versiunea moldoveneasca русская версия


Adunarea creștinilor din cartierul Dacia, orașul Fălești

Adunarea creștinilor din cartierul Dacia, orașul Fălești

20 августа 2017

Duminică, 20 august 2017, în orașul Fălești, cartierul Dacia, a avut loc adunarea creștinilor pentru construcția unei noi biserici cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”. Adunarea a fost convocată de preotul responsabil pentru cartierul Dacia, părintele Ioan Buciuceanu. La întrunire a fost prezenți: părintele — blagocin Oleg Fistican; primarul orașului Vladimir Rusu, dar și alte persoane care s-au implicat la primele etape ale construcției bisericii. Părintele Oleg a prezentat creștinilor o dare de seamă  

Mesajul de felicitare al ÎPS Mitropolit Vladimir, adresat PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, cu ocazia aniversării zilei de naștere

Mesajul de felicitare al ÎPS Mitropolit Vladimir, adresat PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, cu ocazia aniversării zilei de naștere

18 августа 2017

Cu ocazia aniversării a 58 de ani din ziua nașterii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a adresat Preasfințitului Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, un mesaj de felicitare, în care se menționează: „Preasfinția Voastră, în zi de sărbătoare, ne îndreptăm către Dumneavoastră cele mai luminoase gânduri și cele mai sincere urări de bine.  

Felicitare pentru Preasfințitul Marchel cu prilejul aniversării zilei de naștere.

Felicitare pentru Preasfințitul Marchel cu prilejul aniversării zilei de naștere.

17 августа 2017

Prea Sfinţiei Sale, Prea Sfinţitului MARCHEL, Episcop de Bălţi şi Făleşti. Prea Sfințite Stăpîne, primiți coordiale felicitări prilejuite Zilei de naștere a Prea Sfinției Voastre. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să Vă dăruiască sănătate, pace și bucurii duhovnicești. Harul Sfîntului Duh să Vă dea puteri de a lucra în ogorul Domnului spre înflorirea Bisericii lui Hristos. Întru mulți și fericiți ani, Stăpîne. Cu dragoste și respect, administrația Eparhiei de Bălți și Fălești.  

Mesajul de felicitare al PS Marchel adresat ÎPS Vladimir cu prilejul zilei de naștere.

Mesajul de felicitare al PS Marchel adresat ÎPS Vladimir cu prilejul zilei de naștere.

17 августа 2017

Înalt Prea Sfințite Stăpîne Mitropolit Vladimir, primiți, rogu-Vă, cele mai sincere felicitări, prilejuite de ziua nașterii Dvs. Fie ca Bunul nostru Dumnezeu să Vă aibă în nemijlocita Sa apropiere de acum și pînă-n veac. La mulți ani, Stăpîne! Cu stimă Episcopul Marchel.  

Preasfințitul Marchel a participat la slujba praznicală cu prilejul jubileului celor 50 de ani de la naștere a arhimandritului Nicolae Roșca

Preasfințitul Marchel a participat la slujba praznicală cu prilejul jubileului celor 50 de ani de la naștere a arhimandritului Nicolae Roșca

16 августа 2017

Ziua de miercuri, 16 august 2017, a fost una semnificativă pentru duhovnicul — administrator al mănăstirii Ciuflea, PC Nicolae Roșca și anume celebrarea celor 50 de ani de la naștere. La slujba festivă au participat toți ierarhii Bisericii Ortodoxe din Moldova, un impunător sobor de preoți și diaconi, numeroși credincioși dornici de a se ruga alături de soborul arhieresc și preoțesc.  

Armele credinței.

Armele credinței.

12 августа 2017

Cine, iubiţii mei, cine nu vrea pacea? Toată lumea iubeşte pacea. Şi desigur atunci când îi lipseşte, atunci mai mult o caută. Dar, din nefericire, în pofida iubirii omenirii întregi pentru pace, lumea de multe ori a încercat – şi încă încearcă – focul războiului. Interese materiale şi egoisme omeneşti împing orbeşte spre catastrofă. Două războaie mondiale şi nenumărate alte războaie locale au împrăştiat şi împrăştie groază. Cei ce au trăit astfel de zile doresc ca ele să nu se mai întoarcă niciodată. Oameni iubitori de linişte, care în pofida voinţei... 

Ghicitori pentru școala duminicală

Ghicitori pentru școala duminicală

5 августа 2017

GHICITOAREA NR. 1 Nascatoare Preacurata Odraslita-ntre evrei, Ioachim ii fuse tata, Iara Ana mama ei. R:  

În starea în care te vei afla, întru aceia te voi judeca

În starea în care te vei afla, întru aceia te voi judeca

31 июля 2017

Sa nu te deznadajduiesti omule, nici sa nu te departezi de rugaciuni, ci sa mergi la biserica. Pacatos fiind, roaga-te cu suspine, lui Dumnezeu si-ti va da tie iubirea Sa de oameni si iertare de pacatele tale. Dar, daca vei deznnadajdui, nevrand sa vii la pocainta, apoi, te dai, pe tine insuti, in stapanirea satanei. Sau, daca, indoindu-te, nu mergi la pocainta, faci impiedicare dumnezeiescului dar,  

Mesajul de felicitare al PS Marchel adresat ÎPS Vladimir cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc

Mesajul de felicitare al PS Marchel adresat ÎPS Vladimir cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc

27 июля 2017

Înalt Preasfințite Stăpîne, primiți, rogu-vă, un sincer “LA MULȚI ANI!” în această zi, cînd Sfînta Biserică prăznuiește pomenirea acoperitorului Dvs. ceresc – Sfîntul Întocmai cu Apostolii cneaz Vladimir. Vă doresc ca în această și în orice altă zi să vă aibă Dumnezeu în pază Sa cea sfîntă, să Vă înzestreze cu daruri cerești, călăuzindu-Vă spre Împărăția Lui cea veșnică. Cu fiesc respect – episcopul Marchel  

Orbirea duhovnicească

Orbirea duhovnicească

22 июля 2017

Cine îşi dă seama de orbirea sa duhovnicească încetează a mai nădăjdui în sine şi în dreptatea sa şi, asemenea Prorocului David, strigă: „Doamne! deschide ochii mei, şi voi pricepe minunile din legea Ta” (Psalm 118, 18). Cel orb cu trupul îşi cunoaşte nenorocirea prin mijlocirea minţii – însă cine va putea încredinţa sufletul că este orb duhovniceşte? Cel orb cu trupul nu îşi iubeşte starea, însă cel orb duhovniceşte îşi iubeşte, de obicei, întunericul. Cel orb cu trupul iubeşte şi năzuieşte lumina cea materială, însă pentru cel orb cu duhul lumina... 

Îndrumar pentru închinător

1. Aici este casa lui Dumnezeu. Intră în ea în liniște. Lasă după ușă grijele lumești și te străduie să-ți concentrezi mintea și simțurile la Dumnezeu. Dacă ai cu tine telefonul mobil, deconectează-l.
2. Închină-te la icoane făcînd doua plecăciuni înainte și una după ce săruți icoana. Nu săruta fața sfîntului de pe icoană, ci mîinele sau piciorele.
3. Pune lumînări în sfeșnic cu grijă ca să nu deranjezi pe cei ce se roagă. Cînd sfeșnicul este plin, vei aprinde lumînarea ta mai tîrziu.
4. Dacă ești bun creștin, nu veni la biserica cu lumînarea cumparată din piață sau din altă parte, căci astfel jertfa ta nu va fi primită la Dumnezeu.
5. Să nu faci nimic în grabă, iar dacă nu știi cum să te comporți în biserică, stai puțin deoparte și urmărește ce fac alții.
6. Ocupă-ți locul tău de rugăciune: bărbații în dreapta și femeile în stînga, și lasă un coridor pe centru ca și alții să se poată închina.
7. Dacă ești tînăr, lasă scaunele pentru cei bătrîni și bolnavi.
8. Nu vorbi în biserică, iar dacă eşti întrebat, răspunde scurt și în șoaptă.
9. Nu este deloc corect să te saluți cu toți cunoscuții din biserică, asta poți face pînă sau după slujbă.
10. Dacă ești femeie și ai perioada de necurăție firească, nu te închina la sfintele icoane căci este păcat. Te sfătui să rămîi în tinda bisericii.
11. Dacă vestimentația ta nu e corespunzătoare locului, retrage-te mai în spate, să nu stai în văzul tuturor.
12. Cu parere de rău, dacă ești un fumător, te rog, cănd intri în biserică, lasă țigarile afară.
13. Dacă folosești ochelari de soare, scoate-i de pe ochi, atunci cînd pășești pragul bisericii.
14. Dacă vrei să faci poze în biserică, cere mai întîi învoirea preotului paroh.
15. Îngenuchează (dacă e posibil) și fii atent atunci cînd preotul citește Sf.Evanghelie, cînd se cîntă » Care pe heruvimi…»,»Pe tine te lăudăm…» și «Tatăl Nostru…».
16. Nu ieși din biserică pînă ce preotul nu va face închierea slujbei, înainte de a ieși, închinăte la icoane și dacă ești pe nemîncate, mănîncă anaforă și bea aghiazmă.
17. Cînd situația te obligă să părăsești slujba înainte de sfîrșit, vei face asta în liniște, fără ca să te închini la icoane. Nu deranja pe cei ce se roagă.
18. Ascultă cu atenție predica (cuvîntul) preotului, caci îți va fi spre zidirea sufletească.
19. Dacă te interesează ceva din cele ale sufletului sau vrei să-ți cunoști credința mai profund, nu-ți fie jenă, aproprie-te de preot după sfîrșitul slujbei și el te va ajuta.
20. Mergi în pace la ai tăi și spune-le cît de bun este Domnul, dar fii atent, dacă vrei sa-I placi lui Dumnezeu, niciodată nu încălca Legea Dragostei.


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.