versiunea moldoveneasca русская версия


Medicamente pentru mândrie

Medicamente pentru mândrie

3 февраля 2025

Există trei medicamente pentru mândrie: oamenii, circumstanțele și bolile noastre. Aceste medicamente ajută omul să se smerească în diferite perioade ale vieții. Oamenii sunt cauza cea mai frecventă a smereniei: un soț beat, o soție petrecăreață, un șef rău, un subordonat încăpățânat, un coleg viclean… Vine la spovedanie o astfel de persoană și spune: „Părinte, ce să fac cu acest om care mă chinuie?” Iar acest om care îți crează probleme ți-a fost trimis în cale pentru ca tu să te smeresti. Și prin această smerire vei recăpăta harul pierdut: Duhul curăției,... 

Mesaj pentru comunitatea din satul Răuțel

Mesaj pentru comunitatea din satul Răuțel

2 февраля 2025

  

Predică în duminica întoarcerii lui Zaheu

Predică în duminica întoarcerii lui Zaheu

1 февраля 2025

A fost o vreme când era nevoie de jertfe, fiindcă acestea erau preînchipuire a singurei Jertfe adevărate, a Jertfei pe Cruce de pe Golgota — dar după ce s-a săvârşit această înfricoşată şi ultimă Jertfă, vechile jertfe au încetat şi a venit o eră nouă, era milostivirii şi a dragostei, pe care a adus-o pe pământ Domnul Iisus Hristos.  

De ce sf. Antonie este supranumit „cel Mare”?

De ce sf. Antonie este supranumit „cel Mare”?

30 января 2025

Acesta era de neam egiptean, din satul Come, de langa vestita cetate Heracleopolis, din Egiptul de Sus. S-a nascut catre 250, invatand de la parinti si de la mosii sai credinta in Hristos, si a trait pe vremea lui Diocletian si Maximian, ajungand pana in zilele binecredinciosului imparat Constantin si a feciorilor lui. Si vazand el viata cea patimasa a tinerilor ce invatau carte, in vremea lui, n-a voit a merge la scoli si stia numai limba lui. Dar parintii lui, oameni cu stare fiind ei, se ingrijeau de cresterea fiului lor si de sora lui, dupa luminile intelepciunii crestinesti, fiind el foarte... 

Revenire la normalitate

Revenire la normalitate

25 января 2025

 

Poporul care stătea în întuneric a văzut Lumină mare

Poporul care stătea în întuneric a văzut Lumină mare

25 января 2025

Sfînta Biserică a rînduit ca, la fiecare praznic mare, să fie prăznuire şi înainte şi după praznic, pentru ca înainte de praznic să ne pregătim prin pocăinţă şi prin fapte bune, iar după praznic să aducem mulțumire lui Dumnezeu care ne-a învrednicit să prăznuim cu toată vrednicia creştinească. Sfinţii Părinți au rînduit ca Evangheliile, care se citesc în zilele dinaintea praznicelor, cît şi cele care se citesc în zilele de după praznice, să aibă potrivire şi asemănare cu scopul praznicului. De aceea în Duminica înainte de Botez s-au citit  

Cum a fost sărbătorit Botezul Domnului în Eparhie

Cum a fost sărbătorit Botezul Domnului în Eparhie

23 января 2025

Botezul Domnului sărbătorit pe 6/19 ianuarie, se axează pe semnificația teologică și spirituală a acestui eveniment, care marchează botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Este un moment central în viața Bisericii Ortodoxe, numit și Epifania sau Teofania, deoarece prin botez se descoperă Sfânta Treime: glasul Tatălui, Fiul botezat și Duhul Sfânt în chip de porumbel. În această sărbătoare se descoperă Sfânta Treime. Evenimentul Botezului este unul dintre cele mai clare momente din Scriptură în care Sfânta Treime se arată în mod... 

De ce postim în ajunul Botezului Domnului?

De ce postim în ajunul Botezului Domnului?

17 января 2025

Sărbătoarea Botezului Domnului, celebrată pe 6/19 ianuarie, este precedată de o zi de post aspru, cunoscută sub numele de ajunul Botezului Domnului. Această zi de post, ce datează din secolele IV-VI, era destinată pregătirii catehumenilor prin post și rugăciune pentru a primi botezul în ziua praznicului Botezul Domnului. După botez, aceștia puteau participa pentru prima dată la Liturghia credincioșilor și se împărtășeau cu Trupul și Sângele Domnului. Postul din 5/18 ianuarie are rolul de a ne pregăti duhovnicește pentru a gusta cu vrednicie din Agheasma Mare și pentru... 

Fișă-pliant la sărbătoarea Botezului Domnului

Fișă-pliant la sărbătoarea Botezului Domnului

15 января 2025

Cu binecuvântare, recomandăm tuturor parohilor să distribuie acest pliant la fiecare casă, odată cu vizita pastorală. Printează în word sau pdf. Izvoarele credinței. Ziarul parohial, nr.1, din 18.01.2025. „Să luăm aminte”. Motoul zilei: „Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” (Matei 28,19), „Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, (învățătorii mincinoși = ereticii), care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori” (Matei 7,15). Vă felicit, dragii mei creștini,... 

Medicamente pentru mândrie

Există trei medicamente pentru mândrie: oamenii, circumstanțele și bolile noastre. Aceste medicamente ajută omul să se smerească în diferite perioade ale vieții. Oamenii sunt cauza cea mai frecventă a smereniei: un soț beat, o soție petrecăreață, un șef rău, un subordonat încăpățânat, un coleg viclean…

Vine la spovedanie o astfel de persoană și spune: „Părinte, ce să fac cu acest om care mă chinuie?” Iar acest om care îți crează probleme ți-a fost trimis în cale pentru ca tu să te smeresti. Și prin această smerire vei recăpăta harul pierdut: Duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei.

Îmi părea că toată vina o poartă vecina bârfitoare. În mine totul fierbe, clocotește, simt că o iau razna. O urăsc. Mă enervez doar când o văd.

În realitate, nu vecina este de vină. Tu ești. Ea nu te obligă să o judeci. Tu o condamni de bunăvoie. Ea doar creează condițiile în care ceea ce ai în suflet devine evident.

Până la vecină tu nu știai că ești mândru. Dacă ai conștientiza că ești mai rău și mai păcătos decât toți păcătoșii, nu ți-ar fi trecut prin minte să judeci pe cineva. În adâncul sufletului, te consideri mai bun, de aceea judeci și urăști.

Și când omul înțelege asta, începe să se căiască și să plângă, iar harul lui Dumnezeu treptat revine la el. Într-o împăcare cu vecina, omul se împacă cu Dumnezeu. Acceptă că ea este așa cum este. Ea se află în vecinătatea ta prin voia lui Dumnezeu pentru a-ți arăta imperfecțiunile tale. Pentru a-ți arăta că ești o persoană mândră, plin de sine și îndrăgostit de sine.

Și când omul înțelege asta, se ridică cu un nou nivel de smerenie, iar vecina se mută din acest apartament, colegul se transferă sau el însuși este mutat într-un alt departament. Lecția a fost învățată. Omul s-a smerit. Factorul deranjant dispare.

Adică, oamenii neplăcuți care sunt lângă noi se află acolo dintr-un singur motiv – au fost trimiși de Dumnezeu pentru a ne ajuta să învățăm lecția.

Mândria noastră este, de asemenea, smerită de anumite circumstanțe. De exemplu, salariul mic, mașina defectă, apartamentul mic, nemulțumirile noastre mici formează nemulțumirea noastră per ansamblu. Omul are o anumită circumstanță – un salariu mic, de exemplu. Încearcă să schimbe acest context în vreun fel. Căutând un alt loc de muncă, făcând noi cunoștințe, încercând să se facă plăcut undeva sau să facă altceva pentru ca situația lui financiară să se schimbe. Se roagă și lui Dumnezeu pentru o mărire a salariului. Dar nimic nu se schimbă.

Și omul începe să întrebe: „Cum așa? Mă rog și Tu nu mă ajuți? De ce?” Și ajunge în disperare: toți au, iar eu nu am. În realitate, el invidiază: „Cum de această fetiță de 18 ani merge cu o mașină de 7 milioane, iar eu, la 25 de ani, am muncit și am strâns abia pentru un ‘Jiguli’? Unde e dreptatea?”

Ce este asta? — Este o revoltă împotriva lui Dumnezeu. De unde a crescut asta? Din propria lui inimă. Din mândria care se află în inimă. Se credea că este curat și drept, se spovedește regulat și se împărtășește… Dar în adâncul sufletului său ce are? Mândrie, invidie, gelozie, supărare, revoltă împotriva lui Dumnezeu… Este nemulțumit de pronia lui Dumnezeu.

Astfel, prin acest context, devine evident că în adâncul sufletului, omul este mândru. Acum devine clar pentru el. Înnebunește din cauza invidiei. În plus, el judecă, se înalță, cârtește și ajunge să urască pe Dumnezeu. De ce ar avea nevoie de un astfel de Dumnezeu care nu-i dă ceea ce cere?

Ei bine, această circumstanță (salariul mic) scoate la iveală starea interioară a omului. Se dovedește că el doar se prefăcea că crede. Pentru că, dacă ar fi crezut, ar fi înțeles că Dumnezeu este întotdeauna drept, întotdeauna corect, știe întotdeauna cui și ce să dea.

Dumnezeu nu greșește. El dă fiecăruia ceea ce are nevoie în abundență. Trebuie doar să accepți că ceea ce ți-a dat este exact ceea ce îți trebuie. Și dacă nu accepți, înseamnă că nu ai încredere în Dumnezeu, nu crezi în El.

Și acest om continuă să trăiască în disperare până când citește o carte bună sau găsește un duhovnic înțelept care îi va spune: „Măi, smerete-te, acceptă, crede că Dumnezeu este stăpânul vieții tale. Și ceea ce ți-a dat El este ceea ce îți trebuie.

Preotul Constantin Korepanov.

***

Есть три лекарства от гордыни: люди, обстоятельства и наши болезни. Эти лекарства в разные периоды жизни помогают человеку смириться. Люди — это самая распространенная причина для смирения. Пьяный муж, гулящая жена, злой начальник, упёртый подчинённый, коварный коллега…

Приходит такой человек и говорит: «Батюшка, что делать с этим непутёвым человеком?» А этот непутёвый человек тебе и дан, чтобы ты смирился. И через это смирение вернул потерянную благодать.

Я-то думаю, что во всём виновата эта треклятая соседка. Во мне всё бурлит, кипит, я схожу с ума. Я ненавижу её. Меня от одного её вида трясёт.

На самом деле, виновата не соседка, виноват ты. Она же тебя не заставляет осуждать. Ты осуждаешь по доброй воле. Она просто создаёт условия, в которых то, что у тебя на душе, становится явным.

До соседки ты не знал, что ты гордый. Если бы ты осознавал, что ты хуже всех, то у тебя бы язык не повернулся никого осудить. В глубине души ты считаешь себя лучшим, потому осуждаешь и ругаешь.

И когда до человека это доходит, он начинает каяться и плакать, и постепенно благодать Божья возвращается к нему. Примирившись с соседкой, человек примиряется с Богом. Он понимает, что она — такая, какая есть. Она находится здесь по воле Божьей, чтобы показать ему его недостатки. Показать, что он — гордый и самовлюблённый человек.

И когда он это понимает, он вступает на новый уровень смирения, а соседка вдруг съезжает из этого дома или коллега увольняется, либо его самого переводят в другой отдел. Урок выучен. Человек смирился. Раздражающий фактор исчезает.

То есть неприятные люди, которые находятся рядом с нами, пребывают там по одной-единственной причине — они посланы нам Богом для прохождения урока.

Нашу гордыню также смиряют определенные обстоятельства. Например, низкая зарплата, сломанная машина, маленькая квартира, наши болезни… У человека есть некое обстоятельство — низкая зарплата, к примеру. Он пытается каким-то образом это обстоятельство изменить. Найти новую работу, найти новые знакомства, где-то выслужиться или сделать что-то ещё, чтобы его финансовое положение изменилось. Он также молится Богу, чтобы зарплата повысилась. Но ничего не меняется.

И человек начинает вопрошать: «Как так? Я прошу, а Ты мне не помогаешь? Почему?» И приходит в отчаяние: у всех есть, а у меня нет. На самом деле, он завидует: «Почему эта восемнадцатилетняя пигалица ездит на машине за семь миллионов, а я двадцать пят лет работаю и только на «Жигули» скопил? Где справедливость?»

Что это? Это бунт против Бога. Откуда это выросло? Из его собственного сердца. Из гордыни, которая находится в сердце. Он-то думал, что он белый и пушистый, регулярно исповедуется и причащается… А в глубине души у него что? Гордыня, зависть, ревность, обида, бунт против Бога… Он возмущён действиями Бога.

Таким образом, через это состояние вдруг выясняется, что в глубине души человек — гордый. Ему самому это становится очевидно. Он от зависти с ума сходит. Кроме того, он и судит, и превозносится, и ропщет, и уже ненавидит Бога. Зачем нужен такой Бог, который не даёт того, что у Него просишь?

Вот это обстоятельство (низкая зарплата) и вытаскивает внутреннее состояние человека наружу. Оказывается, он только притворялся, что верил. Потому что, если бы он верил, то понимал бы, что Бог всегда праведен, всегда справедлив, всегда знает, кому что и когда дать.

Бог не ошибается. Он даёт каждому то, что нужно с избытком. Просто надо принять, что именно это тебе и необходимо. А если ты не принимаешь, значит ты не доверяешь Богу, не веришь Ему.

И такой человек ходит-ходит в отчаянии, пока не прочитает хорошую книгу или не найдёт умного духовника, который ему скажет: «Ты смирись, прими, поверь, что Бог — хозяин твоей жизни. И то, что Он тебе дал — это и есть то, что тебе нужно»

Священник Константин Корепанов.

Din aceași categorie:


К записи есть 1 комментарий

Preotul Constantin Korepanov