versiunea moldoveneasca русская версия


Pescarii de suflete

Pescarii de suflete

5 октября 2024

Mulți dintre noi, văzînd peştii din apă fugind de cea mai mică lovitură dată apei, cred că peştii au un bun auz. Insă ei, fiind lipsiți de organele auzului, nu au simțul auzului, ci sînt cu desăvîrşire surzi. De ce, dar, se mişcă ei şi fug cînd apa este atinsă de ceva? Orice lovire nu este nimic altceva, decît numai mişcarea pe care o face obiectul care loveşte, căci el mişcîndu-se şi învîrtindu-se, mişcă împreună cu sine şi învîrteşte apa pe care o atinge. Peştii sînt lipsiti într-adevăr de auz, însă au simţul pipăitului foarte dezvoltat. De aceea,... 

Felicitare pentru părintele Petru Ciunciuc, secretar eparhial

Felicitare pentru părintele Petru Ciunciuc, secretar eparhial

4 октября 2024

Felicitări părinte Petru, cu ziua de naștere! Vă aducem din suflet urări de mulți ani cu ocazia zilei de naștere! Rugăm pe Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă sănătate, fericire, bucurie și desigur vă să călăuzească pe calea mântuirii! Iar noi, cei ca vă veghem pașii vom merge încrezuți în urma dumneavoastră spre slava cerească, în ce să ne ajute Dumnezeu. E toamnă iar în calendar și asta înseamnă, Că mai petreceți înc-o toamnă, Și mai întâmpinați o alta-n cale Cu frunzele ce cad pe drum agale…  

Roadele nădejdii creștine

Roadele nădejdii creștine

30 сентября 2024

#numerotat, pentru #ora de Religie Înainte de  toate, nădejdea  înaripează sufletul cu o vie dorire spre Dumnezeu. De aceea dă  şi  o  deosebită  putere  şi  trainicie  credinţei.  Astfel cel  ce nădăjduieşte  în  Dumnezeu dobândeşte multe de la El; încât acela este în stare să mute şi munţii, zice Mântuitorul (Marcu 11, 23).  Iar  a muta munţii  se  tâlcuieşte: a birui  cele mai mari piedici. Chiar  se  şi  spune că Sfântul Grigorie Făcătorul  de minuni  (†  270)  ar  fi mutat  cu  adevărat  un munte. Moise, încrezându-se  în ... 

Declarație la întrunirea din 24.09.2024

Declarație la întrunirea din 24.09.2024

25 сентября 2024

 

Anunț pentru adunarea trimestrului III

Anunț pentru adunarea trimestrului III

20 сентября 2024

Marți, 24 septembrie 2024, ora 8:30, după săvârșirea sfintei Liturghii, în catedrala „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bălți, va avea loc adunarea trimestrială a preoților din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară: alocuțiunea generală a Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă pentru trimestrul III și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral. Prezența este obligatorie.  

Dreptmăritorul popor al Moldovei este îndemnat la post și rugăciune sporită

Dreptmăritorul popor al Moldovei este îndemnat la post și rugăciune sporită

19 сентября 2024

Clerul și credincioșii sunt îndemnați a ține post vreme de trei zile (25-27 septembrie), pentru a cere de la Bunul Dumnezeu pace și unitatea credinței în țara noastră și în întreaga lume, iar în ziua prăznuirii Înălțării Sfintei și de viață dătătoarei Cruci, 27 septembrie, creștinii să participe la Dumnezeiasca Liturghie și să primească Trupul și Sângele Mântuitorului, apoi, la ora 12:00 să se tragă clopotele vreme de 15 minute. Dumnezeu să binecuvânteze Țara noastră Moldova, stăpânirea, oastea și pe binecredincioșii creștini! † VLADIMIR, MITROPOLIT... 

De ce să ne bucurăm la Nașterea Maicii Domnului?

De ce să ne bucurăm la Nașterea Maicii Domnului?

18 сентября 2024

Trebuie sa stim fratilor, ca afara de cununa Duminicilor de peste an si afara de cununa sarbatorilor Domnului Hristos, anul duhovnicesc mai cuprinde si cununa sarbatorilor Sfintilor. Cea dintai mare sarbatoare din cununa Sfintilor de peste an este sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, praznuita la 8 septembrie, adica ziua de astazi. Se si cuvenea, de altfel, sa intalnim sfintenia Maicii Domnului din cele dintai zile ale anului nou bisericesc, Maica Domnului fiind sfintenia omeneasca cea mai inalta, cunoscuta si cinstita in Biserica.  

Liturghia sobornicească din satul Măgura

Liturghia sobornicească din satul Măgura

16 сентября 2024

Marți, 17 septembrie 2024, când Biserica face pomenirea minunilor săvârșite la icoana Maicii Domnului „Potir Nesecat”, în paraclisul Sfinților Arhangheli din satul Măgura, raionul Fălești, a avut o frumoasă Liturghie sobornicească. La invitația starețului mănăstirii de lângă satul Izvoare, arhimandritul Zosima Aftene, la sfânta slujbă au participat atât localnici, cât și enoriași și ctitori din diferite sate. Răspunsurile mari au fost date de corul mixt blagocinal „Axion”. La finalul slujbei a fost săvârșit un acatist în cinstea Maicii Domnului, „Potir Nesecat”,... 

Când se folosește Aghiasma Mare?

#numerotat, pentru #ora de Religie. Cuvântul este grecesc (aghiasmos) şi înseamnă sfinţire. La noi, prin aghiasmă se înţelege atât apă sfinţită, cât şi slujbă pentru sfinţirea ei. Aghiazma este de două feluri, în înţelesul ei de slujbă: mare şi mică. Cea mică se mai numeşte în popor şi sfeştanie; iar cea Mare, care înseamnă luminare, sau slujba luminilor, pentru că se înţelege Aghiasma care se săvârşeşte la Bobotează, sărbătoare numită şi ziua luminilor sau a luminării, deoarece atunci se botezau catehumenii.

Sfinţirea cea mică a apei se săvârșește în biserică, de regulă, la fiecare zi întâi a lunii, iar în case, oricând cer credincioşii, mai ales cu ocazia sfințirii casei, la 40 de zile după un deces, la ziua onomastică sau de naștere, etc. Când preoţii, potrivit hotărârilor Sf. Sinod, merg să strpească casele credincioşilor, aceştia sunt datori să-i primească pe preoţi cu bucurie şi cu dragoste, deoarece preotii aduc binecuvîntarea şi ajutorul lui Dumnezeu asupra casei şi a familiei lor, prin apa sfinţită cu care-i stropesc.

Care sunt roadele şi folosul acestei slujbe?
«Ştiut să fie că prea bun obicei este şi folositor de suflet să se facă în biserici, în mănăstiri şi în case, sfinţirea apei la toate zilele dintâi ale lunii şi a stropi pe oameni în mănăstiri şi în chilii, aşişderea şi în casele mirenilor şi toate ale lor. Această apă sfinţită pe care Duhul Sfânt prin rugăciunile preoţilor o sfinţeşte, multe feluri de lucrări are, precum însăşi ectenia sfinţirii şi rugăciunea mărturisesc. Că prin stropirea ei, duhurile cele viclene din tot locul se gonesc şi se iartă de păcatele cele mici de peste toate zilele, adică nălucirile diavoleşti, gândurile cele rele; iar mintea se curăţeşte de lucrurile cele spurcate şi îndreptată spre rugăciune se face; aduce dar paza, înmulţirea câştigului şi îndestulare; bolile goneşte şi dă sănătate trupească şi sufletească. Şi mai în scurt să zicem: toţi cei ce o primesc cu credinţă iau sfinţenie şi binecuvântare. Pentru aceasta dar, datori sunteţi şi voi, preoţilor, să vă învăţaţi enoriaşii voştri ca să o primească pe ea cu credinţă, spre marele folos al lor» (Molitfelnicul, Povăţuirea din fruntea slujbei Aghiazmei mici, ed. 1984, p. 169)

Dar Sfinţirea cea mare a apei când se face?
La Botezul Domnului, atât în ajun, când se sfinţeşte apa cu care preoţii stropesc apoi casele creştinilor, cântând troparul Botezului: «În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne…», cât şi în însăşi ziua Botezei, dupa Sfânta Liturghie, când se sfinţeşte apa pe care o iau creştinii pe la casele lor pentru tot anul.

De ce se spune „Sfinţirea cea mare a apei”?
Pentru că apa de la Botezul Domnului are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o îndoită chemare a Sf. Duh în cursul rugăciunii de sfinţire, iar sfinţirea are loc în însăşi ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan. De aceea şi slujba Aghiasmei mari este mai lungă şi mai sărbătorească decât a Aghiasmei mici, iar cântările şi rugăciunile ei pomenesc şi preaslăvesc îndeosebi Botezul Domnului în Iordan.

Ce putere are apa sfinţită de la Bobotează şi cum o folosim?
Aghiazma mare, adică apa sfinţită de la Botezul Domnului, are, într-o masură cu mult mai mare, puterea sfinţitoare şi tămăduitoare, precum şi darurile minunate, pe care am spus că le are Aghiazma mică. De aceea, ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne tot aşa de proaspătă, de curată şi plăcută la gust ca şi când ar fi atunci scoasă din izvor. O parte din ea se păstrează în biserică, într-un vas anume, numit şi Aghiazmatar, şi e folosită de preot la o mulţime de slujbe (ierurgii).

1. Cu această apă sfinţită se stropesc persoanele şi lucrurile care trebuie exorcizate, curăţite sau sfinţite;
2. Se întrebuinţează, de pildă: la botezul copiilor;
3. la rugăciunea pentru durerea de cap;
4. la rânduiala de curăţire a fântânii spurcate;
5. la binecuvântarea începerii semănăturilor;
6. la vasul cel spurcat;
7. la țarinele (holdele), viile şi grădinile bântuite de lacuste şi gândaci;
8. la sfinţirea crucii şi a troiţei, a clopotului;
9. a vaselor şi veşmintelor bisericeşti;
10. la sfinţirea lucrurilor bisericești — a antimiselor, a Sfântului Mir şi a altora.

Fiecare creştin sau fiecare casă trebuie să ia din Aghiazma de la Bobotează şi să o
păstreze într-un vas curat şi la loc de cinste. Se gustă dintr-însa pe nemâncate şi cu multă
cuviinţă în zilele de ajunare şi de post, sau în zilele de sărbători mari, după ce venim de la
biserică, mai ales când nu ne împărtăşim. Se obişnuieşte ca credincioşii să bea din Aghiazma
Fiecare creştin sau fiecare casă trebuie să ia din Aghiazma de la Botezul Domnului şi să o păstreze într-un vas curat şi la loc de cinste.

Se gustă dintr-însa pe nemâncate şi cu multă cuviinţă în zilele de ajunare şi de post, sau în zilele de sărbători mari, după ce venim de la biserică, mai ales când nu ne împărtăşim. Se obişnuieşte ca credincioşii să bea din Aghiazma mare timp de 8 (opt) zile în şir, începând din ajunul Bobotezei, până la încheierea praznicului, adică până la 13/26 ianuarie. Îndeosebi cei opriţi de la împărtăşire se pot mângâia luând Aghiazma şi apoi anafora. Când ne împărtăşim, Aghiazma se ia după împărtăşire, fiind mai mică decât Sfânta Împărtăşanie, iar când luăm numai anafora, Aghiazma se ia înainte de aceasta, fiind mai mare ca anafora.

Putem stropi cu Aghiazma cea mare casa, curtea şi grădina, vitele şi chiar ogoarele şi livezile noastre, pentru a le feri de rele. În caz de boală, putem, de asemenea, să gustăm din ea cu credinţă. Căci apa aceasta, având într-însa darul şi puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoşind bolnavi, tămăduind răni, aparând de rele, de necazuri şi de primejdii.

 

Din aceași categorie:


К записи есть 1 комментарий

Catehismul Ortodox