Arhiva мая 2022
Moleben pentru absolvenții din Sîngerei
Marți, 31 mai 2022, imediat după careul solemn, în biserica „Sfântului Gheorghe” din orașul Sîngerei a fost oficiat un Moleben pentru sănătate și ajutor la examene pentru absolvenții Liceului Teoretic „Olimp”. La inițiativa protoiereului Maxim Guzun, la rugăciunea festivă au participat toți elevii claselor a 9-a și a 12-a, diriginții acestora, precum și doamna director Șîșcanu Ludmila, care a mulțumit din partea tuturor pentru o fructuoasă colaborare dintre biserică și școală.
mai mult…
Sfințirea Crucii din satul Taxobeni
Duminică, 29 mai 2022, creștinii din satul #Taxobeni, raionul Fălești, au înscris încă o filă în istoria satului prin sfințirea Crucii, numită a „călătorului”, de către un sobor de preoți, avându-l ca protos pe parohul satului, părintele Nicolae Mazur. Înălțarea sfintei Cruci la intrarea în sat a fost motivat de sentimentul mulțumirii în fața Mântuitorului nostru, precum reiese din rugăciunile sfințirii. În predica sa, părintele Nicolae a subliniat importanța înălțării sfintei Cruci, mai mult…
La fel cum apa curge în jos, ocolind dealurile înalte, astfel și harul lui Dumnezeu ocolește pe cei mândri și se revarsă asupra celor smeriți
#pilde. Dacă mândria poate fi asemuită cu stâncile înalte de munte, goale și neroditoare, smerenia este ca o grădină înflorită sau o întinsă țarină roditoare, care se întinde în depărtare, printre vâlcele. Pe înălțimi nu crește nimic. Acolo domnește veșnic frigul. În văi se coc fructele dulci și grânele pentru hrană. Sfântul Ioan Gură de Aur îi asemuiește pe cei mândri cu vârfurile înalte și neroditoare ale munților, iar harul lui Dumnezeu cu apa. Așa precum apa curge în jos, ocolește dealurile înalte și caută să se verse în locul cel mai de jos, astfel și harul lui Dumnezeu îi ocolește pe cei mândri și se revarsă asupra celor smeriți. mai mult…
Înălțarea Domnului
Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după 40 de zile de la Înviere s-a suit la ceruri şi a şezut de-a dreapta Tatălui. Cu puterea dumnezeiască cu care a înviat şi a părăsit mormântul, tot cu aceeaşi putere s-a înălţat de pe pământ la cer; s-a înălţat cu acelaşi trup cu care s-a răstignit şi a înviat. Mântuitorul împlinise opera divină pentru care venise în lume, ne-a adus învăţătura mântuitoare, s-a dat ca pildă de împlinire prin întreaga Sa viaţă şi mai ales prin jertfirea de pe Crucea Golgotei.
După ce a înviat se arătă ucenicilor Lui de mai multe ori vorbindu-le de Împărăţia lui Dumnezeu. Dar iată că după 40 de zile sosise timpul să se întoarcă iarăşi la Tatăl Său mai mult…
Felicitare pentru părintele-arhimandrit Pahomie
Cu prilejul jubileiului a Zilei de naștere, la 50 ani de viață pământească, aducem cele mai sincere felicitări arhimandritului Pahomie Juganari, starețul mănăstirii Bocancea, din raionul Sîngerei. Avem deosebita ocazie, plăcere și onoare, să Vă felicităm, preacuvioase părinte Pahomie, rugând pe bunul Dumnezeu să vă binecuvinteze cu multă sănătate, mulți ani și mult har, pentru a le reuși ceea ce v-ați propus. Este și momentul prielnic să Vă mulțumim pentru rugăciunile preacuvioșiei Dvs, pentru pomenirea în rugăciune a tuturor fraților celor întru Hristos. Vă dorim ca mai mult…
La hramul municipiului Bălți în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae
Duminică, 22 mai 2022, de sărbătoarea mutării moaștelor sfântului ierarh Nicolae, Înaltpreasfințitul Marchel a oficiat sfânta Liturghie în piața din fața catedralei episcopale din municipiul Bălți. Alături de Înaltpreasfinția Sa a coliturghisit un mare sobor de preoți și diaconi din raioanele megieșe ale Eparhiei de Bălți și Fălești. Răspunsurile la strană au fost date de corul arhieresc, condus de protoiereul Alexandru Paiul. Printre enoriași s-a numărat domnul Nicolai Grigorișin, primarul municipiului Bălți, dar și alți reprezentanți ai administrației publice locale. De asemenea, Liturghia festivă au ascultat nenumărați credincioși de toate vârstele. La final, Ierarhul a felicitat locuitorii municipiului cu ocazia hramului, apoi a urmat depunere de flori la monumentul domnitorului Moldovei, sfântul Ștefan cel Mare. mai mult…
Cine au fost sf. prooroc Isaia și sf. Nicolae?
Sfantul Prooroc Isaia a fost cel dintai dintre marii Prooroci ai Vechiului Testament. El a trait pe vremea regilor Ahaz (735-716 i.Hr.) si Ezechia (716-687 i.Hr.) cu mai mult de 700 de ani inainte de Nasterea Domnului Iisus. In cartea sa a proorocit poporului evreu, din care se tragea, Nasterea Domnului, dintr-o fecioara, ca se va numi Emanuil — cu noi este Dumnezeu — (cap. 7-12), apoi patimirea Robului lui Dumnezeu (cap. 50-53) si a doua infricosatoare venire a Domnului in lume (cap. 63-65). Drept aceea, Isaia a fost numit Evanghelistul Vechiului Testament. mai mult…
Sfințirea primăriei din Fălești
În ajunul hramului orașului Fălești – sfântul Nicolae, în data de 20 mai 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, un sobor de preoți, avându-l ca protos pe părintele-blagocin Oleg Fistican, au oficiat sfințirea primăriei din Fălești. La rugăciune au participat Alexandru Severin, primarul orașului Fălești, precum și toți anganjații primăriei. La final au fost pomeniți nominal toți colaboratorii împreună cu familiile lor, apoi au fost miruiți și binecuvântați cu aghiazmă.
În cuvântul de adresare, părintele-blagocin Oleg a mulțumit pentru invitație domnului primar Alexandru Severin, precum și tuturor celor prezenți, pentru împreună-rugăciune, au fost rostite cuvinte de mulțumire și urări de sănătate și de mulți ani.
La rândul lui, domnul primar Alexandru, a rămas satisfăcut pentru receptivitatea slujitorilor altarelor și a mulțumit din partea întregului colectiv că a fost sfințită primăria, exprimându-și speranța pentru frumoasa colaborare. mai mult…
Din notele Ierarhului: Nu dispera, mai încearcă
Alergăm în goana mare prin viață, rîvnind mereu să ne depăşim unul pe altul, de parcă ne-am afla într-o neîntreruptă competiție. Depunem eforturi nemăsurate, deși nu suntem permanent siguri pe situație. Suntem robi ai propriilor iluzii, ai închipuirii de mari învingători. Nedorind să ne împăcăm cu gîndul că cele trecute nu se mai întorc, ne lăsăm ușor mîngîiați de-o speranţă neîntemeiată, apărută aşa, din senin. Și „competiția” continuă, nestăvilită, părînd să nu mai aibă capăt, iar noi continuăm să accelerăm viteza. Fiecare dintre noi ne vedem deja jubilînd, cu trofeul învingătorului în mîini! Și cînd iată-iată ne simțim ajunși aproape de limanul rîvnit, Judecătorul (El e și Juriul suprem) anunță: „Fals-start!” Și ne trezim atunci în fața dilemei: mai încercăm sau nu? mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare