Arhiva января 2024
Închinarea cinstitelor lanțuri ale Sf.Ap. Petru
La 16 (29) ianuarie sărbătorim «Închinarea cinstitelor lanțuri ale Sfântului Apostol Petru». Conform tradiției, în această zi se săvârșea venerarea în rugăciune a lanțurilor Apostolului Petru. La Constantinopol, ele erau scoase în mijlocul catedralei Sfânta Sofia, spre închinare credincioșilor. Cei sceptici se întreabă: cum e posibil să fie cinstite în rugăciune niște lanțuri? Dar, trebuie să știm că, pentru creștini, a cinsti lanțurile Sfântului Petru însemna în primul rând a cinsti ostenelele slujirii apostolice care au marcat viața Marelui Apostol al lui Hristos. Lanțurile sunt un semn vizibil al chinurilor prin care a trecut Sfântul Petru în timpul vieții sale pământești și al greutăților pe care le-a înfruntat în misiunea lui de zidire a Bisericii Creștine. mai mult…
Sfânta Liturghie săvârșită de ÎPS Marchel în catedrala din Bălți
În data de 28 ianuarie 2024, în duminica dedicată pericopei Evanghelice despre tânărul bogat, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a slujit dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din municipiul Bălți. La intrarea în catedrală Ierarhul a fost întâmpinat de clerul și poporul prezent, pentru a se ruga împreună.
Pe parcursul sfintei Liturghii au fost înălțate sfinte rugăciuni pentru unitatea credinței, pentru pacea în Ucraina, iar la Proscomidiar au fost pomeniți cei care au mare nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. mai mult…
Când se folosește Aghiasma Mare?
#numerotat, pentru #ora de Religie. Cuvântul este grecesc (aghiasmos) şi înseamnă sfinţire. La noi, prin aghiasmă se înţelege atât apă sfinţită, cât şi slujbă pentru sfinţirea ei. Aghiazma este de două feluri, în înţelesul ei de slujbă: mare şi mică. Cea mică se mai numeşte în popor şi sfeştanie; iar cea Mare, care înseamnă luminare, sau slujba luminilor, pentru că se înţelege Aghiasma care se săvârşeşte la Bobotează, sărbătoare numită şi ziua luminilor sau a luminării, deoarece atunci se botezau catehumenii.
Sfinţirea cea mică a apei se săvârșește în biserică, de regulă, la fiecare zi întâi a lunii, iar în case, oricând cer credincioşii, mai ales cu ocazia sfințirii casei, la 40 de zile după un deces, la ziua onomastică sau de naștere, etc. mai mult…
Poezie: ia-mă înapoi
Mai multe #poezii
De mult… când vremea nu era,
Când nu știam eu de nevoi,
Tu șarpe rău m-ai amăgit
Și-acum îți cer… dă-mă înapoi…
Din Rai… în jos când am căzut
Tu lume te-ai făcut copoi.
Mereu mă latri, urmărești
Și-acum îți strig… dă-mă înapoi… mai mult…
Sfânta Liturghie în duminica după Botezul Domnului oficiată în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți
În data de 21 ianuarie 2024, în duminica după Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a slujit dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din municipiul Bălți.
Pe parcursul sfintei Liturghii au fost înălțate sfinte rugăciuni pentru unitatea credinței, dar și pentru pacea în Ucraina.
După citirea sfintei Evangheliei, care descrie întemnițarea sfântului Ioan Botezătorul și plecarea Domnului Iisus Hristos din Nazaret în Capernaum (Matei 4:12-17), Vlădica Marchel a vorbit credincioșilor mai mult…
Poporul care stătea în întuneric a văzut Lumină mare
Sfînta Biserică a rînduit ca, la fiecare praznic mare, să fie prăznuire şi înainte şi după praznic, pentru ca înainte de praznic să ne pregătim prin pocăinţă şi prin fapte bune, iar după praznic să aducem mulțumire lui Dumnezeu care ne-a învrednicit să prăznuim cu toată vrednicia creştinească. Sfinţii Părinți au rînduit ca Evangheliile, care se citesc în zilele dinaintea praznicelor, cît şi cele care se citesc în zilele de după praznice, să aibă potrivire şi asemănare cu scopul praznicului. De aceea în Duminica înainte de Botez s-au citit mai mult…
Reportaj despre cum a fost sărbătorit Botezul Domnului în Eparhia de Bălți și Fălești
În vremea aceea a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el. Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine? Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat. Iar botezându-se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit” (Matei 3:13-17) mai mult…
De ce postim în ajunul Botezului Domnului?
Bucuria sărbătorilor continuă! Am călătorit duhovnicește la Betleem și ne-am închinat Pruncului Sfânt asemenea magilor de la Răsărit. Ba mai mult, ne-am primenit peștera sufletelor noastre și l-am primit pe Sfântul Copil chiar în taina ființei noastre. Am colindat și am primit colindători, aducând prin colind fior sfânt de cântare cerească; a opta zi am fost martorii când Maria, Maica Sfântă, a plinit rânduiala legii și a pus numele Iisus copilului ei. Deopotrivă, am asistat la cumpăna dintre ani, cu sufletele pline de emoție la întâlnirea timpului cu veșnicia, priveghind cu Dumnezeu, cel ce a făcut vremurile și stăpânește veacurile. Darurile duhovnicești mai mult…
Felicitare pentru protoiereul Ioan Pelin
Cu prilejul frumoasei aniversări a Zilei de naștere, aducem cele mai sincere felicitări protoiereului Ioan Pelin, blagocinului circumscripției Fălești 1. Astăzi toate gândurile se îndreaptă spre Dvs, iar rugăciunile la Dumnezeu, ca să aveți sănătate multă și bucurii duhovnicești de la creștinii pe care îi păstoriți. De asemenea vă apreciem pentru misiunea pe care o aveți în calitate de blagocin, pentru activitatea de inspector și profesor de Religie și neobosit slujitor al Bisericii Dreptmăritoare.
Cu adevărat, înaltă este vocația preoțească: „Trebuie să fiu eu mai întâi curat şi apoi să curăţ pe alţii. Să fiu eu înţelept ca să înţelepţesc pe alţii. Să fiu eu lumină, ca să luminez pe alţii. Să fiu eu aproape de Dumnezeu, ca să apropii pe alţii. Să fiu eu sfânt, ca să sfinţesc pe alţii.” (Sfântul Grigore de Nazianz, Cuvânt despre preoţie). mai mult…
Ediția a IX-a a Festivalului raional de colinde „Hristos se naște, slăviți-L” a ajuns în satul Limbenii Noi, raionul Glodeni
Cea de-a IX-a ediție a Festivalului raional de colinde „Hristos se naște, slăviți-L”, organizat de Consiliul raional Glodeni, Secția Cultură și Turism, în parteneriat cu Eparhia de Bălți și Fălești, s-a desfășurat astăzi în satul Limbenii Noi, raionul Glodeni, joi, 11 ianuarie 2024. La acest eveniment, care a început cu parada colectivelor, au fost prezenți: conducerea raionului, fețe bisericești, primari, consilieri raionali, locuitori și oaspeți ai satului Limbenii Noi, care au apreciat colinde de Crăciun interpretate de 19 colective artistice din raion. Printre clericii Eparhiei menționăm pe protoiereul Victor Guleac, blagocinul raionului Glodeni și pe părintele-paroh Andrei Scobioală.
Promovăm adevăratele valori ale culturii noastre și ne mândrim cu oamenii talentați care aduc bucurie în suflete prin artă. Ne exprimăm recunoștința față de organizatori, parteneri, participanții și oaspeții acestui eveniment prezentându-ne respectul și considerațiunea față de munca asiduă și implicarea conștiincioasă în realizarea unei adevărate sărbători în preajma Nașterii Domnului. mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare