repetarea scenariului din anii 20 ai secolului trecut, când preoții de aici au fost înlocuiți cu preoți din România, astfel forțându-se românizarea populației (sunt cunoscute cazurile când oamenii erau respinși de la Taina Sfintei Spovedanii pentru că nu cunoșteau limba). În aceeași ordine de idei, se cunosc deja tendințe de schimb și de preoți. Tot aici e de menționat și faptul că toți aceștia s-au și retras de frica represaliilor comuniste imediat ce pericolul a bătut la ușă în anii ’40 ai secolului trecut. Păstorii și-au lăsat turma imediat ce lupul a apărut prin preajmă… Probabil, că trebuia să vedem pe viu textul biblic: „Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpește şi le risipește” (Ioan 10,11-12). mai mult…
Desemnarea unui episcop vicar pentru ”mitropolia basarabiei” din afară
Recenta decizie de a hirotoni un episcop vicar pentru ”Mitropolia Basarabiei” ridică întrebări firești în Republica Moldova. Alegerea unui episcop din afara granițelor țării sugerează o lipsă de încredere chiar din partea Patriarhiei Române față de cei din ”Mitropolia Basarabiei” și la sigur slăbește unitatea acestei entități, și așa lipsită de credibilitate, pe bună dreptate. Sau se dorește acapararea instituțiilor atât cele de Stat, cât și a celor Eclesiastice. Se ridică o întrebare firească: chiar nu s-a găsit în toată Republica Moldova un clericvrednic de a fi hirotonit episcop? E evident că în cadrul unei entități necanonice, vorba de vrednicie nu poate fi, dar cel puțin să se mimeze, ca în cazul lui Veneamin Goreanu. Alegerea unui episcop din afara țării ridică serioase semne de întrebare asupra moștenirii spirituale lăsate de Petru Păduraru. Dacă în interiorul acestei structuri nu există candidați considerați potriviți, ar fi necesară o reflecție profundă asupra valorii duhovnicești și administrative pe care această mitropolie le cultivă în rândul propriului cler, lipsit astfel nu doar de canonicitate, dar după cum se vede și de credibilitate. mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare