Arhiva октября 2023
5 lecții despre cum trebuie să ne rugăm
Lecția întâi. Lucrarea rugăciunii este cea dintâi în viața creștină. Dacă și în ceea ce privește rânduiala lucrurilor obișnuite este valabilă zicătoarea: „Omul, cât trăiește, învață”, cu atât mai valabilă este ea în privința rugăciunii, a cărei lucrare trebuie să fie necontenită și ale cărei trepte nu au hotar. Când se întâlneau, Sfinții Părinți din vechime obișnuiau să se salute întrebând nu de sănătate și nici de altceva, ci de rugăciune: „Cum merge, cum lucrează rugăciunea?” Lucrarea rugăciunii era pentru ei semnul vieții duhovnicești, și o numeau „respirația duhului”. Trupul respiră, deci trăiește; dacă respirația încetează, nu mai este în trup nici viață. mai mult…
Să ne apărăm Biserica Ortodoxă din Moldova – mama spirituală și pilonul moral al poporului țării noastre!
De la începutul anului 2023 Biserica Ortodoxă din Moldova a devenit ținta unor atacuri mediatice și presiuni atât din interiorul Republicii Moldova, cât și din exterior. Astfel, la 19 ianuarie, la București a avut loc întâlnirea Patriarhului Daniel al României cu președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu la care s-a discutat problema transmiterii în proprietatea organiației schismatice „Mitropolia Basarabiei” a unui număr de edificii bisericești aflate în folosința bisericii canonice – a Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove. La 5 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău a anulat două contracte dintre Ministerul Culturii și Mitropolia Moldovei mai mult…
Dorim nu victorie, ci revenirea fraților, despărțirea cărora de noi ne frământă
După cum era de așteptat, hotărârea Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, din 25 octombrie 2023, cu privire la caterisirea celor șase preoți care au încălcat jurământului depus la hirotonie și au părăsit samavolnic, neîntemeiat și fără carte canonică jurisdicția ei, alunecând în schisma numită „Mitropolia Basarabiei”, a trezit o reacție nervoasă la reprezentanții acestei organizații. Într-un comunicat plasat pe site-ul „Mitropoliei Basarabiei” hotărârea de caterisire din start se declară a fi „nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică” mai mult…
De ce nu rodește desăvârșit Cuvântului lui Dumnezeu în inimile noastre?
Domnul nostru Iisus Hristos a asemănat, în pilda care s-a citit în Sfînta Evanghelie de astăzi, propovăduirea învăţăturii Sale cu sămînţa pe care o seamănă plugarul. După cum plugarul, deschizînd mîna sa, aruncă sămînţa pe pămînt, tot aşa şi propovăduitorul Evangheliei, deschizînd gura sa, împrăştie învăţătura în urechile ascultătorilor. Sămînţa nu rodește, sau rodește, după felul pămîntului în care se seamănă. Dacă sămînţa va cădea pe drum, se va pierde cu totul, iar în pămînt pietroş îşi va arăta lăstarul, dar după puțin timp se va usca. În pămînt spinos, va răsări, dar va fi înăbuşită de spini. Numai în pămîntul cel bun semănîndu-se, va rodi însutit. mai mult…
Hramul bisericii Cuvioasa Parascheva din Bălți
Azi, 27 octombrie 2023, sărbătorim pomenirea Cuvioasei Parascheva, iar biserica în cinstea ei s-a îmbracat în haine de sărbători. Ziua de sărbătoare s-a început cu oficierea Sfintei Liturghii, condusă de Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălţi si Fălesti, însoțit de parohul bisericii — prot. mitr. Petru Ciunciuc, secretar eparhial și împreuna cu un sobor de preoți. Cu prilejul acestei sărbători, Vă dorim ca Sfânta Parascheva să Vă poarte de grijă, să Vă aducă lumină, căldură și belșug, să Vă îndrume doar la fapte bune întru prosperarea Bisericii Ortodoxe și a pământului străbun. mai mult…
La hramul bisericii din Măgureanca
Vineri, 27 octombrie 2023, în s.Măgureanca, r.Fălești, clopotele bisericii au chemat creștinii la rugăciune, pentru a fi alături de preotul Anatolie Mandric. La liturghia sobornicească au venit cu flori în mână cei mai fideli enoriași și prieteni. Răspunsurile mari au răsunat foarte armonios de corul parohial. Cum este bine, firesc și frumos, cei care s-au pregătit s-au împărtășit în ziua hramului cu Sfintele Taine.
„Toate sărbătorile sunt importante, dar sărbătoarea Sfintei Parascheva ași dori să fie mai mult în atenţia şi în sufletul poporului nostru dreptcredincios. mai mult…
Hotărârile Sinodului BOM din 25.10.2023
Miercuri, 25 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a participat la Sinodul Arhieresc. Sfântul Sinod s-a întrunit trațional la Reședința mitropolitană din Chişinău, unde au fost abordate mai multe subiecte ce țin de viața bisericească, adoptându-se hotărâri. S-a audiat raportul ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți şi Fălești, cu referință la caterisirea ieromonahului David (Roșca).
S-a decis:
În temeiul deciziei Judecății eparhiale a Episcopiei de Bălți şi Fălești din 27 iulie 2023, privind propunerea de caterisire a ieromonahului David (Roșca), luând în considerare abaterile canonice (Can. 25 Apostolic, can. 3 şi 7 ale Sf. Vasile cel Mare, can. 92 al Sin. Trulan, can. 27 şi 72 ale Sin. Cartagina), morale şi disciplinare ale slujitorului vizat, se caterisește ieromonahul David (Roșca), fiind trecut în rândul monahilor.
În cadrul ședinței Sfântului Sinod s-au luat mai multe decizii, după cum urmează: mai mult…
În duminica XX-a după Rusalii, ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a participat la hirotonia întru arhiereu a arhimandritului Filaret
Duminică, 22 octombrie 2023, în ziua pomenirii Sfinților Părinți de la al VII-lea Sinod Ecumenic, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, Înaltpreasfințitul Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala cu hramul Nașterea Domnului din municipiul Chișinău. În timpul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia arhimandritului Filaret (Cuzmin) în treapta de episcop al Căprianei, vicar al Eparhiei Chișinăului. În slujirea sa, Înaltpreasfinția Sa a fost însoțit de: ÎPS Sava, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, ÎPS Anatolie, arhiepiscop de Cahul și Comrat, ÎPS Petru, arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, ÎPS Marchel, arhiepiscop de Bălți și Fălești, mai mult…
Binecuvântare pentru sâmbăta morților
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, preoților li se recomandă pentru sâmbăta înaintea Sfântului Dimitrie, din 4 noiembrie 2023, să unească slujba icoanei Maicii Domnului de la Kazani, cu rugăciunile pentru răposați, iar la final să se oficieze Panihida mare.
Mottoul zilei:
Tipic:
Caută cuvântul:
Arhiva site-ului:
Categorii:
Vizitatori:
Calendarul postărilor
adunare agenda botezul pruncilor Bălți cateheză catehism cazania condoleanțe din notele Ierarhului eparhia felicitări Făleşti Glodeni judecata universală numerotat ora de Religie pangar partituri pilde post predici proloage sfântul Teofan Zăvorâtul sinaxar singerei tipic video viețile sfinților înainte de cununie înfricoșatei judecăți întrebare