versiunea moldoveneasca русская версия


Mesajul de felicitare adresat Preasfințitului Marchel cu prilejul aniversării hirotoniei arhierești

Mesajul de felicitare adresat Preasfințitului Marchel cu prilejul aniversării hirotoniei arhierești

11 марта 2018

Preasfinţia Voastră, permiteți-ne, rogu-Vă, să Vă adresăm cele mai cordiale felicitări și urări de bine cu ocazia celei de-a 11 aniversări a hirotoniei arhierești. În această zi sfântă, a închinării Sfintei Cruci, Vă suntem alături cu cele mai duhovnicești gânduri și sincere rugăciuni către bunul Dumnezeu, ca să Vă binecuvinteze cu ani mulți, luminați de harul Său și providența Sa, să ne îndrumați pe calea mântuirii.  

Pentru o Ortodoxie autentică și conștientă

Pentru o Ortodoxie autentică și conștientă

7 марта 2018

Cu câțiva ani în urmă un inspector școlar a venit la mine în gimnaziu și mi-a propus următorul test: -Dă indicație elevilor să scrie din memorie rugăciunea „Tatăl nostru”. Nu pentru control, nici pentru notă, ci din curiozitate. Să vedem câți vor scri corect. M-am gândit că voi isprăvi repede controlul caietelor, dar mi-a luat mai mult timp decât de obicei. Culoare roșie a pixului a vopsit excesiv evaluarea. Și mi-am zis:  

Părinte, eu n-am să mai vin la biserică

Părinte, eu n-am să mai vin la biserică

6 марта 2018

Un tânăr merge la preotul paroh și îi spune: – Părinte, eu n-am să mai vin la biserică. Preotul îl întrebă: – Ah. Poți să-mi spui care este motivul? Tânărul îi răspunde: – Dumnezeule! Aici văd  

A trecut la Domnul protoiereul Victor Svistun

A trecut la Domnul protoiereul Victor Svistun

4 марта 2018

Protoiereul Victor Svistun, parohul bisericii „Sf.Arh.Mihail și Gavriil” din satul Cobani, raionul Glodeni a trecut în veșnicie, azi, 4 martie 2018. Exprimăm profunde sentimente de compasiune şi condoleanţe doamnei preotese Eufrosinia și întregii familii, fiilor și fiicelor duhovnicești ai părintelui. Trupul neînsuflețit va fi înmormântat în curtea bisericii, marți 6 martie curent. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții.  

Cum putem deveni mai buni?

Cum putem deveni mai buni?

3 марта 2018

Rugăciunea întâi de mulţumire după Sfânta Împărtăşire. Zicem către Domnul Hristos: „Dă să-mi fie şi mie acestea spre tămăduirea sufletului şi a trupului, spre alungarea a tot potrivnicului, spre împăcarea sufleteştilor mele puteri, spre luminarea ochilor inimii mele, spre credinţă neînfruntată, spre dragoste nefăţarnică, spre împlinirea înţelepciunii, spre paza poruncilor Tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău har şi spre plinirea Împărăţiei cerurilor”, deci zece lucrări. Care sunt lucrările?  

Triumful Ortodoxiei asupra iconoclaștilor

Triumful Ortodoxiei asupra iconoclaștilor

24 февраля 2018

Duminica Ortodoxiei este ziua numelui Bisericii şi a credinţei noastre. Restabilirea cultului Sfintelor Icoane a fost cea mai mare minune a credinţei noastre ortodoxe, după cum arată Stihira Utreniei: „Astăzi s-a arătat zi plină de bucurie şi de veselie, ca luminează lumina dogmelor celor prea adevărate şi străluceşte Biserica lui Hristos, împodobindu-se acum cu înălţarea Sfintelor Icoane şi cu strălucirile chipurilor şi se face credincioşilor unire de Dumnezeu dăruită”. In primele veacuri creştine, Sfintele icoane  

Învățătură în duminica împăcării

Învățătură în duminica împăcării

17 февраля 2018

„Să nu întorci faţa ta de la sluga Ta; când mă necăjesc degrab mă auzi!” (PS.68,20) Cu aceste cuvinte pătrunse de durere filială, iubiţi părinţi, fraţi şi surori în Domnul, Sfânta Biserică, astăzi la dumnezeiasca slujbă de seară, se adresează către Dumnezeu. Şi fiecare dintre cei ce stau aici, fără îndoială, a simţit în inima sa aceste cuvinte ca pe o adresare personală a sa către Dumnezeu. Nu întoarce faţa Ta, milostive Doamne, de la noi! — cerem toţi. Dar această milă a lui Dumnezeu noi trebuie să o merităm.  

Zi de hram în cinstea sfântului Dimitrie

Miercuri, 8 noiembrie 2017 pomenirea sfântului mare mucenic Dimitrie a fost o sărbătoare deosebită pentru comunitățile care își serbează hramul. Cu această ocazie felicităm toți omagiaţii care poartă frumosul nume al sfântului Dimitrie, dar mai ales creştinii şi preoţii din eparhia noastră, care au ca hram al bisericii în cinstea sfântului Dimitrie:
Biserica din Bălţi și părintele-paroh, protoiereul Vasile Bulgaru;
Biserica din Ilenuţa și părintele-paroh, protoiereul Ghenadii Ţugui;
Biserica din Făleşti (Gara) și părintele-paroh, protoiereul mitrofor Ioan Pelin;
Biserica din Hitreşti și părintele-paroh, protoiereul Marin Friptuleac;
Biserica mănăstirii Izvoare şi pe stareţul — arhimandritul Zosima;
Biserica din Biruinţa și părintele-paroh, protoiereul Constantin Cemschi;
Biserica din Mîndreştii Noi, și părintele-paroh,protoiereul Mihail Brăileanu;
Biserica din Ţambula, și părintele-paroh, preotul Dionisii Gorobivschi
Biserica din Trefăneştii Noi, și părintele-paroh, preotul Oleg Vîrtosu.
Preotul Arcadie Găleanu, parohul bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din satul Ţipliţeşti, îi urăm la mulţi ani cu ocazia zilei de naştere.
***
Hramul de anul acesta al mănăstirii „Sf.M.Mc.Dimitrie” de lângă satul Izvoare, raionul Fălești a fost cel mai frumos. La invitația egumenului Zosima (Aftene) la sfânta Liturghie au participat un mare sobor de preoți, încât sfântul Altar a devenit neîncăpător, la fel și biserica fiind arhiplină cu foarte mulți creștini. În cuvântul de felicitare, părintele Zosima a mulțumit tuturor binefăcătorilor sfântului așezământ monastic și în special corului Gnosis, condus de Serghei Crudu, care a dominat sărbătoarea cu cele mai frumoase cântări. Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu o rugăciune de mulțumire în curtea mănăstirii și cu tradiționala agapa frățească.
***
Hramul bisericii din Hitrești a fost remarcat de frusețea picturii integrale a naosului și pronaosului.Într-o atmosferă împlinită de mulțumire, admirație și profundă rugăciune, clopotele bisericii au adunat creștinii la sfânta Liturghie. Alături de părintele-paroh, Marin Friptuleac au fost prezenți: preoțul Constantin Călman; preotul Gheorghe, duhovnicul mănăstirii Călinești; egumena Anastasia Verdeș; ctitorul bisericii Nicoale. Demn de remarcat este că mulți s-au împărtășit cu sfintele Taine. După sfânta Liturghie a urmat predica, acatistul și sfințirea Troiței, situată la intrarea în localitate. În cinstea hramului, toți cei prezenți au gustat din bucatele tradițonale, pregătite de gospodinele satului.

foto aici.


К записи есть 1 комментарий

Episcopia de Bălți și Fălești