Arhiva июня 2022
Felicitare pentru părintele Ioan Cărpineanu
Cu prilejul frumoasei aniversări a Zilei de naștere la 66 ani de viață pământească, aducem cele mai sincere felicitări protoiereului mitrofor Ioan Cărpineanu, parohul și administratorul mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavrii” din municipiul Bălți. Avem deosebita ocazie, plăcere și onoare, să Vă felicităm, preacucernice părinte Ioan, rugând pe bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze cu multă sănătate, mulți ani și mult har, mai mult…
Adunarea eparhială din 29 iunie 2022
Astăzi, miercuri 29 iunie 2022, a avut loc adunarea eparhială trimestrială a preoților din Eparhia de Bălți și Fălești și a fost condusă de Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești. Întrunirea a debutat cu sfânta Liturghie și cu rugăciuni pentru pacea în Ucraina. În cadrul adunării, Înaltpreasfințitul Marchel a abordat mai multe subiecte ce țin de ordin administrativ:
1. Un prim moment a fost intonarea cântării „Veșnica pomenire” pentru preoții răposați și, desigur, ne-am rugat pentru ca bunul Dumnezeu să se îndure de noi păcătoșii și să trimită ploaie peste fața pământului. mai mult…
În mai multe localități ale țării au avut loc astăzi procesiunea Drumului Crucii și al Pocăinței
În satul Pânzăreni, raionul Fălești, dar și alte multe localități ale Republicii Moldova, în duminica a II-a după Rusalii -26 iunie 2022, s-a citit Evanghelia urmării lui Iisus (Matei 4,18-23), iar creștinii s-au simțit onorați și îndatorați să meargă după Hristos, având Cruci, icoane și steaguri în mâini, cu rugăciuni pentru ploaie, în frunte cu păstorul lor –părintele Nicolai Fusu. A fost un drum îndelungat de 4 ore, de osteneală și nevoință, de a parcurge hotarele satului, aproximativ 20 km.
„Credem că Domnul se mânie pe noi păcătoșii pentru vărsarea de sânge din regiune, dar și pentru parada sodomiților din duminica trecută” – a spus mai mult…
Despre chemarea lui Dumnezeu
Să ştiţi că chemarea lui Dumnezeu este de multe feluri şi cu multe planuri dumnezeieşti. Uneori Dumnezeu cheamă la sine pe toţi cînd zice: Întoarceţi-vă către Mine şi veţi fi mîntuiţi, voi cei ce locuiţi cele mai îndepărtate meleaguri ale pămîntului. Eu sînt Dumnezeu tare şi nu este altul (Isaia 45, 22). În alt loc zice: Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi (Matei 11, 28). Iarăşi vedem că chemarea lui Dumnezeu este adresată mai ales celor păcătoşi, după cuvîntul care zice: N-am venit să chem pe drepţi, ci pe păcătoşi la pocăinţă (Marcu 2, 17; Luca 5, 32). mai mult…
Anunț pentru 29 iunie 2022
Miercuri, 29 iunie 2022, ora 9:00, în catedrala „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bălți va avea loc adunarea trimestrială a preoților din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară, alocuțiunea generală a Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă pentru trimestrul II și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral. Prezența este obligatorie.
Cine a fost sfântul Ioan cel Nou de la Suceava? (text și video)
Sfântul Mucenic Ioan a fost cu neamul din slăvita şi marea cetate Trapezunta, de lângă Marea Neagră. El călătorea prin multe cetăţi şi făcea multă neguţătorie. Deci,oarecând, călătorind el în corabie, vrăjmaşul diavol, văzându-l rugându-se la Dumnezeu şi postind, miluind şi mângâind pe cei ce pătimeau de boli în corabie, şi pizmuindu-l, a ridicat asupra lui pe stăpânul corabiei, care era de credinţă latinească, foarte nemilostiv şi fără de omenie, vrând să-i împiedice lui calea mântuirii şi să-l despartă de credinţa lui în Hristos.
mai mult…
Este cu putinţă să scape cineva din cei răposați de la chinuri?
#Cateheză. Da, este cu putinţă. Unii din ei pot scăpa de acolo prin rugăciunile Bisericii şi ale fiecăruia dintre noi, precum şi prin milosteniile noastre pentru ei. În Sfânta Scriptură se pune mare preţ pe rugăciunea unora pentru alţii. Sfântul Apostol Pavel spune: „Vă îndemn, deci, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, făgăduinţe, mulţumiri pentru toţi oamenii” (1 Tim. 2, 1). Iar Sfântul Iacov spune: „Mărturisiţi-vă unul altuia păcatele şi vă rugaţi unul pentru altul ca să vă vindecaţi. Că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului” (5, 16). mai mult…
CHIPUL SI ASEMĂNAREA LUI DUMNEZEU — OMUL. MENIREA ȘI LOCUL LUI ÎN LUME
În centrul istoriei de constituire a Universului (dacă se poate vorbi de o asemenea istorie), se află, incontestabil, actul de creație al lui Dumnezeu — facerea lumii, deci și a omului.
După ce a creat Dumnezeu cerul şi pămîntul, apele și toate ce sînt într-însele, a zis: ,,să facem om după chip şi după asemănarea Noastră, ca să stăpînească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se tîrăsc pe pămînt şi tot pămîntul…» (Facere 1. 26, 28). Şi a făcut Dumnezeu din om o creație deosebită de celelalte, înzestrîn- du-l cu alese calități morale, ca, pînă la urmă, să confirme: ,,Cui mai mult i se dă, de la acela mai mult se cere» (Luca 12, 48). mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare