versiunea moldoveneasca русская версия


Roadele nădejdii creștine

Roadele nădejdii creștine

30 сентября 2024

#numerotat, pentru #ora de Religie Înainte de  toate, nădejdea  înaripează sufletul cu o vie dorire spre Dumnezeu. De aceea dă  şi  o  deosebită  putere  şi  trainicie  credinţei.  Astfel cel  ce nădăjduieşte  în  Dumnezeu dobândeşte multe de la El; încât acela este în stare să mute şi munţii, zice Mântuitorul (Marcu 11, 23).  Iar  a muta munţii  se  tâlcuieşte: a birui  cele mai mari piedici. Chiar  se  şi  spune că Sfântul Grigorie Făcătorul  de minuni  (†  270)  ar  fi mutat  cu  adevărat  un munte. Moise, încrezându-se  în ... 

Declarație la întrunirea din 24.09.2024

Declarație la întrunirea din 24.09.2024

25 сентября 2024

 

Anunț pentru adunarea trimestrului III

Anunț pentru adunarea trimestrului III

20 сентября 2024

Marți, 24 septembrie 2024, ora 8:30, după săvârșirea sfintei Liturghii, în catedrala „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bălți, va avea loc adunarea trimestrială a preoților din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară: alocuțiunea generală a Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă pentru trimestrul III și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral. Prezența este obligatorie.  

Dreptmăritorul popor al Moldovei este îndemnat la post și rugăciune sporită

Dreptmăritorul popor al Moldovei este îndemnat la post și rugăciune sporită

19 сентября 2024

Clerul și credincioșii sunt îndemnați a ține post vreme de trei zile (25-27 septembrie), pentru a cere de la Bunul Dumnezeu pace și unitatea credinței în țara noastră și în întreaga lume, iar în ziua prăznuirii Înălțării Sfintei și de viață dătătoarei Cruci, 27 septembrie, creștinii să participe la Dumnezeiasca Liturghie și să primească Trupul și Sângele Mântuitorului, apoi, la ora 12:00 să se tragă clopotele vreme de 15 minute. Dumnezeu să binecuvânteze Țara noastră Moldova, stăpânirea, oastea și pe binecredincioșii creștini! † VLADIMIR, MITROPOLIT... 

De ce să ne bucurăm la Nașterea Maicii Domnului?

De ce să ne bucurăm la Nașterea Maicii Domnului?

18 сентября 2024

Trebuie sa stim fratilor, ca afara de cununa Duminicilor de peste an si afara de cununa sarbatorilor Domnului Hristos, anul duhovnicesc mai cuprinde si cununa sarbatorilor Sfintilor. Cea dintai mare sarbatoare din cununa Sfintilor de peste an este sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, praznuita la 8 septembrie, adica ziua de astazi. Se si cuvenea, de altfel, sa intalnim sfintenia Maicii Domnului din cele dintai zile ale anului nou bisericesc, Maica Domnului fiind sfintenia omeneasca cea mai inalta, cunoscuta si cinstita in Biserica.  

Liturghia sobornicească din satul Măgura

Liturghia sobornicească din satul Măgura

16 сентября 2024

Marți, 17 septembrie 2024, când Biserica face pomenirea minunilor săvârșite la icoana Maicii Domnului „Potir Nesecat”, în paraclisul Sfinților Arhangheli din satul Măgura, raionul Fălești, a avut o frumoasă Liturghie sobornicească. La invitația starețului mănăstirii de lângă satul Izvoare, arhimandritul Zosima Aftene, la sfânta slujbă au participat atât localnici, cât și enoriași și ctitori din diferite sate. Răspunsurile mari au fost date de corul mixt blagocinal „Axion”. La finalul slujbei a fost săvârșit un acatist în cinstea Maicii Domnului, „Potir Nesecat”,... 

Cine poate să se mântuiască?

Cine poate să se mântuiască?

14 сентября 2024

Învățăturile cuprinse în Evanghelia de astăzi i-au înfricoşat atît de mult pe sfinții apostoli, încît au întrebat pe lisus, zicînd: „Dar cine poate să se mîntuiască?» Din răspunsul Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, lucrul acesta se pare că este foarte greu şi aproape cu neputinţă puterilor fireşti ale omului bogat. El este totuși cu putinţă prin lucrarea harului celui atotputernic al lui Dumnezeu. Ca să înţelegem răspunsul dat de Domnul la întrebarea sfinților apostoli, să ascultăm tîlcuirea celor povestite de Sfînta Evanghelie, care ne spune:  

Liturghie arhierească și parastas în Dobrogea Veche

Liturghie arhierească și parastas în Dobrogea Veche

12 сентября 2024

Joi, 12 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, fiind însoțit de soborul de preoți și creștini, a oficiat sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Din soborul preoțesc a făcut parte preoții: prot.mitr.  Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei; prot.mitr. Ioan Cărpineanu, precum și alți preoți megieși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral al catedralei episcopale „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți. După sfânta slujbă a urmat un parastas... 

Rubrica "Noutaţi"

Dreptmăritorul popor al Moldovei este îndemnat la post și rugăciune sporită

Clerul și credincioșii sunt îndemnați a ține post vreme de trei zile (25-27 septembrie), pentru a cere de la Bunul Dumnezeu pace și unitatea credinței în țara noastră și în întreaga lume, iar în ziua prăznuirii Înălțării Sfintei și de viață dătătoarei Cruci, 27 septembrie, creștinii să participe la Dumnezeiasca Liturghie și să primească Trupul și Sângele Mântuitorului, apoi, la ora 12:00 să se tragă clopotele vreme de 15 minute. Dumnezeu să binecuvânteze Țara noastră Moldova, stăpânirea, oastea și pe binecredincioșii creștini!

† VLADIMIR,
MITROPOLIT AL CHIȘINĂULUI ȘI AL ÎNTREGII MOLDOVE

mai mult…

ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a coliturghisit la mănăstirea Ciuflea

În ziua de vineri a Săptămânii Luminate, 10 mai 2024, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești a coliturghisit la mănăstirea „Sf.M.Mc.Teodor Tiron” din Chișinău, cu prilejul aniversării a 34 de ani de slujire preoțească a  Preasfințitului Nicolae, Episcop de Ciadîr-Lunga. Dumnezeiasca Liturghie a fost condusă de Înaltpreasfințitul Anatolie, Arhiepiscop de Cahul și Comrat, de asemenea, participând și Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești și episcopii-vicari: Preasfințitul Ioan, episcopul Sorocii, Preasfințitul Siluan, episcopul Orheiului, Preasfintitul Filaret, episcop de Căpriana, Preasfintitul Nicolae, episcop de Ceadîr-Lunga, vicarul Eparhiei de Cahul și Comrat, Preasfințitul Patrocl, episcop de Dondușeni, vicarul Eparhiei de Edineț și Briceni, un sobor de preoți și diaconi, obștea monahală, precum și credincioșii veniți la rugăciune. mai mult…

Pastorală la Învierea Domnului, a Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove

„Cerurile după cuviință să se veselească şi pământul să se bucure. Şi să prăznuiască toată lumea cea văzută şi cea nevăzută; că a înviat Hristos, Bucuria cea veșnică.” (Din canonul Învierii).

Preasfințiți arhipăstori, Preacuvioşi şi Preacucernici părinți, Cuvioși monahi şi monahii, Iubiți întru Domnul frați şi surori, Hristos a Înviat! Această aleasă şi sfântă zi, praznic al praznicelor, unește astăzi cerul cu pământul, oferindu-ne tuturor prilej de bucurie şi veselie duhovnicească „căci, iată, ne-a venit sărbătoarea cea dorită şi mântuitoare, ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, temeiul păcii, pricina împăcării, încetarea războaielor şi călcarea morții” (Sf. Ioan Gură de Aur). mai mult…

Festivalul pascal 2024

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, Festivalul Pascal se va desfășura în Eparhie după cum urmează: în raionul Fălești corurile bisericești și formațiile folclorice vor evolua la Palatul de Cultură din orașul Fălești, marți, 7 mai, ora 10:00; în raionul Glodeni, satul Limbenii Noi, Festivalul Pascal va fi tot marți, 7 mai, ora 11:00, iar copiii vor interpreta cântece pascale, scenete și recitaluri la Casa de Creație din Glodeni, miercuri, 8 mai, începând cu ora 9:00; în raionul Sîngerei corurile se vor întruni în duminica mironosițelor, 19 mai, în parohia Flămânzeni, după Liturghie. În municipiul Bălți corurile bisericești se întâlnesc în zile diferite și locații diferite, în funcție de posibilitatea și prioritatea misionară care și-o stabilesc.

Clericilor care au abandonat Biserica Ortodoxă din Moldova

Apel către slujitorii şi clericii care au părăsit samavolnic Biserica Ortodoxă din Moldova și îndemn la pocăință. Constatăm cu durere și dezamăgire alegerea Sfinţiilor voastre de a părăsi calea pe care cu sfințenie ați jurat să o urmați. Această acțiune pune la îndoială seriozitatea angajamentului vostru față de vocatia pastorală. Vă chemăm acum, nu doar să meditați asupra greșelilor comise, ci să vă pocăiți profund și să reveniți în sânul Bisericii. Așa cum învățăturile părintești ne îndeamnă, pocăința este singura cale spre reabilitarea spirituală și reîntegrarea în comunitatea credincioșilor. mai mult…

Caterisirea clericilor: Victor Țurcanu, Ioan Mileac și Augustin Catană

În data de 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a participat la Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova. S-a audiat raportul Înaltpreasfinţitului Marchel, privind părăsirea samavolnică şi neîntemeiată canonic a Eparhiei de Bălți şi Fălești, a Bisericii Ortodoxe din Moldova, de către următorii slujitori: preot. Victor Țurcanu, preot. Ioan Mileac şi ierodiac. Augustin (Catană). S-a decis:
Având în vedere timpul oferit slujitorilor pentru îndreptare şi aducerea pocăinței depline în fața autorităților ierarhic-superioare, şi luând în considerare încălcarea jurământului depus la hirotonie, precum şi pentru părăsirea samavolnică, neîntemeiată şi fără carte canonică a Eparhiei de Bălți şi Fălești a Bisericii Ortodoxe din Moldova (în temeiul canoanelor 12, 15, 32, 33 Ap.; 11, 13, 20, 23 Sin. IV Ec.; 17 Trul.; 3, 5, 6, 7, 8, 11 Antioh.; 41, 42 Laod.; 9 Sard.; 23, 106 Cartag.; 15, 16 sin. I ec.), se caterisesc următorii slujitori: preot Victor Țurcanu, preot Ioan Mileac şi ierodiac. Augustin (Catană). mai mult…

ÎPS Marchel a participat la hirotonia PS Episcop Patrocl (Porombac)

La data de 21 aprilie 2024, duminica a V-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a participat la sfânta Liturghie în catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău, alături de Mitropolitul Vladimir și ierarhii-sinodali ai Bisericii Ortodoxe din Moldova. În timpul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia Preacuviosului arhimandrit Patrocl (Porombac) în treapta de episcop de Dondușeni, vicar al Eparhiei de Edineţ şi Briceni. mai mult…

ÎPS Marchel a participat la hirotonia PS Episcop Nicolae (Roșca)

La data de 7 aprilie 2024, duminica a III-a din Postul Mare — a Sfintei Cruci, ziua praznicului Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioara Maria, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a participat la sfânta Liturghie în catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău, alături de Mitropolitul Vladimir și ierarhii-sinodali ai Bisericii Ortodoxe din Moldova. În timpul sfintei Liturghii a avut loc hirotonia arhimandritului Nicolae (Roşca) în treapta de episcop de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat. mai mult…

Scrisoarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir și a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova adresată Preafericitului Patriarh Daniel

Preafericirii Sale, Preafericitului Părinte DANIEL, Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, Locţiitorul tronului Cezareei Capadociei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericite Părinte Patriarh, Vă punem înainte aceste cuvinte, așternute din dragoste față de turma cea cuvântătoare, nădăjduind în înțelepciunea proverbială a Preafericirii Voastre. Astfel, vedem că se sfâșie cămașa lui Hristos, iar turma se risipeşte. Privim cu îngrijorare la modul în care, spre bucuria politicului, se foloseşte încă o dată dezbinarea dintre frați ca armă electorală, iar sufletele credincioşilor se pierd în mrejele sectelor. Este dureros cum interesele materiale trezesc în unii slujitori ai Bisericii un patriotism de ocazie, iar salariul oferit influențează percepția asupra naționalității, salariu pe care îl iau chiar şi unii dintre preoţii noştri fără măcar să fi trecut mai mult…