versiunea moldoveneasca русская версия


ÎPS Marchel a coliturghisit la mănăstirea Căpriana

ÎPS Marchel a coliturghisit la mănăstirea Căpriana

3 сентября 2024

Marți, 3 septembrie 2024, în calendarul bisericesc este trecut cu roșu sărbătoarea națională a Sfântului Ierarh Gavriil, Mitropolitul Chișinăului și Hotinului. La invitația starețului mănăstirii, Preasfințitul Filaret, cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, la sfânta Liturghie a participat și Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești. Mulțime de preoți și credincioși din mai multe zone ale țării au venit la sărbătoare pentru a se ruga Sfântului Ierarh Gavriil și pentru a aduce cinstire moaștelor marelui Ierarh. Răspunsurile liturgice au... 

Liturghie sobornicească în cinstea icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” — vindecătoare de cancer

Liturghie sobornicească în cinstea icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” — vindecătoare de cancer

2 сентября 2024

Sâmbătă, 31 august 2024, se sărbătorește sfinții mucenici Flor și Lavru, dar și se face pomenirea minunilor săvârșite la icoana Maicii Domnului „Pantanassa”. Este zi de hram al paraclisului mănăstirii de lângă satul Izvoare, raionul Fălești. La invitația starețului mănăstirii, arhimandritului Zosima Aftene, sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți. La sfânta slujbă au participat obștea monahală, fiii duhovnicești ai părintelui Zosima, enoriași și ctitori din diferite localități. Răspunsurile mari au fost date de corul mixt blagocinal „Axion”.... 

Cred, Doamne. Ajută necredinței mele!

Cred, Doamne. Ajută necredinței mele!

31 августа 2024

Credincioșii, care citesc sau ascultă dumnezeieştile Scripturi, ştiu că diavolul, încă de la început, a invidiat pe om, văzînd aşezarea fericită şi slăvită în care îl pusese Dumnezeu, în rai. Dar nici după aceea el n-a încetat vicleniile lui, ci, cu toată puterea, a continuat să înşele pe om şi să-l vatăme, aşa cum s-a arătat şi în Evanghelia care s-a citit astăzi. Sfînta Evanghelie pe care aţi auzit-o astăzi ne arată însă şi cele trei arme puternice: credinţa, postul şi rugăciunea, prin care se poate goni şi nimici toată puterea diavolului, fiindcă... 

Adormirea Maicii Domnului — nu este un motiv de întristare

Adormirea Maicii Domnului — nu este un motiv de întristare

28 августа 2024

Maica Domnului este cea mai inalta sfintenie omeneasca cunoscuta si cinstita de Sfanta Biserica, iar Adormirea Maicii Domnului este cea mai de seama dintre sarbatorile ei. Este o sarbatoare pregatita, precum se stie, printr-un post de doua saptamani. In Sfanta Scriptura, nu aflam nimic despre moartea Maicii Domnului. In schimb, cantarile si imnele de la Vecernia si Utrenia sarbatorii ne vestesc adevarata traditie a Bisericii in aceasta privinta:  

Pelerinaj binecuvîntat

Pelerinaj binecuvîntat

27 августа 2024

În repetate rînduri, fiindu-mi solicitată părerea cu referință la pelerinajele întreprinse în Rusia sau în alte locuri sfinte, comunic următoarele: Binecuvintez şi încurajez vizitarea locurilor sfinte, sfintelor moaşte, sfintelor icoane făcătoare de minuni, precum şi a altor sfințenii, în fața căror să se înalțe jertfa de rugă smerită pentru Țara Moldovei şi pentru poporul moldovenesc, care acum, poate mai mult ca altă dată, au nevoie de ajutorul sfinților şi, deosebit al lui Dumnezeu. Încuviițez de asemenea, fiindcă este plăcut înaitea Cerului, primirea darurilor,... 

Mărturisirea preoților din blagocinia Glodeni

Mărturisirea preoților din blagocinia Glodeni

26 августа 2024

Luni, 26 august 2024, în ziua odovaniei sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, protoiereul mitrofor Victor Guleac, blagocinul raionului Glodeni, a convocat adunarea preoțească în biserica „Sf.Ier.Nicolae” din satul Iablona, raionul Glodeni. Întrunirea a debutat cu rugăciunile pentru mărturisire a slujitorilor altarului, citite de duhovnicul circumscripției protoiereul Valeriu Zîcu. La finalul rugăciunilor părintele Valeriu a venit cu câteva sfaturi duhovnicești în ce privește îndeplinirea pravilei de rugăciune și despre canonicitate.  

Puțin-credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?

Puțin-credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?

24 августа 2024

Cele istorisite în Evanghelia de astăzi, par simple povestiri, care arată ce s-a întîmplat cînd Domnul nostru Iisus Hristos, cu puterea Dumnezeirii Sale, a umblat pe mare, cum umblăm noi pe pămînt uscat. Însă ele cuprind învăţături minunate şi mîntuitoare pentru suflet. Dar, precum numai cei ce se pogoară în adîncul mării găsesc mărgăritarul cel de mare pret, tot aşa numai cei care cercetează adîncul cuvintelor lui Dumnezeu află învăţături mîntuitoare, cum ne spune proorocul David, zicînd: ,,Cei ce umblă cu corăbiile pe mare şi lucrează pe apele cele mari,... 

Liturghie sobornicească în satul Albineț

Liturghie sobornicească în satul Albineț

22 августа 2024

Joi, 22 august 2024, când Biserica Răsăritului face pomenirea sfântului apostol Matia, protoiereii-blagocini au convocat adunarea preoțească în biserica „Sf.Arh. Mihail și Gavriil” din satul Albinețul Vechi, raionul Fălești. Întrunirea a debutat cu sfânta Liturghie, avându-l ca protos pe părintele-blagocin Oleg Fisitican, iar răspunsurile la strană au fost date de corul protoieriei „Axion”. A urmat mărturisirea preoților de către duhovnicul-părinte Zosima Aftene. În cuvântul de adresare, părintele Oleg a făcut referință la viața sfântului Matia,  

Mărturisirea preoților în satul Flămânzeni

Mărturisirea preoților în satul Flămânzeni

21 августа 2024

Astăzi, 21 august 2024, în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei, s-a săvârșit sfânta Liturghie și mărturisirea preoților din protopopiat. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, avându-l ca protos pe părintele-paroh Iuvenalie Coada. La finalul Liturghiei, părintele-blagocin Maxim Guzun, înconjurat de toți preoții protoieriei, a oficiat o Litie pentru pomenirea părintelui Mihail Coada, tatăl părintelui-paroh, prin care întreaga obște a adus rugăciuni sincere pentru cel adormit întru nădejdea învierii și a vieții... 

Arhiva января 2024

Închinarea cinstitelor lanțuri ale Sf.Ap. Petru

La 16 (29) ianuarie sărbătorim «Închinarea cinstitelor lanțuri ale Sfântului Apostol Petru». Conform tradiției, în această zi se săvârșea venerarea în rugăciune a lanțurilor Apostolului Petru. La Constantinopol, ele erau scoase în mijlocul catedralei Sfânta Sofia, spre închinare credincioșilor. Cei sceptici se întreabă: cum e posibil să fie cinstite în rugăciune niște lanțuri? Dar, trebuie să știm că, pentru creștini, a cinsti lanțurile Sfântului Petru însemna în primul rând a cinsti ostenelele slujirii apostolice care au marcat viața Marelui Apostol al lui Hristos. Lanțurile sunt un semn vizibil al chinurilor prin care a trecut Sfântul Petru în timpul vieții sale pământești și al greutăților pe care le-a înfruntat în misiunea lui de zidire a Bisericii Creștine. mai mult…

Sfânta Liturghie săvârșită de ÎPS Marchel în catedrala din Bălți

În data de 28 ianuarie 2024, în duminica dedicată pericopei Evanghelice despre tânărul bogat, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a slujit dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din municipiul Bălți. La intrarea în catedrală Ierarhul a fost întâmpinat de clerul și poporul prezent, pentru a se ruga împreună.
Pe parcursul sfintei Liturghii au fost înălțate sfinte rugăciuni pentru unitatea credinței, pentru pacea în Ucraina, iar la Proscomidiar au fost pomeniți cei care au mare nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. mai mult…

Ce să fac, să moștenesc viața veșnică?


Învățăturile cuprinse în Evanghelia de astăzi i-au înfricoşat atît de mult pe cei ce-L ascultau pe lisus Hristos, încît ei L-au întrebat, zicînd: „Atunci cine poate să se mîntuiască?” Din răspunsul Mintuitorului nostru Iisus Hristos, lucrul acesta este foarte greu şi aproape cu neputinţă puterilor fireşti ale omului bogat. Dar este cu putinţă, totuşi, prin lucrarea harului atotputernic al lui Dumnezeu. Ca să înţelegem răspunsul lui Iisus, să ascultăm tîlcuirea celor povestite de Sfinta Evanghelie, care ne spune că:
mai mult…

Când se folosește Aghiasma Mare?

#numerotat, pentru #ora de Religie. Cuvântul este grecesc (aghiasmos) şi înseamnă sfinţire. La noi, prin aghiasmă se înţelege atât apă sfinţită, cât şi slujbă pentru sfinţirea ei. Aghiazma este de două feluri, în înţelesul ei de slujbă: mare şi mică. Cea mică se mai numeşte în popor şi sfeştanie; iar cea Mare, care înseamnă luminare, sau slujba luminilor, pentru că se înţelege Aghiasma care se săvârşeşte la Bobotează, sărbătoare numită şi ziua luminilor sau a luminării, deoarece atunci se botezau catehumenii.

Sfinţirea cea mică a apei se săvârșește în biserică, de regulă, la fiecare zi întâi a lunii, iar în case, oricând cer credincioşii, mai ales cu ocazia sfințirii casei, la 40 de zile după un deces, la ziua onomastică sau de naștere, etc. mai mult…

Poezie: ia-mă înapoi

Mai multe #poezii

De mult… când vremea nu era,
Când nu știam eu de nevoi,
Tu șarpe rău m-ai amăgit
Și-acum îți cer… dă-mă înapoi…

Din Rai… în jos când am căzut
Tu lume te-ai făcut copoi.
Mereu mă latri, urmărești
Și-acum îți strig… dă-mă înapoi… mai mult…

Sfânta Liturghie în duminica după Botezul Domnului oficiată în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți

În data de 21 ianuarie 2024, în duminica după Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a slujit dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din municipiul Bălți.
Pe parcursul sfintei Liturghii au fost înălțate sfinte rugăciuni pentru unitatea credinței, dar și pentru pacea în Ucraina.

După citirea sfintei Evangheliei, care descrie întemnițarea sfântului Ioan Botezătorul și plecarea Domnului Iisus Hristos din Nazaret în Capernaum (Matei 4:12-17), Vlădica Marchel a vorbit credincioșilor mai mult…

Poporul care stătea în întuneric a văzut Lumină mare

Sfînta Biserică a rînduit ca, la fiecare praznic mare, să fie prăznuire şi înainte şi după praznic, pentru ca înainte de praznic să ne pregătim prin pocăinţă şi prin fapte bune, iar după praznic să aducem mulțumire lui Dumnezeu care ne-a învrednicit să prăznuim cu toată vrednicia creştinească. Sfinţii Părinți au rînduit ca Evangheliile, care se citesc în zilele dinaintea praznicelor, cît şi cele care se citesc în zilele de după praznice, să aibă potrivire şi asemănare cu scopul praznicului. De aceea în Duminica înainte de Botez s-au citit mai mult…

Reportaj despre cum a fost sărbătorit Botezul Domnului în Eparhia de Bălți și Fălești

În vremea aceea a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el. Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine? Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat. Iar botezându-se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit” (Matei 3:13-17) mai mult…

De ce postim în ajunul Botezului Domnului?

Bucuria sărbătorilor continuă! Am călătorit duhovnicește la Betleem și ne-am închinat Pruncului Sfânt asemenea magilor de la Răsărit. Ba mai mult, ne-am primenit peștera sufletelor noastre și l-am primit pe Sfântul Copil chiar în taina ființei noastre. Am colindat și am primit colindători, aducând prin colind fior sfânt de cântare cerească; a opta zi am fost martorii când Maria, Maica Sfântă, a plinit rânduiala legii și a pus numele Iisus copilului ei. Deopotrivă, am asistat la cumpăna dintre ani, cu sufletele pline de emoție la întâlnirea timpului cu veșnicia, priveghind cu Dumnezeu, cel ce a făcut vremurile și stăpânește veacurile. Darurile duhovnicești mai mult…

Felicitare pentru protoiereul Ioan Pelin

Cu prilejul frumoasei aniversări a Zilei de naștere, aducem cele mai sincere felicitări protoiereului Ioan Pelin, blagocinului circumscripției Fălești 1. Astăzi toate gândurile se îndreaptă spre Dvs, iar rugăciunile la Dumnezeu, ca să aveți sănătate multă și bucurii duhovnicești de la creștinii pe care îi păstoriți. De asemenea vă apreciem pentru misiunea pe care o aveți în calitate de blagocin, pentru activitatea de inspector și profesor de Religie și neobosit slujitor al Bisericii Dreptmăritoare.

Cu adevărat, înaltă este vocația preoțească: „Trebuie să fiu eu mai întâi curat şi apoi să curăţ pe alţii. Să fiu eu înţelept ca să înţelepţesc pe alţii. Să fiu eu lumină, ca să luminez pe alţii. Să fiu eu aproape de Dumnezeu, ca să apropii pe alţii. Să fiu eu sfânt, ca să sfinţesc pe alţii.” (Sfântul Grigore de Nazianz, Cuvânt despre preoţie). mai mult…