versiunea moldoveneasca русская версия


Adunarea generală a preoților din 27.03.2024

Adunarea generală a preoților din 27.03.2024

27 марта 2024

Miercuri, 27 martie 2024, în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți a avut loc adunarea eparhială generală a preoților și a fost condusă de Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești. Întrunirea a debutat cu sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite oficiată de Vlădica Marchel, în care ne-am rugat pentru unitatea bisericească și pentru pace în Ucraina. La finalul sfintei Liturghii, Ierarhul a decorat pe doamna Aliona Lungu, directoarea Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Fălești, cu Medalia „Sfânta Muceniță Ecaterina”,... 

Rugăciunea sf. Ioan Gură de Aur pentru umilință

Rugăciunea sf. Ioan Gură de Aur pentru umilință

26 марта 2024

Doamne, primește-mă întru pocăință. Doamne, nu mă lăsa. Doamne, nu mă duce în ispită. Doamne, dă-mi cuget bun. Doamne, dă-mi lacrimi și aducere aminte de moarte și umilință. Doamne, dă-mi cuget să mărturisesc toate păcatele mele. Doamne, dă-mi smerenie, curăție și ascultare. Doamne, dă-mi răbdare și voie nebiruită și blândețe. Doamne, sădește în mine rădăcina bunătăților și frica Ta în inima mea. Doamne, învrednicește-mă să Te iubesc cu tot sufletul și gândul meu și să fac în toate voia Ta. Doamne, apără-mă de oamenii gâlcevitori, de diavoli... 

Anunț pentru miercuri, 27 martie 2024

Anunț pentru miercuri, 27 martie 2024

25 марта 2024

Miercuri, 27 martie 2024, ora 8:30, după Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite, în catedrala „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bălți, va avea loc adunarea trimestrială a preoților din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară: alocuțiunea generală a Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă pentru trimestrul I și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral. Prezența este obligatorie.  

De acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi pogorându-se peste Fiul Omului

De acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi pogorându-se peste Fiul Omului

24 марта 2024

În prima duminică a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a oficiat dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf. Împărați Constantin și Elena” din municipiul Bălți. Am străbătut împreună prima săptămână a Postului Mare şi ne aflăm astăzi sub semnul biruinţei Ortodoxiei. Prima duminică din Postul Mare este sărbătoarea biruinţei dreptei credinţe asupra ereziilor. Ea marchează nu numai biruinţa asupra iconoclaştilor, care se împotriveau venerării sfintelor icoane şi sfintei Cruci, ci şi cristalizarea în formă definitiva... 

Pomenirea sfântului mucenic Teodor Tiron

Pomenirea sfântului mucenic Teodor Tiron

23 марта 2024

În prima sâmbătă a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a oficiat dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf.Împărați Constantin și Elena“ din municipiul Bălți. În sâmbăta aceasta facem pomenirea sfântului Teodor Tiron, prilej pentru care cei prezenți s-au împărtășit cu Preacuratele și de viață Dătătoarele Taine, au fost miruiți, au fost stropiți cu aghiazmă, li s-au împărțit anaforă și au gustat din coliva pregătită. Totodată au fost anunțați, că sâmbătă 30 martie în catedrală, după Liturghie și panihidă,... 

Vino și vezi frumusețea Ortodoxiei

Vino și vezi frumusețea Ortodoxiei

23 марта 2024

Din aşezămînt apostolesc, dreptcredincioşii creştini împodobeau bisericile lui Hristos cu sfinte icoane, nu socotindu-le dumnezei, nici slujind lor, ci înălţîndu-şi printr-însele mintea la persoanele pe care le închipuiau ele, se închinau lor şi le sărutau pentru dragostea cea către acele persoane sfinte. Dar răutatea şi mîndria ereticilor a năpăstuit nu numai scopul cel sfînt al Bisericii, zicînd că slujeşte icoanelor, precum slujeau închinătorii de idoli, idolilor, ci au îndrăznit şi au făcut împotriva sfintelor icoane un lucru pe care nimeni nu l-a făcut asupra... 

Care sunt numele celor 40 de mucenici?

Care sunt numele celor 40 de mucenici?

21 марта 2024

Cei patruzeci de Mucenici au trait pe vremea crudului imparat Licinius (308-324), toti din partile Capadochiei fiind cu neamul, si toti din aceeasi ceata la oaste. Patruzeci de ostasi crestini, barbati viteji si vrednici in razboaie, iar conducatorul oastei lor era Agricola, om pagan si rau din fire si locul slujbei lor era cetatea Sevastiei, din Armenia. Deci, afland Agricola de credinta lor crestina, a dat porunca sa fie adus in fata lui si le-a spus: «Cum v-ati aratat neasculatori catre mai marii vostri in razboaie, asa sa ascultati si acum porunca imparatului, aducand jertfa zeilor».... 

E neapărat să sărutăm icoanele când ne închinăm la ele?

E neapărat să sărutăm icoanele când ne închinăm la ele?

21 марта 2024

Răspuns: Sfintele icoane ne oferă posibilitatea de a simți prezența în viața noastră a Domnului, a Preacuratei Sale Maici și a sfinților Săi și ne ajută să ne concentrăm la rugăciune. Sărutarea icoanelor este un gest al iubirii cu recunoștință. Așa cum o mamă strânge la piept și sărută cu dor fotografia copillui plecat departe, la fel și noi, sărutând sfintele icoane, exprimăm dragoste și devotament față de Mântuitorul, Maica Domnului și Sfinți.  

Păzește-ți inima! „Luminează-ţi inima cu credinţa, întăreşte-o cu nădejdea, încălzeşte-o cu dragostea, cădeşte-o cu rugăciunea, curăţă-o cu lacrimile, hrăneşte-o cu Sângele Domnului şi o înalţă spre cer precum o candelă aprinsă.” – Sfântul Nicolae Velimirovici

 

„Dacă şarpele te muşcă de deget, otrava lui n-ar lucra, dacă sîngele n-ar duce-o la inimă. Cînd doctorul pune pe deget un leac, leacul nu ar ajuta dacă sîngele nu l-ar duce la inimă. La inimă ajunge şi otrava, şi leacul. Tot ce otrăveşte viaţa şi tot ce lecuieşte viaţa trebuie să ajungă la inimă şi să treacă prin inimă.

Acolo unde este centrul sistemului circulator sanguin trupesc, acolo este şi centrul sistemului circulator duhovnicesc. Inima trupească este organ al inimii duhovniceşti. Şi chiar dacă asta este realitatea, totuşi şi această realitate e o mare taină.

 

Cu adevărat de nepătruns este această taină pentru mintea noastră, pentru că mintea este mai mică decît inima,  iar inima cuprinde mintea, nu mintea inima. Partea nu înţelege întregul şi nici cele mai de jos nu înţeleg cele înalte. Dumnezeu aşa a vrut şi aşa a rînduit. Fericit este cel ce mai puţin cercetează tainele fiinţei lui Dumnezeu şi mai mult ascultă de poruncile lui Dumnezeu şi mai mult simte iubirea lui Dumnezeu în inima lui!

Sufletul este înveşmîntat în porfira sîngelui; iar cînd veşmîntul este aşa de simţitor, cu atît mai mult este ceea ce acoperă veşmîntul! Precum un pai poate molipsi şi strica sîngele, aşa şi un singur cuvînt, o singură privire, un singur gînd poate molipsi şi strica sufletul.

De aceea, să asculţi de doctorul omenesc cînd te învaţă: Îngrijeşte-te de sîngele tău! Dar cu atît mai mult, să asculţi de doctorul Dumnezeu, cînd îţi porunceşte: Mai înainte de toate cele ce se păzesc, păzeşte-ţi inima, căci din ea izvorăşte viaţa. Păzeşte-ţi inima în inimă, miezul în coajă, flacăra în sînge, viaţa în veşmîntul trupului. Mai înainte de toate cele ce se păzesc, păzeşte-ţi inima, fiul meu – zice Domnul.

Când şarpele muşcă mîna, mîna se leagă cu un garou, ca sîngele otrăvit din mînă să nu se ducă în inimă şi să strice izvorul sîngelui. Cînd auzi un cuvînt rău, astupă-ţi auzul, ca otrava cuvîntului să nu coboare pînă la inima ta şi să nu strice izvorul vieţii tale, fiul meu!

Cînd vine bogăţia, nu îţi lipi inima de ea, spune Înţelepciunea în Cartea Vieţii. Îngrădeşte-ţi inima de bogăţie cu un gard înalt până la ceruri, ca inima ta neîntinată şi curată să se păzească pentru Cel ce o caută zicînd: Fiule, dă-mi inima ta!

Mai stă scris în Cartea Vieţii: Inima împăratului este în mîna lui Dumnezeu. Dacă împărăţeşti asupra patimilor atunci eşti un împărat adevărat. Atunci inima ta este în mîna lui Dumnezeu. Iar această mînă conduce fără greşală inima ta şi o îndreaptă spre împărăţia luminii şi a vieţii veşnice.

Dacă în cea dintîi săptămână a Postului Mare ţi-ai întărit convingerea că inima ta este a Dumnezeului şi Tatălui tău; dacă te-ai hotărât cu tărie să i-o dai Lui, atunci în a doua săptămînă învaţă să îţi păzeşti inima. Deprinde-te cu lupta vitejească pentru neîntinarea şi curăţia inimii tale, pentru a putea întoarce acest dar Celui ce ţi-a dăruit toate.

Luminează-ţi inima cu credinţa, întăreşte-o cu nădejdea, încălzeşte-o cu dragostea, cădeşte-o cu rugăciunea, curăţă-o cu lacrimile, hrăneşte-o cu Sângele Domnului şi o înalţă spre cer precum o candelă aprinsă. Numai aşa vei putea aştepta cu pace trecerea din această lume pământească în lumea cerească, fără cutremurul păcătosului sau mustrarea conştiinţei.

                                                                                                                                                     vinieta

Sfantul Nicolae Velimirovici – „Inima în Marele Post”

Editura Predania, București


К записи есть 1 комментарий

Sfantul Nicolae Velimirovici – „Inima în Marele Post”