versiunea moldoveneasca русская версия


Adunarea generală a preoților din 27.03.2024

Adunarea generală a preoților din 27.03.2024

27 марта 2024

Miercuri, 27 martie 2024, în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți a avut loc adunarea eparhială generală a preoților și a fost condusă de Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești. Întrunirea a debutat cu sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite oficiată de Vlădica Marchel, în care ne-am rugat pentru unitatea bisericească și pentru pace în Ucraina. La finalul sfintei Liturghii, Ierarhul a decorat pe doamna Aliona Lungu, directoarea Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Fălești, cu Medalia „Sfânta Muceniță Ecaterina”,... 

Rugăciunea sf. Ioan Gură de Aur pentru umilință

Rugăciunea sf. Ioan Gură de Aur pentru umilință

26 марта 2024

Doamne, primește-mă întru pocăință. Doamne, nu mă lăsa. Doamne, nu mă duce în ispită. Doamne, dă-mi cuget bun. Doamne, dă-mi lacrimi și aducere aminte de moarte și umilință. Doamne, dă-mi cuget să mărturisesc toate păcatele mele. Doamne, dă-mi smerenie, curăție și ascultare. Doamne, dă-mi răbdare și voie nebiruită și blândețe. Doamne, sădește în mine rădăcina bunătăților și frica Ta în inima mea. Doamne, învrednicește-mă să Te iubesc cu tot sufletul și gândul meu și să fac în toate voia Ta. Doamne, apără-mă de oamenii gâlcevitori, de diavoli... 

Anunț pentru miercuri, 27 martie 2024

Anunț pentru miercuri, 27 martie 2024

25 марта 2024

Miercuri, 27 martie 2024, ora 8:30, după Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite, în catedrala „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bălți, va avea loc adunarea trimestrială a preoților din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară: alocuțiunea generală a Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă pentru trimestrul I și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral. Prezența este obligatorie.  

De acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi pogorându-se peste Fiul Omului

De acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi pogorându-se peste Fiul Omului

24 марта 2024

În prima duminică a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a oficiat dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf. Împărați Constantin și Elena” din municipiul Bălți. Am străbătut împreună prima săptămână a Postului Mare şi ne aflăm astăzi sub semnul biruinţei Ortodoxiei. Prima duminică din Postul Mare este sărbătoarea biruinţei dreptei credinţe asupra ereziilor. Ea marchează nu numai biruinţa asupra iconoclaştilor, care se împotriveau venerării sfintelor icoane şi sfintei Cruci, ci şi cristalizarea în formă definitiva... 

Pomenirea sfântului mucenic Teodor Tiron

Pomenirea sfântului mucenic Teodor Tiron

23 марта 2024

În prima sâmbătă a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a oficiat dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf.Împărați Constantin și Elena“ din municipiul Bălți. În sâmbăta aceasta facem pomenirea sfântului Teodor Tiron, prilej pentru care cei prezenți s-au împărtășit cu Preacuratele și de viață Dătătoarele Taine, au fost miruiți, au fost stropiți cu aghiazmă, li s-au împărțit anaforă și au gustat din coliva pregătită. Totodată au fost anunțați, că sâmbătă 30 martie în catedrală, după Liturghie și panihidă,... 

Vino și vezi frumusețea Ortodoxiei

Vino și vezi frumusețea Ortodoxiei

23 марта 2024

Din aşezămînt apostolesc, dreptcredincioşii creştini împodobeau bisericile lui Hristos cu sfinte icoane, nu socotindu-le dumnezei, nici slujind lor, ci înălţîndu-şi printr-însele mintea la persoanele pe care le închipuiau ele, se închinau lor şi le sărutau pentru dragostea cea către acele persoane sfinte. Dar răutatea şi mîndria ereticilor a năpăstuit nu numai scopul cel sfînt al Bisericii, zicînd că slujeşte icoanelor, precum slujeau închinătorii de idoli, idolilor, ci au îndrăznit şi au făcut împotriva sfintelor icoane un lucru pe care nimeni nu l-a făcut asupra... 

Care sunt numele celor 40 de mucenici?

Care sunt numele celor 40 de mucenici?

21 марта 2024

Cei patruzeci de Mucenici au trait pe vremea crudului imparat Licinius (308-324), toti din partile Capadochiei fiind cu neamul, si toti din aceeasi ceata la oaste. Patruzeci de ostasi crestini, barbati viteji si vrednici in razboaie, iar conducatorul oastei lor era Agricola, om pagan si rau din fire si locul slujbei lor era cetatea Sevastiei, din Armenia. Deci, afland Agricola de credinta lor crestina, a dat porunca sa fie adus in fata lui si le-a spus: «Cum v-ati aratat neasculatori catre mai marii vostri in razboaie, asa sa ascultati si acum porunca imparatului, aducand jertfa zeilor».... 

E neapărat să sărutăm icoanele când ne închinăm la ele?

E neapărat să sărutăm icoanele când ne închinăm la ele?

21 марта 2024

Răspuns: Sfintele icoane ne oferă posibilitatea de a simți prezența în viața noastră a Domnului, a Preacuratei Sale Maici și a sfinților Săi și ne ajută să ne concentrăm la rugăciune. Sărutarea icoanelor este un gest al iubirii cu recunoștință. Așa cum o mamă strânge la piept și sărută cu dor fotografia copillui plecat departe, la fel și noi, sărutând sfintele icoane, exprimăm dragoste și devotament față de Mântuitorul, Maica Domnului și Sfinți.  

Cuvânt către cei ce pleacă din Biserică, provocând schisme

Să știți aceasta, să vă amintiți și să nu vă însoțiți cu ereticii. Să nu vă îndepărtați de Biserică, să nu sfâșiați Hitonul lui Hristos. Să vă amintiți că Hristos în rugăciunea Sa arhierească Îl ruga pe Tatăl Său, zicând: „ca toți să fie una, precum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca să creadă lumea că Tu M-ai trimis”[1]. Domnul vrea unitate în Biserică.

Schismaticii, care găsesc greșeli în învățătura Bisericii, se îndepărtează de ea și cred că vor afla mântuirea în grupările lor eretice.

Știți însă ce spuneau marii Sfinți despre cei care sfâșie Hitonul lui Hristos?

Sfântul Ciprian, episcop al Cartaginei, a spus că oamenii care se îndepărtează de Biserică și nu au comuniune cu ea, chiar și mucenici de-ar deveni, nici chiar cu sângele lor nu vor putea curăți păcatul lor, deoarece acest păcat grav al schismei în Biserică nu se curățește nici cu sânge. Și Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul a spus că cel care pricinuiește schismă în Biserică, nu va moșteni Împărăția lui Dumnezeu.

Însă toți ereticii sunt propovăduitori ai schismei.

În timp ce Apostolul zice: „Şi vă îndemn, fraţilor, să vă păziţi de cei ce fac dezbinări şi sminteli împotriva învăţăturii pe care aţi primit-o. Depărtaţi-vă de ei”[2]. Și într-o altă epistolă a sa spune: „Precum v-am spus mai înainte, şi acum vă spun iarăşi: Dacă vă propovăduieşte cineva altceva decât aţi primit – să fie anatema!”[3]. Și toți ereticii propovăduiesc nu ceea ce propovăduiește Biserica Ortodoxă, cea care ne-a născut duhovnicește.

Amintiți-vă și de cuvântul Domnului Iisus Hristos, Care a spus Apostolilor și prin ei nouă, urmașii lor: „ Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, şi cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine”[4]. Înfricoșătoare sunt aceste cuvinte ale Domnului! Să vi le amintiți întotdeauna. Să nu uitați și această zi, ziua biruinței Credinței Ortodoxe. Credința aceasta a fost formulată definitiv la al șaptelea Sinod Ecumenic, care a întărit Ortodoxia și a condamnat toate ereziile și schismele.

De atunci, de când a avut loc al șaptelea Sinod Ecumenic au trecut mai mult de 1000 de ani și nu au mai avut loc Sinoade Ecumenice. De ce? Motivele sunt politice.

Nu a mai existat posibilitatea să mai fie întrunite. Dar să nu ne întristăm că nu s-au mai întrunit altele și că nici astăzi nu se mai întrunesc Sinoade Ecumenice. Cele șapte, pe care le avem, au discutat toate subiectele și au rezolvat toate problemele pe care Biserica le avea cu ereziile și au întărit Credința Ortodoxă.

Veți spune că astăzi avem noi erezii și schisme. Da, aveți dreptate.

Dar trebuie să știm că aceste noi erezii nu spun nimic nou, ci repetă cele pe care le-au spus vechii eretici. Și toate aceste erezii au fost anatematizate de către Sinodul al șaptelea Ecumenic. De aceea ne sunt de ajuns hotărârile celor șapte Sinoade Ecumenice, dar mai ales celui de-al șaptelea.

[1] Ioan 17, 21.

[2] Romani 16, 17.

[3] Galateni 1, 9.

[4] Luca 10, 16.


К записи есть 1 комментарий

marturieathonita.ro