versiunea moldoveneasca русская версия


În pelerinaj la sfintele mănăstiri ale Moldovei

În pelerinaj la sfintele mănăstiri ale Moldovei

16 апреля 2018

„Mănăstirea este tinda raiului, casa lui Dumnezeu, poarta cerului, locul împlinirilor, cerul cel de pe pământ și locul în care se arată iubirea lui Dumnezeu” (Părintele Teofil Părăian). Cu ajutorul bunului Dumnezeu și binecuvîntarea Preasfințitului Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, marți, 10 aprilie și joi, 12 aprlie 2018, în săptămîna luminată, cînd toată suflarea se bucură de sărbătorile pascale, elevii de la Liceul Teoretic „Olimp” din or. Sîngerei, au vizitat cîteva mănăstiri:  

Lăsaţi copiii să vină la Mine (Mc.10,14)

Lăsaţi copiii să vină la Mine (Mc.10,14)

16 апреля 2018

În săptămâna luminată un grup de copii din instutuția preșcolară din satul Copăceni, raionul Sîngerei, au vizitat biserica „Sfînta Treime” din localitate. Aici copiii au fost așteptați și întîmpinați de preotul Serghei Bularga, care le-a povestit copiilor despre semnificația sărbătorilor pascale. La final micii creștini au primit în dar cărți de rugăciune.  

„Sub lumina învierii” — festivalul pascal din s.Sturzovca

„Sub lumina învierii” — festivalul pascal din s.Sturzovca

14 апреля 2018

„Dumnezeu dă har celui smerit”. Oamenii din raionul Glodeni sunt cu suflet mare și cu pace în el, de aceea au fost dotați de Dumnezeu cu un talent bogat, pe care l-au împărtășit și astăzi, la Festivalul raional al cântecului sacru pascal ”Sub lumina învierii”. Festivalul s-a desfășurat pentru a cincea oară. Evenimentul a avut loc marți, 10 aprilie 2018, în satul Sturzovca și a întrunit sute de participanți și oaspeți. Festivalul cântecului pascal a fost onorat de PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, dar și de numeroși oaspeți din raionul Glodeni și din... 

Festivalul cântului pascal din Albinețul Vechi

Festivalul cântului pascal din Albinețul Vechi

10 апреля 2018

Marți, 10 aprilie 2018, în satul Albinețul Vechi, raionul Fălești, s-a desfășurat festivalul cântului pascal al blagociniei Fălești 2, cu genericul „Cânta-voi Dumnezeului meu”, ediţia a VIII-a, organizat de către Secţia raională Cultură şi Turism în colaborare cu blagocinia 2 din raionul Făleşti. Debutul evenimentului a avut loc în biserică, prin rugăciunea de binecuvântare, săvârșită de blagocinul sectorului Fălești 2 – protoiereul Oleg Fistican, protoiereul Serghei Lupușor – parohul bisericii și soborul preoțesc.  

PASTORALA PREASFINȚITULUI MARCHEL LA ÎNVIEREA DOMNULUI

PASTORALA PREASFINȚITULUI MARCHEL LA ÎNVIEREA DOMNULUI

6 апреля 2018

„Iisuse, Cel ce ai Înviat din morți, înviază și sufletele noastre” (Acatistul Învierii). Iată, de aproape două milenii, an de an, indiferent de factorii istorici, sociali sau ideologici, creștinătatea prăznuiește Sărbătoarea-sărbătorilor și Praznicul-praznicilor – Învierea din morți a Mîntuitorului nostru Iisus Hristos. Bucuria Paștelui, simțită și trăită mai întîi de sufletul creștinesc care este o mărturie vie a dragostei Lui Dumnezeu față de cununa creației Sale – Omul, răbufnește în succinta, convingătoarea și veșnic vie salutarea pascală:  HRISTOS... 

Tipic pentru 07.04.2018

Tipic pentru 07.04.2018

5 апреля 2018

Вечерня Великого Пятка. Возглас: «Благословен Бог наш…». Чтец (по Уставу, «предстоятель глаголет»): «Слава Тебе, Боже наш…», «Царю Небесный», Трисвятое. По «Отче наш» иерей – возглас: «Яко Твое есть Царство…». «Аминь», «Господи, помилуй» (12), «Слава, и ныне», «Прииди́те, поклони́мся» (трижды), и читается предначинательный псалом:... 

Întrunirea președintelui Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, cu preoțimea Eparhiei de Bălți și Fălești

Întrunirea președintelui Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, cu preoțimea Eparhiei de Bălți și Fălești

4 апреля 2018

Miercuri, 4 aprilie 2018, Adunarea Eparhială trimestrială a preoților din Episcopia de Bălți și Fălești a fost condusă de Preasfințitul Marchel și onorată cu prezența președintelui Țării, Excelența Sa, domnul Igor Dodon. În cadrul adunării, Preasfințitul Marchel a exprimat recunoștință domnului președinte pentru susținerea deschisă a valorilor Ortodoxe, atât declarativ, cât mai ales pragmatic. La rândul său, domnul președinte Igor Dodon a reitereat ceea ce avem în comun, că va susține în continuare: patriotismul, istoria Moldovei, credința ortodoxă, valorile... 

Donația creștinilor din s.Musteață

Donația creștinilor din s.Musteață

2 апреля 2018

Luni, 2 aprilie 2018, tradițional deja, la finalul Postului Mare, milostenia creștinilor din satul Musteață, raionul Fălești, a ajuns la destinație. Actul de caritate a fost adus la îndeplinire de părintele – blagocin Oleg Fistican la beneficiarii „Casa Speranței” și „Casa Comunitară” din orașul Fălești. Pe această cale părintele Oleg le mulțumește creștinilor din satul Musteață și îndeamnă pe toți să le treacă mai des pragul persoanelor instituționalizate, căci așa traducem în faptă cuvântul Sfintei Scripturi că „credinţa fără de fapte moartă... 

Cateheză: prima convorbire despre Crez

Cateheză: prima convorbire despre Crez

29 марта 2018

#cateheză. Începem de azi câteva lecții catehetice, menite să vă ofere în calitate de naș o idee minimă despre importanța credinței și a botezului. Mulți privesc de la distanță viața Bisericii Ortodoxe cu îngrijorare. Iar una dintre principalele temeri pe care le au oamenii este că Ortodoxia pare să fie o lume a interdicțiilor. Totul pare interzis. Peste tot restricții. Peste tot, canoane, dogme, tipic, multe cerințe. Și, mai ales, unii obiectează că dogmele limitează libertatea gândirii. Dar de aproape privită, credința nu este rece.  

Adunarea preoților din Sîngerei

Adunarea preoților din Sîngerei

28 марта 2018

Luni, 26 martie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, în biserica „Sf.M.Mc.Gheorghe” din orașul Sîngerei, a avut loc adunarea ordinară a tuturor preoților din blagocinie. Întrunirea a fost prezidată de către protoiereul Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei. În cadrul adunării au fost comunicate următoarele subiecte despre:  

Cred cum vreau?

„Eu cred în Dumnezeu, dar în felul meu. N-am nevoe de serviciile bisericii. Nu mă mai deranjati cu formalitățile voastre. Am propria mea credință!” Cât de des auzim așa obiecție ca răspuns la predica pentru o viață îmbisericită a fiecarui credincios în parte. Este ciudat că cel ce afirmă așa nu observă contradicția evidentă și absurditatea propriilor cuvinte, pentru că e ca și cum ai zice: „În Dumnezeu cred, dar încredere în Dumnezeu n-am!”.

Cu alte cuvinte , existența lui Dumnezeu eu accept, dar nu vreau să știu ce dorește Dumnezeu de la mine și să trăiesc așa cum îmi place!

Dacă stai de vorbă cu astfel de „credincioși” devine evident că cunoasterea lor despre Dumnezeu este alimentată din izvoare neortodoxe, cum ar fi ziarele, emisiuni radio și tv, uneori broșuri teoretice sectare, care nu schimbă deloc viața lor spre bine.
Li se pare că Dumnezeu e mut, intangibil , adică nu are nici o legatură cu viața umană. Ei și, trăiește El undeva în cer, cu asta sunt de acord și cred în existența Lui și-mi este suficient. Dar la ce îmi folosește atâtea rugăciuni și slujbe?!
Cu toate acestea, o astfel de viziune nu este credință. Este un ateism relativist. Pentru că acceptând ideia existenței lui Dumnezeu, dar ignorând voia Sa, este o formă de agnosticism. Dacă accept că Dumnezeu există, este firesc și necesar să ascult de cuvintele Lui, să comunic cu El și să-mi trăiesc viața în armonie cu voia Lui.
Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care ne vorbește. Lui nu-i este indeferent cum ne comportăm și cum comunicăm cu El. De-a lungul istoriei, El a vorbit oamenilor, ne-a descoperit voința Lui și ne-a îndemnat să-L ascultăm. Cu douăzeci de veacuri în urmă , Dumnezeu însuși a venit pe pământ, devenind Om și ne-a lăsat ca lege Evangelia iubirii, iar Biserica Sa ca pod minunat, care ne conduce spre Patria cerească, spre un Tată iubitor. Însuși Hristos a arătat calea spre Dumnezeu: „Eu sunt calea și adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine (Ioan 14:6). A respins deci, prin urmare, foarte clar cunoașterea lui Dumnezeu în alt mod. Dumnezeu ne descoperă fiecăruia calea în care îl putem întîlni. Potrivit cuvintelor lui Hristos, calea aceasta trece prin Biserica Sa, iar altă cale nu există.
„Și încă ceva! Fiecare are propriul său adevăr! Cum vreau așa cred” – mai susțin unii.
Fiecare are propria viziune despre ceea este bine și ce este rău, propria convingere, ierarhizarea individuală a valorilor. Evident, opinii pot fi multe, dar adevărul e unul.
Dacă privim în trecutul îndepărtat, măsurarea era diferită. De exemplu fiecare comerciant folosea propria unitate de măsură (lungime, greutate, volum), care îi era mai convenabilă și mai profitabilă. Epuizați de un astfel de pluralism, oamenii au realizat în cele din urmă că trebuie să existe un standart comun de măsurare.
Dacă e să folosim un limbaj filosofic, adevărul are atributul esențial de a fi unic. Dacă ar exista mai multe adevăruri, atunci ele ar trebui să arate identic și ar trebui unite. Dacă părerile se deosebesc, atunci ele trebuie supuse metodelor de comparație și analiză, în urma cărora vom selecta cel mai complet adevăr. Celelalte sunt falsuri.
Dacă acceptăm descoperirea dumnezeiască ca adevăr, trebuie s-o folosim ca un ghid practic bucurându-ne de plinatatea veții bisericești. Avem și liberatea de a respinge chemarea dumnezeiască, dar nu avem dreptul de a dicta lui Dumnezeu condițiile noastre. E ca și cum un copil ar porunci părinților lui cum trebuie să se comporte și cum trebuie să-l educe.
Nu avem dreptul se ne inventăm propria credință confortabilă și să-L supui pe Dumnezeu standartelor tale. Iar dacă ți-ai inventat propria credință este absurd să-ți declari imaginația ta drept adevăr și să disprețuiești locul întâlnirii Tatălui cu copii săi — biserica ortodoxă.
Nu sunteți de accord? Protestați? Atunci deschideți sfânta Evanghelie, fără de care nimeni nu are dreptul să se numească creștin și rugați-vă ca Dumnezeu se vă descopre adevărul. Citiți-o fără preconcepții! Vei vedea că Domnul arată în mod indispensabil viața bisericească, centrul căreia nu este numai recunoașterea teoretică a existenței lui Dumnezeu sau lumânările și pomelinicul, dar comunicarea cu El prin participarea la rugăciunea comună, sfintele taine, și cel mai important—minunea Euharistiei! Fără toate acestea, credința teoretică nu are nici un sens.
Iar dacă ceva vă provoacă îndoială, sau nu-i clar, sau aveți obiecții, notați pe o hîrtie și veniți cu ea la Biserică. Adresați-vă preotului. Îndemnul și convingerea mea sunt cuvintele lui Iisus Hristos adresate lui Toma: „nu fi necredincios, ci credicios” (Ioan 20,27).

Din aceași categorie:


К записи есть 1 комментарий

Священник Иоанн Коробков yurijmaximov.wixsite.com/catechism
traducere de preot Anatolie Mandric ephbalti.md/cv/parintele-anatolii-mandric.2012.10.02