versiunea moldoveneasca русская версия


Festivalul pascal al raionului Glodeni s-a desfășurat în satul Cuhnești.

Festivalul pascal al raionului Glodeni s-a desfășurat în satul Cuhnești.

19 апреля 2017

Marți, 18 aprilie 2017, în satul Cuhnesti, raionul Glodeni a avut loc festivalul concurs raional al cântecului sacru pascal cu genericul „SUB LUMINA ÎNVIERII”. Evenimentul a fost organizat de consiliul raional și secția Cultură din Glodeni, primăria și biserica din Cuhnești, în parteneriat cu protoieria Glodeni. Colectivele corale au adus jertfă de laudă, prin care L-au slavit pe Mielul Blând, Mântuitorul și Salvatorul omenirii. Printre cele mai onorabile coruri s-a remarcat corul de preoți ai blagociniei Glodeni, dar și corul select al orașului Dorohoi. La final au fost... 

Festivalul pascal din satul Chetriș

Festivalul pascal din satul Chetriș

18 апреля 2017

Marți, 18 aprilie 2017, în frumoasa curte a bisericii „Sf.Ier.Nicolae” din satul Chetriș, raionul Fălești s-a petrecut festivalul pascal al blagociniei Fălești 2, cu genericul „Cânta-voi Dumnezeului meu”, ediţia a VII-a, organizat de către Secţia raională Cultură şi Turism în colaborare cu blagocinia 2 din raionul Făleşti. Debutul evenimentului a avut loc în biserică, prin rugăciunea de binecuvântare, săvârșită de blagocinul sectorului Fălești 2 – protoiereul Oleg Fistican și parohul bisericii – protoiereul Igor Bumbac.  

Vecernia învierii în catedrala „Sf.Ier.Nicolae” din Bălți

Vecernia învierii în catedrala „Sf.Ier.Nicolae” din Bălți

17 апреля 2017

Ce am sărbătorit? Am serbat că Iisus Hristos a înviat, serbăm biruința, bucurându-ne ca vrăjmașul a fost învins, moartea a fost omorâtă, iadul s-a zdrobit, zapisul nostru de condamnare a fost rupt (Col.2,14), am fost grațiați (In.1,16). Suntem fericiți că însuși Împăratul nostru ne-a îndemnat să ne bucurăm și să nu ne mai temem (Mt.28,9-10). Învierea lui Hristos nu este o simplă revenire la viața pământească, ci începutul altei vieți: viața veșnică, începutul erei eshatologice. De aceea, Biserica Ortodoxă cântă în ziua de Paști: „Prăznuim astăzi omorârea... 

Învierea Domnului în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți

Învierea Domnului în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți

16 апреля 2017

De sărbătoarea sărbătorilor, Învierea Domnului din morți, Preasfințitul Marchel a transmis enoriașilor catedralei, lumină din lumina focului haric. La această slujbă au participat clericii și slujitorii catedralei, dar și foarte mulți credincioși, veniți pentru a primi Lumina Sfântă, pentru a se ruga împreună cu arhipăstorul lor, pentru a se saluta mai întâi în biserică cu „Hristos a înviat”, dar și pentru a sfinți prinoasele. Particularitatea sfintei Liturghii a fost citirea ierarhică a pastoralelor: patriarhală, mitropolitană și episcopală, precum și sfințirea... 

Pastorala P.S. Marchel la sărbătoarea Învierii Domnului

Pastorala P.S. Marchel la sărbătoarea Învierii Domnului

15 апреля 2017

Hristos, Înviat din morți, nu mai moare. Moartea nu mai are stăpînire asupra Lui. (Rom. 6.9) Iubiții mei frați și surori, să mulțumim bunului nostru Dumnezeu care L-a înviat din morți pe Fiul Său, Domnul nostru Iisus Hristos (I Cor. 6.14), distrugînd astfel puterea purtătoare de moarte a vicleanului, ca să încolțească sîmburele nădejdii noastre spre învierea și mîntuirea sufletului omenesc, de care eram lipsiți pentru căderea strămoșilor. Învierea din morți a Mîntuitorului nostru Iisus Hristos este Taină, Lumină și Iubire negrăită, scrie Sf. Grigore Teologul:... 

Vinerea Mare – comemorarea punerii în mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos

Vinerea Mare – comemorarea punerii în mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos

14 апреля 2017

Vinerea Patimilor este cea mai aspră zi de post, pentru că Biserica face pomenirea răstignirii Domnului şi punerii Lui în mormânt. Evenimentul a fost retrăit vineri seara la catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena”, de către Preasfinţitul Marchel, clerul şi poporul acestei catedrale. Prohodul şi înconjurarea bisericii cu sfântul epitaf au fost cele mai semnificative momente al acestei zile. Însă tristețea zilei de vineri va fi eclipsată de bucuria Învierii Domnului, care va fi sărbătorită în noaptea de Paști, la care vă chemăm pe toți.  

Denia celor 12 pericope evanghelice ale pătimirilor Mântuitorului

Denia celor 12 pericope evanghelice ale pătimirilor Mântuitorului

13 апреля 2017

În seara din Joia Patimilor, în bisericile ortodoxe se oficiază o slujbă deosebit de sobră și umilă. Sentimentul de tristețe este aprofundat prin citirea celor 12 Evanghelii, în care se amintește despre suferința Mântuitorului, despre pătimirea Sa, despre umilirea, biciuirea, moartea pe cruce și îngroparea Lui. Aceste ultime evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos au fost trăite intens  

Invitație la cursuri de formare continuă și profesională în Bălți

Invitație la cursuri de formare continuă și profesională în Bălți

10 апреля 2017

În perioada 2 mai – 19 mai, 2017, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, invită în special preoții-profesori de Religie la cursuri de formare continuă sau altfel spus, pentru a obține modulul psiho-pedagogic. Acest modul este obligatoriu pentru cei care predau Religia, dar este foarte util și pentru toți doritorii de formare profesională. Condiții: 1. Durata studiilor: 2 mai – 19 mai, deci 3 săptămâni (15 zile), de luni până vineri.  

Preasfințitul Marchel a depus flori pentru victimele atacului din Sankt Petersburg

Preasfințitul Marchel a depus flori pentru victimele atacului din Sankt Petersburg

6 апреля 2017

Joi, 6 aprilie 2017, Preasfințitul Marchel s-a deplasat la ambasada Federației Ruse din Chișinău, pentru a exprima sincere condoleanțe familiilor îndoliate, ca urmare a atacului de la metroul din Sankt Petersburg, pentru care a depus flori. Ierarhul s-a rugat pentru odihna răposaților, dar și pentru însătoșirea celor răniți.  

Îndrumar pentru închinător

1. Aici este casa lui Dumnezeu. Intră în ea în liniște. Lasă după ușă grijele lumești și te străduie să-ți concentrezi mintea și simțurile la Dumnezeu. Dacă ai cu tine telefonul mobil, deconectează-l.
2. Închină-te la icoane făcînd doua plecăciuni înainte și una după ce săruți icoana. Nu săruta fața sfîntului de pe icoană, ci mîinele sau piciorele.
3. Pune lumînări în sfeșnic cu grijă ca să nu deranjezi pe cei ce se roagă. Cînd sfeșnicul este plin, vei aprinde lumînarea ta mai tîrziu.
4. Dacă ești bun creștin, nu veni la biserica cu lumînarea cumparată din piață sau din altă parte, căci astfel jertfa ta nu va fi primită la Dumnezeu.
5. Să nu faci nimic în grabă, iar dacă nu știi cum să te comporți în biserică, stai puțin deoparte și urmărește ce fac alții.
6. Ocupă-ți locul tău de rugăciune: bărbații în dreapta și femeile în stînga, și lasă un coridor pe centru ca și alții să se poată închina.
7. Dacă ești tînăr, lasă scaunele pentru cei bătrîni și bolnavi.
8. Nu vorbi în biserică, iar dacă eşti întrebat, răspunde scurt și în șoaptă.
9. Nu este deloc corect să te saluți cu toți cunoscuții din biserică, asta poți face pînă sau după slujbă.
10. Dacă ești femeie și ai perioada de necurăție firească, nu te închina la sfintele icoane căci este păcat. Te sfătui să rămîi în tinda bisericii.
11. Dacă vestimentația ta nu e corespunzătoare locului, retrage-te mai în spate, să nu stai în văzul tuturor.
12. Cu parere de rău, dacă ești un fumător, te rog, cănd intri în biserică, lasă țigarile afară.
13. Dacă folosești ochelari de soare, scoate-i de pe ochi, atunci cînd pășești pragul bisericii.
14. Dacă vrei să faci poze în biserică, cere mai întîi învoirea preotului paroh.
15. Îngenuchează (dacă e posibil) și fii atent atunci cînd preotul citește Sf.Evanghelie, cînd se cîntă » Care pe heruvimi…»,»Pe tine te lăudăm…» și «Tatăl Nostru…».
16. Nu ieși din biserică pînă ce preotul nu va face închierea slujbei, înainte de a ieși, închinăte la icoane și dacă ești pe nemîncate, mănîncă anaforă și bea aghiazmă.
17. Cînd situația te obligă să părăsești slujba înainte de sfîrșit, vei face asta în liniște, fără ca să te închini la icoane. Nu deranja pe cei ce se roagă.
18. Ascultă cu atenție predica (cuvîntul) preotului, caci îți va fi spre zidirea sufletească.
19. Dacă te interesează ceva din cele ale sufletului sau vrei să-ți cunoști credința mai profund, nu-ți fie jenă, aproprie-te de preot după sfîrșitul slujbei și el te va ajuta.
20. Mergi în pace la ai tăi și spune-le cît de bun este Domnul, dar fii atent, dacă vrei sa-I placi lui Dumnezeu, niciodată nu încălca Legea Dragostei.


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.