versiunea moldoveneasca русская версия


Te slăvesc pe Tine, Părinte, căci ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor.

Te slăvesc pe Tine, Părinte, căci ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor.

19 октября 2017

«Dumnezeu se înțelege mai ușor cu copiii mici, că cei mici au suflet mai încăpător. La oamenii mari e o înghesuială de rele că nici n-ai unde să stai.» (10 ani) «Călugării nu sunt așa de vorbăreți pentru că dacă îl lasă pe Dumnezeu să le vorbească toată ziua, ei s-au obișnuit să tacă mult, ca să-L asculte, că nu pot să-L întrerupă tocmai pe Dumnezeu.» (8 ani)  

Liturghia sobornicească din satul Viișoara

Liturghia sobornicească din satul Viișoara

12 октября 2017

Joi, 12 octombrie 2017, părintele-blagocin Victor Guleac a convocat clerul din circumscripție pentru a sluji sfânta Liturghie în biserica „Sf.Arh.Mihail și Gavriil” din satul Viișoara, raionul Glodeni. A devenit deja o tradițe pentru preoții din raionul Glodeni de a coliturghisi lunar și de a catehiza enoriașii, pentru a-i întări duhovnicește în lupta cu viciile, cu nepăsarea, cu sectele și cu toate provocările veacului de acum. Demn de remarcat este și faptul că cu acest prilej au fost expuse spre închinare cele mai reprezentative icoane din raionul Glodeni. Preoții... 

Duminica pescuirii minunate

Duminica pescuirii minunate

7 октября 2017

Oamenii pot fi împărțiți în două categorii: oameni care îi zic luiDumnezeu „facă-se voia Ta” și oameni cărora Dumnezeu le zice „facă-se voia ta”. Şi, răspunzând, Simon a zis: Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi nimic nu am prins, dar, după cuvântul Tău, voi arunca mrejele. Şi făcând ei aceasta, au prins mulţime mare de peşte, că li se rupeau mrejele. Vreau să vă amintesc despre cele două pescuiri făcute de ucenici la porunca lui Iisus Hristos: prima, cea dinainte de patimi, cealaltă după înviere. Aceste două pescuiri simbolizează  

Adunarea trimestrială a preoților din Eparhia de Bălți și Fălești

Adunarea trimestrială a preoților din Eparhia de Bălți și Fălești

5 октября 2017

Joi, 5 octombrie 2017, în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți, Preasfințitul Marchel a prezidat adunarea ordinară a preoțior din cuprinsul Episcopiei de Bălți și Fălești. În cadrul întrunirii Ierarhul a făcut cunoștință preoților despre structurile eclesiale canonice și necanonice și implicit despre imperativul de lua binecuvântare arhierească atunci când preoții pleacă în pelerinaje  

Sfințirea temeliei bisericii din Clococenii Vechi

Sfințirea temeliei bisericii din Clococenii Vechi

3 октября 2017

Marți, 3 octombrie 2017, Preasfințitul Marchel a oficiat slujba de sfințire a temeliei bisericii „Cuvioasa Parascheva” din satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni. Momentul istoric a fost onorat prin prezența creștinilor, dar și al autorităților publice locale: domnul Ion Leucă, președintele raionului Glodeni; domnul Iațuc Dumitru, primarul satului Clococenii Vechi și câțiva agenți economici locali. De asemenea evenimentul a fost solemn prin prezența unui sobor de preoți constituit din: părintele-blagocin Victor Guleac; părintele-duhovnic Pavel Cîrlan; părintele-paroh David... 

Anunț

Anunț

26 сентября 2017

Joi, 5 octombrie 2017, ora 8:30, în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți va avea lor adunarea trimestrială a preoților din cuprinsul Eparhiei de Bălți și Fălești. Adunarea va fi ordinară, alocuțiunea generală a Episcopului, iar la final discuții individuale. Se vor prezenta dările de seamă și se vor discuta cele mai importante subiecte de ordin administrativ și pastoral.  

După cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului.

După cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului.

23 сентября 2017

Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a Domnului este una dintre cele mai importante sărbători. Este atât de mare, încât duminica dinaintea acesteia şi duminica de după ea, Sfânta noastră Biserică le dedică pregătirii creştinilor pentru ea şi întăririi în cugetarea la aceasta. Astfel, este rânduit şi inaintea sărbătorii Naşterii lui Hristos, şi înaintea Botezului Domnului. Cum ne pregăteşte Sfânta Biserică pentru aceasta mare sărbătoare? Ne propune ­să ne concentrăm atenţia şi inima la Crucea Domnului.  

Liturghia arhierească din satul Pruteni

Liturghia arhierească din satul Pruteni

16 сентября 2017

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, Preasfințitul Marchel a oficiat sfințirea bisericii și sfânta Liturghie în biserica „Sf.Arh.Mihail și Gavriil ” din satul Pruteni, raionul Fălești. Slujba a fost prilejuită de finisarea lucrărilor de pictură și de a mulțumi bunului Dumnezeu pentru binefacerile Lui revărsate asupra noastră. În curtea bisericii, Episcopul a fost întâmpinat cu multe emoții de copii din sat, îmbrăcați în haine naționale. Au participat la sfânta Liturghie foarte mulți enoriași și ctitori, pentru a se ruga alături de arhipăstor,  

Înnoirea bisericii din Scumpia

Înnoirea bisericii din Scumpia

9 сентября 2017

Sâmbătă, 9 septembrie 2017, Preasfințitul Marchel a oficiat sfințirea picturii și implicit sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Treime” din satul Scumpia, raionul Fălești. Ierarhul a fost întâmpinat foarte frumos de primarul localității, alături de copii îmbrăcați în haine naționale, de parohul bisericii – protoiereul Alexandru Negură. La slujbă au participat foarte mulți copii, mulți enoriași și un sobor de preoți constituit din:  

Cred cum vreau?

„Eu cred în Dumnezeu, dar în felul meu. N-am nevoe de serviciile bisericii. Nu mă mai deranjati cu formalitățile voastre. Am propria mea credință!” Cât de des auzim așa obiecție ca răspuns la predica pentru o viață îmbisericită a fiecarui credincios în parte. Este ciudat că cel ce afirmă așa nu observă contradicția evidentă și absurditatea propriilor cuvinte, pentru că e ca și cum ai zice: „În Dumnezeu cred, dar încredere în Dumnezeu n-am!”.

Cu alte cuvinte , existența lui Dumnezeu eu accept, dar nu vreau să știu ce dorește Dumnezeu de la mine și să trăiesc așa cum îmi place!

Dacă stai de vorbă cu astfel de „credincioși” devine evident că cunoasterea lor despre Dumnezeu este alimentată din izvoare neortodoxe, cum ar fi ziarele, emisiuni radio și tv, uneori broșuri teoretice sectare, care nu schimbă deloc viața lor spre bine.
Li se pare că Dumnezeu e mut, intangibil , adică nu are nici o legatură cu viața umană. Ei și, trăiește El undeva în cer, cu asta sunt de acord și cred în existența Lui și-mi este suficient. Dar la ce îmi folosește atâtea rugăciuni și slujbe?!
Cu toate acestea, o astfel de viziune nu este credință. Este un ateism relativist. Pentru că acceptând ideia existenței lui Dumnezeu, dar ignorând voia Sa, este o formă de agnosticism. Dacă accept că Dumnezeu există, este firesc și necesar să ascult de cuvintele Lui, să comunic cu El și să-mi trăiesc viața în armonie cu voia Lui.
Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care ne vorbește. Lui nu-i este indeferent cum ne comportăm și cum comunicăm cu El. De-a lungul istoriei, El a vorbit oamenilor, ne-a descoperit voința Lui și ne-a îndemnat să-L ascultăm. Cu douăzeci de veacuri în urmă , Dumnezeu însuși a venit pe pământ, devenind Om și ne-a lăsat ca lege Evangelia iubirii, iar Biserica Sa ca pod minunat, care ne conduce spre Patria cerească, spre un Tată iubitor. Însuși Hristos a arătat calea spre Dumnezeu: „Eu sunt calea și adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine (Ioan 14:6). A respins deci, prin urmare, foarte clar cunoașterea lui Dumnezeu în alt mod. Dumnezeu ne descoperă fiecăruia calea în care îl putem întîlni. Potrivit cuvintelor lui Hristos, calea aceasta trece prin Biserica Sa, iar altă cale nu există.
„Și încă ceva! Fiecare are propriul său adevăr! Cum vreau așa cred” – mai susțin unii.
Fiecare are propria viziune despre ceea este bine și ce este rău, propria convingere, ierarhizarea individuală a valorilor. Evident, opinii pot fi multe, dar adevărul e unul.
Dacă privim în trecutul îndepărtat, măsurarea era diferită. De exemplu fiecare comerciant folosea propria unitate de măsură (lungime, greutate, volum), care îi era mai convenabilă și mai profitabilă. Epuizați de un astfel de pluralism, oamenii au realizat în cele din urmă că trebuie să existe un standart comun de măsurare.
Dacă e să folosim un limbaj filosofic, adevărul are atributul esențial de a fi unic. Dacă ar exista mai multe adevăruri, atunci ele ar trebui să arate identic și ar trebui unite. Dacă părerile se deosebesc, atunci ele trebuie supuse metodelor de comparație și analiză, în urma cărora vom selecta cel mai complet adevăr. Celelalte sunt falsuri.
Dacă acceptăm descoperirea dumnezeiască ca adevăr, trebuie s-o folosim ca un ghid practic bucurându-ne de plinatatea veții bisericești. Avem și liberatea de a respinge chemarea dumnezeiască, dar nu avem dreptul de a dicta lui Dumnezeu condițiile noastre. E ca și cum un copil ar porunci părinților lui cum trebuie să se comporte și cum trebuie să-l educe.
Nu avem dreptul se ne inventăm propria credință confortabilă și să-L supui pe Dumnezeu standartelor tale. Iar dacă ți-ai inventat propria credință este absurd să-ți declari imaginația ta drept adevăr și să disprețuiești locul întâlnirii Tatălui cu copii săi — biserica ortodoxă.
Nu sunteți de accord? Protestați? Atunci deschideți sfânta Evanghelie, fără de care nimeni nu are dreptul să se numească creștin și rugați-vă ca Dumnezeu se vă descopre adevărul. Citiți-o fără preconcepții! Vei vedea că Domnul arată în mod indispensabil viața bisericească, centrul căreia nu este numai recunoașterea teoretică a existenței lui Dumnezeu sau lumânările și pomelinicul, dar comunicarea cu El prin participarea la rugăciunea comună, sfintele taine, și cel mai important—minunea Euharistiei! Fără toate acestea, credința teoretică nu are nici un sens.
Iar dacă ceva vă provoacă îndoială, sau nu-i clar, sau aveți obiecții, notați pe o hîrtie și veniți cu ea la Biserică. Adresați-vă preotului. Îndemnul și convingerea mea sunt cuvintele lui Iisus Hristos adresate lui Toma: „nu fi necredincios, ci credicios” (Ioan 20,27).

Din aceași categorie:


К записи есть 1 комментарий

Священник Иоанн Коробков yurijmaximov.wixsite.com/catechism
traducere de preot Anatolie Mandric ephbalti.md/cv/parintele-anatolii-mandric.2012.10.02