versiunea moldoveneasca русская версия


Înaltpreasfințitul Marchel a coliturghisit în s.Rădeni, r.Strășeni

Înaltpreasfințitul Marchel a coliturghisit în s.Rădeni, r.Strășeni

1 января 2025

În data de 1 ianuarie 2025, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a coliturghisit alături de Episcopul-vicar, Preasfințitul Filaret de Căpriana, în parohia „Sf. Ap. și Ev. Ioan Teologul” din satul Rădeni, raionul Strășeni. Episcopul Filaret a început serviciul divin cu rânduiala sfințirii Prestolului, obiect nelipsit din cadrul ansamblului liturgic bisericesc.  

Partitură: Heruvicul — Serghievskaya

Partitură: Heruvicul — Serghievskaya

30 декабря 2024

 

Pretexte lipsite de sens

Pretexte lipsite de sens

28 декабря 2024

Unul din fruntașii fariseilor a chemat odinioară pe Iisus în casa lui ca să mănînce pîine. Care erau simțămintele acestui fruntaş al fariseilor faţă de Domnul Iisus, Sfînta Evanghelie nu ne spune. Ea ne arată totuşi că în casa acestui fariseu se mai găseau mulţi alţii, ,,iar aceştia îl pîndeau”. Acolo, Mîntuitorul a vindecat mai întîi pe un bolnav de dropică, apoi a învăţat pe toţi care se aflau acolo, smerenia pe care trebuie să o aibă oricine, cînd este poftit la ospete, sau la nuntă, ținînd totdeauna seama ,,că oricine se înalţă pe sine, se va smeri;... 

Adunarea generală a clerului Eparhiei de Bălți și Fălești din 24 decembrie 2024

Adunarea generală a clerului Eparhiei de Bălți și Fălești din 24 decembrie 2024

24 декабря 2024

Marți, 24 decembrie 2024, în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți a avut loc adunarea eparhială generală a preoților și a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești. Întrunirea a debutat cu sfânta Liturghie, în care ne-am rugat pentru unitatea bisericească și pentru pace în Ucraina. În cadrul adunării, Înaltpreasfințitul Marchel a abordat mai multe subiecte ce țin de ordin pastoral-misionar: 1. Un prim moment a constituit cântarea „Veșnica pomenire” pentru răposatul protoiereul mitrofor Mihail Saracuța, blagocinul... 

Anunț pentru marţi, 24 decembrie 2024

Anunț pentru marţi, 24 decembrie 2024

22 декабря 2024

Marţi, 24 decembrie 2024, ora 8:30, după sfânta Liturghie, în catedrala „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bălți, va avea loc adunarea trimestrială a clerului din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară: alocuțiunea generală a Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă pentru trimestrul IV și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral. Prezența este obligatorie.  

Duminica mulțumirii. Vindecarea celor 10 leproși.

Duminica mulțumirii. Vindecarea celor 10 leproși.

21 декабря 2024

Łepra este o boală cumplită, molipsitoare, care se întîlneşte rar prin tinuturile noastre, dar care face mare prăpăd printre oamenii din ținuturile calde. Lepra este o boală care face să apară pe trupul omului o mulțime de pete şi de bube care, cu timpul, distrug tesăturile pielii, produc umflături uricioase, care de multe ori iau înfăţişarea unor răni deschise. Ea sluteşte pe om şi-l face nesuferit la înfăţişare, atît din cauza umflăturilor şi rănilor deschise, cît şi din cauza mirosului urît pe care-l împrăştie în jurul său. Cînd lepra ajunge la deplină... 

Felicitare pentru părintele-blagocin Maxim Guzun

Felicitare pentru părintele-blagocin Maxim Guzun

20 декабря 2024

Cu prilejul aniversării a 40 ani de viață, aducem cele mai sincere felicitări protoiereului mitrofor Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei și parohul bisericii „Sf.Arh.Mihail și Gavriil” din orașul Sîngerei. Astăzi toate gândurile se îndreaptă spre Sfinția voastră, iar rugăciunile la Dumnezeu, ca să aveți multă sănătate, Har să binevestiți cu putere multă cuvântul Domnului și bucurii duhovnicești de la creștinii pe care îi păstoriți. De asemenea vă apreciem pentru râvna cu care slujiți lui Dumnezeu și poporului binecredincios. Vă dorim ca tot așa Judecătorul... 

Cine este sfântul Nicolae și ce localități au acest hram?

Cine este sfântul Nicolae și ce localități au acest hram?

18 декабря 2024

Sfantul Nicolae a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian (284-305) si a stralucit mai inainte in viata pustniceasca si, pentru nespusa lui bunatate, a fost facut arhiereu. Si, fiind cu frica lui Dumnezeu, cinstind crestinatatea si propovaduind cu indrazneala si cu glas slobod dreapta credinta, a fost prins de mai marii cetatii Lichiei si dandu-l la osanda si la cazne l-au inchis in temnita, impreuna cu alti crestini. Si de vreme ce marele si bine scredinciosul Constantin, din voia lui Dumnezeu, s-a facut imparat al romanilor, cei ce erau inchisi au fost sloboziti din legaturi... 

Ce să fac, să moștenesc viața veșnică?

Ce să fac, să moștenesc viața veșnică?

14 декабря 2024

Învățăturile cuprinse în Evanghelia de astăzi i-au înfricoşat atît de mult pe cei ce-L ascultau pe lisus Hristos, încît ei L-au întrebat, zicînd: „Atunci cine poate să se mîntuiască?” Din răspunsul Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, lucrul acesta este foarte greu şi aproape cu neputinţă puterilor fireşti ale omului bogat. Dar este cu putinţă, totuşi, prin lucrarea harului atotputernic al lui Dumnezeu. Ca să înţelegem răspunsul lui Iisus, să ascultăm tîlcuirea celor povestite de Sfinta Evanghelie, care ne spune că:  

Sfîntul Porfirie Kavsocalivitul: ,,Sa răspîndim iubirea noastră tuturor, dezinteresat».

Să răspîndim tuturor iubirea noastră în chip dezinteresat,  fără a cauta la starea lor. Cînd vine înlauntru nostru Harul lui Dumnezeu, nu ne va mai pasa dacă ne iubesc sau nu, dacă ne vorbesc cu bunătate. Vom simti noi nevoia de a-i iubi pe toți.

Mai presus de toate sa fie iubirea. Lucru de care trebuie sa ne îngrijim, copiii mei, este iubirea pentru aproapele, sufletul său. Tot ceea ce facem – rugăciune, sfat, mustrare – să facem cu iubire. Fără iubire rugăciunea nu folosește, sfatul răneste, mustrarea vatămă și îl nimicește pe celălat, care simte dacă îl iubim sau nu, și raspunde pe potriva.  Iubire! Iubire! Iubire! Iubirea fratelei ne pregătește să-L iubim mai mult pe Hristos. Nu-i frumos?

Să răspîndim tuturor iubirea noastră dezinteresat, fără a cauta la starea lor. Cand vine înlauntru nostru Harul lui Dumnezeu, nu ne va mai pasa dacă ne iubesc sau nu, daca ne vorbesc cu bunatate. Vom simți noi nevoia de a-i iubi pe toti.

Este egoism să vrem ca ceilalți să ne vorbească cu bunătate. Să nu ne strîmtoreze cele potrivnice. Să-i îi lăsăm pe toți să ne vorbească așa cum simt. Să nu cerșim iubirea. Să urmarim  a iubi si a ne ruga din tot sufletul pentru aceaia. Atunci vom vedea ca toți ne vor iubi fără să urmarim aceasta, fără să le cersim deloc iubirea, ne vor iubi liber și sincer din adîncul inimii lor, fara să-i silim. Atunci cînd iubim fara sa urmari a fi iubiti, se vor aduna toți împrejurul nostru ca albinele. Asta e vababil pentru noi toți.

Dacă fratele tău te stînjeneste, te obosește, atunci să te gîndesti: Acum mă doare ochiul meu, mîna  mea, piciorul meu, trebuie să îl îngrijesc cu toata iubirea mea. ( Cf. I Cor. 12, 21). Să nu ne gîndim însă că vom fi rasplătiți pentru acele chipurile bune, nici că vom fi pedepsiți pentru cele rele pe care le-am făcut. Vii la cunoașterea adevarului cînd iubesti cu iubirea lui Hristos, atunci nu ceri să fii iubit, aceasta este pentru că iubesti tu.

Sa daruiesti iubirea ta, aceasta este după dreptate. De noi atîrna mîntuirea. Dumnezeu o voieste. Precum spune Sfînta Scriptura: Care voieste ca toti oamenii să se mîntuiască si la conștința adevărului să vină.
(I Tim. 2,4)

(Din cartea:,, Ne vorbeste parintele Porfirie» , pag. 302)

Din aceași categorie:


К записи есть 1 комментарий

,, Ne vorbeste parintele Porfirie” , pag. 302