versiunea moldoveneasca русская версия


Mănăstirea „Sf.M.Mc.Dimitrie” a găzduit racla cu moaște ale sfinților Pantelimon, Luca și Matrona

Mănăstirea „Sf.M.Mc.Dimitrie” a găzduit racla cu moaște ale sfinților Pantelimon, Luca și Matrona

23 июня 2017

Cu binecuvântarea Preasfințitului Marchel, mănăstirea „Sf.M.Mc.Dimitrie”, de lângă satul Izvoare , raionul Fălești, a fost gazda pentru o zi a mai multor sfințenii alese: icoana Sf.M.Mc.Pantelimon, racla cu un fragment din moaștele Sf.Ier.Luca din Crimeia și racla cu un fragment din moaștele Sf.Fer.Matrona de la Moscova. Cu acest prilej arhimandritul Zosima Aftene împreună cu obștea monahală a făcut priveghere de noapte și sfânta Liturghie la miezul nopții, considerând că gândurile și grijile lumești domină mai puțin pacea sufletului și liniștea rugăciunii.  

În viaţă nimic nu este întâmplător

În viaţă nimic nu este întâmplător

17 июня 2017

Toate greutăţile şi bolile vin asupra noastră pentru că nu vrem să-L primim pe Dumnezeu şi tot stăruim într-ale noastre. Iar Dumnezeu ne iubeşte mai mult decât ne iubim noi înşine, pentru că noi nu înţelegem nimic din cele duhovniceşti şi purtăm grijă numai de trup. Iar trupul suferă şi boleşte pentru că sufletul este plin de lepră.  

Păcatul nerespectării zilelor de post

Păcatul nerespectării zilelor de post

16 июня 2017

Postul are un caracter de jertfă pe care noi oamenii o aducem lui Dumnezeu. Adică în momentul în care ne înfrânăm depunem un efort conştient prin care noi oferim lui Dumnezeu, ființa noastră întreagă, trupul şi sufletul. Când nu ne înfrânăm şi nu păstrăm aceste reguli minime, cădem în stadiul animalităţii iraţionale. Oamenii care nu postesc nici măcar puțin, niciodată nu pot simţi prezenţa lui Dumnezeu, nu pot să aibă bucurii duhovniceşti în viaţă,  

Rugăciunea care a unit satul Clococenii Vechi

Rugăciunea care a unit satul Clococenii Vechi

8 июня 2017

„Unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor” (Mt.18,20). Marți, 6 iunie 2017, locuitorii satului Clococenii Vechi, raionul Glodeni, au avut parte de o adevărată sărbătoare cu ocazia slujirii unui sobor de preoți, avându-l ca protos pe protoiereul Victor Guleac, blagocinul raionului Glodeni. Prilejul rugăciunii l-a constituit poposirea în localitate a unor sfințenii mari:  

Hramul catedralei „Sf.Împ.Constantin și Elena”

Hramul catedralei „Sf.Împ.Constantin și Elena”

6 июня 2017

Sâmbătă, 3 iunie 2017, în ziua hramului catedralei „Sf.Împ.Constatin și Elena” din Bălți, Preasfințitul Marchel a oficiat dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunității enoriașilor, care fregventează catedrala episcopală. Sărbătorea a fost înfrumusețată de prezența în jurul Arhipăstorului a multor creștini, de soborul de preoți și în special de interpretarea liturgică a corului arhieresc, condus de protoiereul Alexandru Paiul.  

Hramul mănăstiri „Sfînta Treime” din satul Glinjeni

Hramul mănăstiri „Sfînta Treime” din satul Glinjeni

6 июня 2017

Mănăstirea „Sfânta Treime” din satul Glinjeni,raionul Fălești, s-a îmbrăcat cu veșminte de sărbătoare pentru prăznuirea hramului. Curtea mănăsirii este aranjată cu mulțimea de flori mirositoare, credincioșii pășesc cu bucurie în suflet pragul bisericii pentru ascultarea sfintei Liturghii. Au avut ca oaspeți la acest eveniment luminat pe protoiereul mitrofor Petru Ciunciuc, secretarul eparhial, protoiereul Valentin Pînzaru și protodiacon Ștefan Rotari. Corul condus de maica Agnesia, s-a evedințiat cu cîntările armonioase,  

Slujbă arhierească în parohia „Sf.Irh.Nicolae” din satul Cotiujeni Mici

Slujbă arhierească în parohia „Sf.Irh.Nicolae” din satul Cotiujeni Mici

5 июня 2017

Luni, 5 iunie 2017, de sărbătoarea Sfîntului Duh, Prea Sfințitul Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, înconjurat de un sobor de preoți a săvărșit sfînta Liturghie în biserica „Sf. Irh. Nicolae” din satul Cotiujeni Mici, raionul Sîngerei. În ograda bisericii Arhiereul a fost întîmpinat de protoiereul Gheorghe Turculeț, parohul sfîntului locaș  

Film documentar pro viață

Film documentar pro viață

26 мая 2017

 

Înălțarea Domnului sărbătorită la catedrala episcopală

Înălțarea Domnului sărbătorită la catedrala episcopală

25 мая 2017

Joi, 25 mai 2017, de sărbătoarea Înălțarea Domnului, Preasfințitul Marchel a oficiat sfânta Liturghie în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din municipiul Bălți. Alături de arhipăstor s-au rugat soborul de clerici ai catedralei, dar și mulți creștini, enoriași fideli ai bisericii. După citirea pericopei evanghelice, Episcopul Marchel a explicat credincioșilor de ce Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, dar și semnificația practică a sărbătorii.  

11:30

11:30

24 мая 2017

 

Îndrumar pentru închinător

1. Aici este casa lui Dumnezeu. Intră în ea în liniște. Lasă după ușă grijele lumești și te străduie să-ți concentrezi mintea și simțurile la Dumnezeu. Dacă ai cu tine telefonul mobil, deconectează-l.
2. Închină-te la icoane făcînd doua plecăciuni înainte și una după ce săruți icoana. Nu săruta fața sfîntului de pe icoană, ci mîinele sau piciorele.
3. Pune lumînări în sfeșnic cu grijă ca să nu deranjezi pe cei ce se roagă. Cînd sfeșnicul este plin, vei aprinde lumînarea ta mai tîrziu.
4. Dacă ești bun creștin, nu veni la biserica cu lumînarea cumparată din piață sau din altă parte, căci astfel jertfa ta nu va fi primită la Dumnezeu.
5. Să nu faci nimic în grabă, iar dacă nu știi cum să te comporți în biserică, stai puțin deoparte și urmărește ce fac alții.
6. Ocupă-ți locul tău de rugăciune: bărbații în dreapta și femeile în stînga, și lasă un coridor pe centru ca și alții să se poată închina.
7. Dacă ești tînăr, lasă scaunele pentru cei bătrîni și bolnavi.
8. Nu vorbi în biserică, iar dacă eşti întrebat, răspunde scurt și în șoaptă.
9. Nu este deloc corect să te saluți cu toți cunoscuții din biserică, asta poți face pînă sau după slujbă.
10. Dacă ești femeie și ai perioada de necurăție firească, nu te închina la sfintele icoane căci este păcat. Te sfătui să rămîi în tinda bisericii.
11. Dacă vestimentația ta nu e corespunzătoare locului, retrage-te mai în spate, să nu stai în văzul tuturor.
12. Cu parere de rău, dacă ești un fumător, te rog, cănd intri în biserică, lasă țigarile afară.
13. Dacă folosești ochelari de soare, scoate-i de pe ochi, atunci cînd pășești pragul bisericii.
14. Dacă vrei să faci poze în biserică, cere mai întîi învoirea preotului paroh.
15. Îngenuchează (dacă e posibil) și fii atent atunci cînd preotul citește Sf.Evanghelie, cînd se cîntă » Care pe heruvimi…»,»Pe tine te lăudăm…» și «Tatăl Nostru…».
16. Nu ieși din biserică pînă ce preotul nu va face închierea slujbei, înainte de a ieși, închinăte la icoane și dacă ești pe nemîncate, mănîncă anaforă și bea aghiazmă.
17. Cînd situația te obligă să părăsești slujba înainte de sfîrșit, vei face asta în liniște, fără ca să te închini la icoane. Nu deranja pe cei ce se roagă.
18. Ascultă cu atenție predica (cuvîntul) preotului, caci îți va fi spre zidirea sufletească.
19. Dacă te interesează ceva din cele ale sufletului sau vrei să-ți cunoști credința mai profund, nu-ți fie jenă, aproprie-te de preot după sfîrșitul slujbei și el te va ajuta.
20. Mergi în pace la ai tăi și spune-le cît de bun este Domnul, dar fii atent, dacă vrei sa-I placi lui Dumnezeu, niciodată nu încălca Legea Dragostei.


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.