Rubrica "filocalia"
Sfîntul Teofan Zăvorîtul — Ce se ascunde înlauntrul nostru?
Uitaţi-vă mai cu atenţie şi veţi distinge în sine, sub această buimăceală a gândurilor, în minte, în voinţă, grija permanentă pentru organizarea traiului vostru, care neîncetat roade sufletul, ca un vierme, îl goneşte pe omul muncitor de la o treabă la alta, îndreptîndu-i tot înainte şi mai înainte, din pricina nemulţumirii nebucurîndu-se de nimic şi în timpul săvârşirii unui lucru, prezentîndu-i întotdeauna sute de alte lucruri, ca şi cum ar fi inevitabile. De cum ne trezim din somn, sufletul este asediat de griji şi nu ne lasă nici să stăm puţin în loc, nici să vorbim cu cineva aşa cum trebuie, nici chiar să mâncăm în linişte până ce nu ne găseşte, obosiţi, miezul nopţii, şi nu ne cufundă în somn, şi el la rândul lui tulburat de vise pline de griji. Această boală se numeşte grijă deşartă, care mănâncă sufletul, ca rugina fierul. Ea este a doua trăsătură a ceea ce se întâmplă înlăuntrul nostru.
Sfîntul Porfirie Kavsocalivitul: ,,Sa răspîndim iubirea noastră tuturor, dezinteresat».
Să răspîndim tuturor iubirea noastră în chip dezinteresat, fără a cauta la starea lor. Cînd vine înlauntru nostru Harul lui Dumnezeu, nu ne va mai pasa dacă ne iubesc sau nu, dacă ne vorbesc cu bunătate. Vom simti noi nevoia de a-i iubi pe toți.
Mai presus de toate sa fie iubirea. Lucru de care trebuie sa ne îngrijim, copiii mei, este iubirea pentru aproapele, sufletul său. Tot ceea ce facem – rugăciune, sfat, mustrare – să facem cu iubire. Fără iubire rugăciunea nu folosește, sfatul răneste, mustrarea vatămă și îl nimicește pe celălat, care simte dacă îl iubim sau nu, și raspunde pe potriva. Iubire! Iubire! Iubire! Iubirea fratelei ne pregătește să-L iubim mai mult pe Hristos. Nu-i frumos?
mai mult…
Sfântul Antonie cel Mare
Sfantul Antonie cel Mare a trait in secolul al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Este socotit a fi intemeietorul vietii monahale, si este probabil cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vietii calugaresti. Nascut in satul Coma din Egiptul de Mijloc in anul 251, acest mare luminator al credintei a fost fiul unor tarani crestini instariti. In acest mediu a deprins calea credintei. Pe cand Antonie avea 20 de ani, dupa moartea parintilor sai, intrebandu-se despre drumul sau in viata, fericitul a auzit in biserica cuvintele lui Hristos: “Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor mai mult…
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare