versiunea moldoveneasca русская версия


Adunarea generală a preoților din 27.03.2024

Adunarea generală a preoților din 27.03.2024

27 марта 2024

Miercuri, 27 martie 2024, în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți a avut loc adunarea eparhială generală a preoților și a fost condusă de Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești. Întrunirea a debutat cu sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite oficiată de Vlădica Marchel, în care ne-am rugat pentru unitatea bisericească și pentru pace în Ucraina. La finalul sfintei Liturghii, Ierarhul a decorat pe doamna Aliona Lungu, directoarea Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Fălești, cu Medalia „Sfânta Muceniță Ecaterina”,... 

Rugăciunea sf. Ioan Gură de Aur pentru umilință

Rugăciunea sf. Ioan Gură de Aur pentru umilință

26 марта 2024

Doamne, primește-mă întru pocăință. Doamne, nu mă lăsa. Doamne, nu mă duce în ispită. Doamne, dă-mi cuget bun. Doamne, dă-mi lacrimi și aducere aminte de moarte și umilință. Doamne, dă-mi cuget să mărturisesc toate păcatele mele. Doamne, dă-mi smerenie, curăție și ascultare. Doamne, dă-mi răbdare și voie nebiruită și blândețe. Doamne, sădește în mine rădăcina bunătăților și frica Ta în inima mea. Doamne, învrednicește-mă să Te iubesc cu tot sufletul și gândul meu și să fac în toate voia Ta. Doamne, apără-mă de oamenii gâlcevitori, de diavoli... 

Anunț pentru miercuri, 27 martie 2024

Anunț pentru miercuri, 27 martie 2024

25 марта 2024

Miercuri, 27 martie 2024, ora 8:30, după Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite, în catedrala „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Bălți, va avea loc adunarea trimestrială a preoților din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară: alocuțiunea generală a Înaltpreasfințitului Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă pentru trimestrul I și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral. Prezența este obligatorie.  

De acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi pogorându-se peste Fiul Omului

De acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi pogorându-se peste Fiul Omului

24 марта 2024

În prima duminică a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a oficiat dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf. Împărați Constantin și Elena” din municipiul Bălți. Am străbătut împreună prima săptămână a Postului Mare şi ne aflăm astăzi sub semnul biruinţei Ortodoxiei. Prima duminică din Postul Mare este sărbătoarea biruinţei dreptei credinţe asupra ereziilor. Ea marchează nu numai biruinţa asupra iconoclaştilor, care se împotriveau venerării sfintelor icoane şi sfintei Cruci, ci şi cristalizarea în formă definitiva... 

Pomenirea sfântului mucenic Teodor Tiron

Pomenirea sfântului mucenic Teodor Tiron

23 марта 2024

În prima sâmbătă a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, a oficiat dumnezeiasca Liturghie în catedrala „Sf.Împărați Constantin și Elena“ din municipiul Bălți. În sâmbăta aceasta facem pomenirea sfântului Teodor Tiron, prilej pentru care cei prezenți s-au împărtășit cu Preacuratele și de viață Dătătoarele Taine, au fost miruiți, au fost stropiți cu aghiazmă, li s-au împărțit anaforă și au gustat din coliva pregătită. Totodată au fost anunțați, că sâmbătă 30 martie în catedrală, după Liturghie și panihidă,... 

Vino și vezi frumusețea Ortodoxiei

Vino și vezi frumusețea Ortodoxiei

23 марта 2024

Din aşezămînt apostolesc, dreptcredincioşii creştini împodobeau bisericile lui Hristos cu sfinte icoane, nu socotindu-le dumnezei, nici slujind lor, ci înălţîndu-şi printr-însele mintea la persoanele pe care le închipuiau ele, se închinau lor şi le sărutau pentru dragostea cea către acele persoane sfinte. Dar răutatea şi mîndria ereticilor a năpăstuit nu numai scopul cel sfînt al Bisericii, zicînd că slujeşte icoanelor, precum slujeau închinătorii de idoli, idolilor, ci au îndrăznit şi au făcut împotriva sfintelor icoane un lucru pe care nimeni nu l-a făcut asupra... 

Care sunt numele celor 40 de mucenici?

Care sunt numele celor 40 de mucenici?

21 марта 2024

Cei patruzeci de Mucenici au trait pe vremea crudului imparat Licinius (308-324), toti din partile Capadochiei fiind cu neamul, si toti din aceeasi ceata la oaste. Patruzeci de ostasi crestini, barbati viteji si vrednici in razboaie, iar conducatorul oastei lor era Agricola, om pagan si rau din fire si locul slujbei lor era cetatea Sevastiei, din Armenia. Deci, afland Agricola de credinta lor crestina, a dat porunca sa fie adus in fata lui si le-a spus: «Cum v-ati aratat neasculatori catre mai marii vostri in razboaie, asa sa ascultati si acum porunca imparatului, aducand jertfa zeilor».... 

E neapărat să sărutăm icoanele când ne închinăm la ele?

E neapărat să sărutăm icoanele când ne închinăm la ele?

21 марта 2024

Răspuns: Sfintele icoane ne oferă posibilitatea de a simți prezența în viața noastră a Domnului, a Preacuratei Sale Maici și a sfinților Săi și ne ajută să ne concentrăm la rugăciune. Sărutarea icoanelor este un gest al iubirii cu recunoștință. Așa cum o mamă strânge la piept și sărută cu dor fotografia copillui plecat departe, la fel și noi, sărutând sfintele icoane, exprimăm dragoste și devotament față de Mântuitorul, Maica Domnului și Sfinți.  

Un înger mi-a cerut să mă rog pentru el

Un Bătrân spunea că a fost odată un pustnic care locuia de mulți ani în pustia cea mai adâncă și dobândise harisma străvederii într-o asemenea măsură, încât îl cercetau adeseori Îngerii. Doi monahi au auzit cele despre acest pustnic și doreau să-l cunoască și să primească folos de la el. Pentru aceasta au ieșit din chiliile lor și se îndreptau spre el cu încredere în inimile lor.

Și căutând pe robul lui Dumnezeu prin pustie, după câteva zile s-au apropiat de peștera pustnicului. De departe, însă, au văzut pe cineva îmbrăcat în haine albe stând pe una din colinele, care erau aproape de Bătrânul ca la o depărtare de trei semne. Acela văzându-i le-a strigat:
– Fraților! Fraților!
– Cine ești și ce vrei? l-au întrebat monahii.
– Spuneți-i avvei la care mergeți următoarele: „Adu-ți aminte de ceea ce te-am rugat”.
Monahii l-au găsit pe avva, l-au heretisit și căzând la picioarele lui l-au rugat să le spună un cuvânt de mântuire. Și într-adevăr, au primit cuvânt de folos și s-au folosit mult.
Apoi i-au spus și despre omul pe care l-au văzut în timp ce veneau, precum și despre cererea lui. Bătrânul și-a dat seama cine este, dar se prefăcea că nu știe. Chiar le-a spus că alt om nu locuiește cu el. Frații însă făcându-i mereu metanii și cuprinzându-i picioarele l-au înduplecat să le spună cine este cel pe care l-au văzut. Atunci Bătrânul s-a ridicat în picioare și le-a spus:
– Făgăduiți-mi că nu veți spune nimănui despre mine, lăudându-mă ca pe un Sfânt, până ce nu voi pleca la Domnul și atunci vă voi spune limpede despre această taină.
Monahii făgăduindu-i așa cum le-a cerut, bătrânul le-a spus:
– Cel pe care l-ați văzut îmbrăcat în alb este un Înger al Domnului, care a venit aici și îmi cere mie, neputinciosului, să mă rog pentru el, spunându-mi: „Roagă-l pe Domnul pentru mine ca să mă întorc la locul meu, pentru că s-a sfârșit deja sorocul pe care mi l-a rânduit Dumnezeu”. Când l-am întrebat care este pricina pedepsei lui, acela mi-a răspuns: „Într-o cetate mulți oameni Îl întărâtaseră pe Dumnezeu cu păcatele lor vreme îndelungată, iar Dumnezeu m-a trimis să-i cert, însă cu milă. Eu însă văzându-i păcătuind fără frică, am pus asupra lor mai multă certare, încât unii dintre ei au și murit. De aceea am fost pedepsit cu depărtarea de la fața lui Dumnezeu”.
Când i-am spus: „Sunt eu oare vrednic să mă rog lui Dumnezeu pentru un Înger?”, acela mi-a spus: „Dacă nu aș fi știut că Dumnezeu primește rugăciunea adevăraților Lui robi, nu aș fi venit și te-aș fi rugat”.
În acea clipă cugetam la nemăsurata milă a lui Dumnezeu și nespusa Sa dragoste pentru om, pe care l-a făcut vrednic să vorbească cu El și să-L vadă, de asemenea și la Îngerii Lui, care îi slujesc pe oameni și au împărtășire cu ei, precum s-a făcut cu fericiții Săi robi, Zaharia și Cornelie, cu proorocul Ilie și cu alți Sfinți. Cugetând la acestea am rămas uimit și am slăvit milostivirea Lui.
După acestea, de trei ori fericitul Părinte a adormit. Frații l-au îngropat cu cinste, în cântări și rugăciuni.
Iar noi să ne străduim să urmăm virtuțile acestui Bătrân, cu puterea Domnului nostru Iisus Hristos, Care vrea ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină.
Un Stareț spunea că nu trebuie să ne îngrijim de nimic altceva, decât de frica lui Dumnezeu. Apoi a adăugat: „Și chiar dacă sunt nevoit să mă îngrijesc de vreun lucru pământesc, niciodată nu mă gândesc la el mai înainte de vremea lui”.

Traducere din greacă de Ierom. Ștefan Nuțescu via: marturieathonita.ro

Din aceași categorie:


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.