versiunea moldoveneasca русская версия


Căutați pe Iisus Nazarineanul cel răstignit?

Căutați pe Iisus Nazarineanul cel răstignit?

18 мая 2024

Îngroparea trupului şi învierea cea din morți a Domnului nostru lisus Hristos au fost mai dinainte vestite de prooroci. Minunea lui Iona în pîntecele chitului a însemnat mormîntul în care s-a îngropat trupul cel de viață purtător al Domnului. Afundarea chitului cu Iona, în adincurile mării, a însemnat pogorîrea în iad a Mîntuitorului nostru. Ieşirea lui Iona după trei zile din pîntecele chitului a arătat că după trei zile Cel Unul Născut Fiul lui Dumnezeu va învia din morți. Semnul acesta cu Iona, Fiul lui Dumnezeu l-a tilcuit, zicînd: „Că precum a fost Iona în... 

Pilda lumânării

Pilda lumânării

13 мая 2024

Mai multe #pilde. Chibritul a spus lumânării: -Te voi aprinde azi! -A, nu!, a spus lumânarea. Nu îți dai seama că dacă mă aprinzi, zilele mele vor fi numărate. Nu îmi face un astfel de rău. -Deci vrei să rămâi așa toată viața? Tristă, rece și fără să strălucești vreodată? — a întrebat chibritul. -Dar trebuie să mă ard, iar asta doare și de asemenea, îmi consumă toată energia, — murmură lumânarea. Apoi chibritul i-a răspuns: -Ai dreptate! Dar aceasta este misiunea noastră. Tu și cu mine am fost făcuți să fim lumini și să strălucim!  

Să nu fii necredincios, ci credincios! – tâlcuirea Evangheliei în duminica Tomei

Să nu fii necredincios, ci credincios! – tâlcuirea Evangheliei în duminica Tomei

11 мая 2024

Învierea din morți a Domnului şi Mîntuitorului nostru Iisus Hristos ne încredinţează, mai mult decît orice altă dovadă, că El este Fiul lui Dumnezeu şi Izbăvitorul a toată lumea. Iudeii, ca unii ce nu cred în Hristos, răstălmăcesc proorociile despre Dînsul, susținind, fără socoteală, că unele privesc pe lisus al lui Navi, altele pe Solomon, iar altele pe alţii. Minunile cele preaslăvite, de la zămislirea lui Hristos pînă la moartea şi îngroparea Lui, ei socotesc că sînt asemenea cu cele ce s-au făcut de Moise, de Ilie şi de Elisei. Dar, pentru Învierea cea din... 

ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a coliturghisit la mănăstirea Ciuflea

ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a coliturghisit la mănăstirea Ciuflea

10 мая 2024

În ziua de vineri a Săptămânii Luminate, 10 mai 2024, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești a coliturghisit la mănăstirea „Sf.M.Mc.Teodor Tiron” din Chișinău, cu prilejul aniversării a 34 de ani de slujire preoțească a  Preasfințitului Nicolae, Episcop de Ciadîr-Lunga. Dumnezeiasca Liturghie a fost condusă de Înaltpreasfințitul Anatolie, Arhiepiscop de Cahul și Comrat, de asemenea, participând și Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești și episcopii-vicari: Preasfințitul Ioan, episcopul Sorocii, Preasfințitul Siluan,... 

Un pelerinaj de suflet la sfintele mănăstiri

Un pelerinaj de suflet la sfintele mănăstiri

8 мая 2024

„Mănăstirea este tinda raiului, casa lui Dumnezeu, poarta cerului, locul împlinirilor, cerul cel de pe pământ și locul în care se arată iubirea lui Dumnezeu” (Părintele Teofil Părăian). În săptămîna luminată, anul 2024, cu ajutorul lui Dumnezeu și binecuvîntarea Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, un grup de elevi de la L.T. „Olimp” din or. Sîngerei, a vizitat sfintele mănăstiri din centrul Moldovei: Răciula, Hîrbovăț și Hîrjauca. Organizatorul acestui pelerinaj a fost protoiereul Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei, profesor... 

Festivalul Pascal din raionul Glodeni 2024: „Sub Lumina Învierii”

Festivalul Pascal din raionul Glodeni 2024: „Sub Lumina Învierii”

8 мая 2024

Cu binecuvântarea ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, cea de-a X-a ediție a Festivalului – concurs raional al cântecului sacru pascal ”Sub lumina Învierii”, a fost organizat a treia zi după Paști în satul Limbenii Noi. La acest eveniment de suflet au luat parte: părintele-blagocin Victor Guleac, părintele-paroh Andrei Scobioală, conducerea raionului Glodeni, consilieri raionali, funcționari publici, primari și preoți ai localităților raionului. Tradițional, Festivalul pascal are parte de expoziția bucatelor de Paști, cu organizarea primăriilor participante.... 

Festivalul pascal 2024 din raionul Fălești: „Cânta-voi Dumnezeului meu”

Festivalul pascal 2024 din raionul Fălești: „Cânta-voi Dumnezeului meu”

7 мая 2024

Cu binecuvântarea ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, marți, 7 mai 2024, a treia zi după Paști, în incinta Palatului de Cultură din or.Fălești, a avut loc cea de-a XII-a ediție a Festivalului cântecului Pascal „Cânta-voi Dumnezeului meu”. Activitatea a fost organizată de către Direcția de Cultură a Consiliului raional Fălești în parteneriat cu Blagociniile 1 și 2, Fălești. În deschidere au luat cuvântul Tudor Palade, vice-președintele raionului; Dvorschi Rovena, șef adjunct al Direcției Generale de Educație; părintele-blagocin Ioan Pelin. În cadrul... 

Sfințirea chipului marelui domnitor Ștefan cel Mare

Sfințirea chipului marelui domnitor Ștefan cel Mare

6 мая 2024

Luni, 6 mai 2024, când Biserica Răsăritului face pomenirea Sfântului Mucenic Gheorghe, este și Ziua Hramului orașului Sîngerei. După sfânta Liturghie un sobor de preoți, avându-l ca protos pe părintele-blagocin Maxim Guzun, au sfințit chipul sfântului Ștefan cel Mare. Acest lucru se datorează inițiativei primarului orașului, Arcadie Covaliov. Sculptura a fost instalată în fața Primăriei. Părintele Maxim a felicitat locuitorii cu Hramul orașului dorindu-le multă sănătate, mântuire sufletească și sărbători luminate.  

Patriarhul coborât din Pateric

Patriarhul Bisericii Ortodoxe sârbe Pavle (11.09.1914 — 15.11.2009) este eroul multor povestioare. Ele întăresc legenda că a fost un om popular şi cu viaţă sfântă. Ajuns episcop, fericitul Pavle s-a implicat activ in apararea poporului sarb, scriind si avertizand lumea despre actualul exod al sarbilor din Kosovo, despre atacurile albanezilor asupra manastirilor sarbe si vandalizarea cimitirelor sarbe din Kosovo. Pentru aceasta, in anul 1989, el a fost batut de cativa tineri albanezi, pe cand se afla in Kosovo. Desi ranile sale au necesitat aproape trei luni de spitalizare, el a refuzat categoric sa depuna plangere impotriva acelora.
In data de 1 decembrie 1990, vrednicul arhiepiscop Pavle de Peci a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe, in urma retragerii patriarhului Gherman, care era grav bolnav. Alegerea sa in slujirea de patriarh a avut loc printr-o metoda apostolica, tragandu-se la sorti dintre trei alesi. Dintre cei trei mitropoliti propusi, el era singurul care nu isi dorea aceasta slujire, socotindu-se nevrednic pentru o asemenea cinste. Dumnezeu a randuit sa fie ales fericitul Pavle.
Dupa alegerea sa, adresandu-se Sfantului Sinod, patriarhul Pavle a spus: «Puterile mele sunt mici si voi o stiti. Eu nu nadajduiesc in ele. Nadajduiesc in ajutorul vostru si in ajutorul lui Dumnezeu, prin care El m-a sustinut pana astazi. Sa fie spre slava lui Dumnezeu si spre folosul Bisericii Lui si a incercatului nostru popor, in aceste dificile vremuri.»
In ziua intronizarii sale, fericitul Pavle a spus: «Suindu-ma in tronul Sfantului Sava, ca cel de-al 44 patriarh al Serbiei, nu am nici un program pentru misiunea patriarhala; programul meu este Evanghelia lui Hristos, frumoasa ei vestire despre Dumnezeu, care este cu noi, si despre Imparatia Lui, care este inauntrul nostru, atata vreme cat Il primim, prin credinta si prin iubire.»
In toate calatoriile sale, patriarhul mergea cu autobuzul si pe jos, refuzand adesea a fi condus cu masina. Odata, in plina vara, diaconul sau s-a aratat ingrijorat de lumea imbracata indecent din autobuz, cerand patriarhului sa mearga cu masina. La aceasta, fericitul Pavle a spus: «Stiti, parinte, fiecare vede ceea ce doreste!»
Dupa ce lua masa, nu lasa sa se arunce nici macar o faramitura de paine, adunand cu atentie totul, desi avea cine sa faca ordine. Spunea ca hrana a fost facuta cu energia dumnezeiasca, prin razele Soarelui, si pomenea cuvintele Mantuitorului, cand a spus sa se adune toate faramiturile care au ramas dupa minunata hranire a celor cinci mii de oameni, cu doi pesti si cinci paini.
La funeraliile sale, potrivit dorintei patriarhului, oamenii au fost rugati sa nu depuna coroane de flori, ci sa aprinda o lumanare, iar restul de bani sa ii doneze bisericii inchinata Sfantului Sava al Serbiei, pentru finalizarea lucrarilor.
Cuvinte memorabile despre Patriarhul Serbiei Pavle
Două măsline.
La masa de prânz în Palatul Patriarhiei mai mulţi episcopi, printre ei și Patriarhul Pavle. Printre altele, ajunse pe masă şi farfuria cu măsline. Toţi ştiu că Patriarhul ţine la ideea că organismului uman îi sunt optim necesare doar şase măsline. Dar vlădica Ştefan a apucat să ia opt măsline. — Sfinţia Voastră, eu am luat cu două mai mult. Ce să fac? — Acuma ţine ceea ce ai luat, iar mâine să iei cu două mai puţin — răspunse Patriarhul.
Mesaj către America.
Atunci când vlădica Pavle a devenit Patriarh, îşi aminteşte Slobodan Mileusnic, directorul Muzeului BOS, multe delegaţii şi numeroşi reprezentanţi din străinătate şi-au exprimat dorinţa să-l întâlnească pe Sfinţia Sa. A venit atunci şi ambasadorul destul de activ al Americii la Belgrad, Warren Zimmermann. Patriarhul l-a primit în Palatul Patriarhiei. Ambasadorul i-a transmis salutări şi felicitări în numele poporului american, în numele preşedintelui Americii şi în numele său personal. S-a purtat o convorbire oficială, protocolară şi în final ambasadorul a pus întrebarea: Cu ce am putea să vă ajutăm? — Excelenţa Voastră, să nu ne puneţi piedici; cu aceasta ne veţi ajuta.
Când încă nu se luminase de ziuă, bătrânul patriarh Pavle, împreună cu unul dintre însoţitorii săi, aştepta lângă uşa bisericii, pentru a sluji Sfânta Liturghie. A ajuns cu câteva minute înaintea eclesiarhului. S-a înveşmântat şi a slujit în limba lui, fără diacon, într-o simplitate monahală desăvârşită. Avea atunci 81 de ani, dar am aflat că multă vreme patriarhul a slujit (mai bine de un deceniu) în fiecare zi Sfânta Liturghie, pentru liniştea Bisericii.

Din aceași categorie:


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.