versiunea moldoveneasca русская версия


Duminica învierii fiicei lui Iair.

Duminica învierii fiicei lui Iair.

18 ноября 2017

Evanghelia de astăzi ni-l prezintă pe Iair, conducătorul sinagogii din Capernaum, a cărui fiică, în vârstă de 12 ani, se îmbolnăvise. Încrezător în darul supranatural al lui Iisus din Nazaret, Îl roagă să-l ajute. Domnul, receptiv la durerea tatălui, intervine în grabă, redând viaţa fiicei sale, care între timp murise.De la căderea strămoşilor noştri în păcat „nimeni nu poate să scape de la moarte, nici să plătească lui Dumnezeu preţ de răscumpărare” (Ps. 48, 7). De aceea, noi trebuie să fim totdeauna pregătiţi pentru ziua morţii noastre,  

Îngerul și ceapa

Îngerul și ceapa

10 ноября 2017

În Frații Karamazov este o istorioară populară despre o femeie în vârstă care nu trăia în chip plăcut lui Dumnezeu și de aceea după moarte a ajuns într-un lac de foc. Îngerul ei păzitor se străduia să facă tot ce putea ca să o ajute. Dar singura faptă bună pe care își amintea că o făcuse această femeie, era faptul că dăduse cândva o ceapă din grădină unei cerșetoare.  

Zi de hram în cinstea sfântului Dimitrie

Zi de hram în cinstea sfântului Dimitrie

9 ноября 2017

Miercuri, 8 noiembrie 2017 pomenirea sfântului mare mucenic Dimitrie a fost o sărbătoare deosebită pentru comunitățile care își serbează hramul. Cu această ocazie felicităm toți omagiaţii care poartă frumosul nume al sfântului Dimitrie, dar mai ales creştinii şi preoţii din eparhia noastră, care au ca hram  

Ce este iadul?

Ce este iadul?

4 ноября 2017

“…. ca să nu vină şi ei în acest loc de chin” (Luca 16,28). EXISTĂ O ALTĂ LUME? Iată, iubiţii mei, uriaşa întrebare pe care o pune astăzi Sfânta Evanghelie. M-am dus odată într-un sat şi acolo m-au întrebat: Cine a venit din lumea cealaltă? Oare a înviat cineva, ca să ne spună ce se întâmplă dincolo?… Dar ce credeţi, cei care cer să vadă un mort înviind, şi dacă acesta va învia, îl vor crede? Mă îndoiesc. Nu neg faptul că nu este o mică dovadă învierea unui mort. Dar există alta şi mai puternică. Şi mii de morţi să învieze din mormânt, nu... 

De ce botezăm pruncii?

De ce botezăm pruncii?

3 ноября 2017

Unii obiectează cu întrebarea “Cum poate un prunc sa creada si sa se boteze ?” Sigur ca la prima vedere, expresii ca “pocaieste-te si boteaza-te”, sau “crede si boteaza-te” pot da impresia ca numai adultii se pot boteza. Greseala acestui mod de a gandi nu consta în faptul ca un adult trebuie sa creada inainte de a se boteza, ci în aplicarea în cazul pruncilor unei porunci adresata adultilor. Biblia nu a fost scrisa pentru prunci, ei fiind în grija parintilor, care pot auzi, întelege si crede. În plus, mai trebuie facuta o distinctie importanta între botezul copilului si cel... 

Slujbă arhierească în satul Rădoaia, raionul Sîngerei

Slujbă arhierească în satul Rădoaia, raionul Sîngerei

31 октября 2017

Marți, 31 octombrie 2017, când facem pomenirea sfântului Apostol și Evanghelist Luca, Preasfințitul Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, alături de un sobor impunător de preoți a liturghisit în biserica Înălțarea Domnului din satul Rădoaia, raionul Sîngerei. De la mic la mare s-au bucurat de sărbătoare, sfîntul locaș devenind neîncăpător. După sfânta Liturghie a urmat Te-deum de mulțumire, pentru binefacerile primite de la Dumnezeu. În semn de recunoștință din partea Chiriarhului  

Evanghelia semănătorului

Evanghelia semănătorului

28 октября 2017

De ce ia diavolul sămânţa din inimile oamenilor? O spune Domnul: „Ca nu cumva, crezând, să se mântuiască”. Se vede preabine de aici că, credinţa în cuvântul lui Dumnezeu e temeiul şi rădăcina mântuirii noastre. Cine nu păstrează cuvântul lui Dumnezeu — şi nimic altceva decât cuvântul lui Dumnezeu — în inima sa, nu poate să se mântuiască. Asupra inimii neîncălzite de cuvântul lui Dumnezeu stă la pândă diavolul, ca să fure. Fericit cel ce păstrează cuvântul lui Dumnezeu în inima sa ca pe bunul cel mai de preţ, nelăsând nici oameni, nici demoni să calce... 

Hramul bisericii din Măgureanca

Hramul bisericii din Măgureanca

27 октября 2017

Parohia ortodoxă din s.Măgureanca, r.Fălești își sărbătoreşte astăzi hramul cinstind-o pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Toate sărbătorile sunt importante, dar sărbătoarea Sfintei Parascheva ași dori să fie mai mult în atenţia şi în sufletul poporului nostru dreptcredincios. Şi aceasta datorită faptului că sfintele ei moaşte de mai bine de 300 de ani onorează pământul acesta binecuvântat de Dumnezeu şi întărește credința în sufletele tuturor celor ce cu fruntea plecată pe marginea raclei ei îi cer ajutorul.  

Te slăvesc pe Tine, Părinte, căci ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor.

Te slăvesc pe Tine, Părinte, căci ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor.

19 октября 2017

«Dumnezeu se înțelege mai ușor cu copiii mici, că cei mici au suflet mai încăpător. La oamenii mari e o înghesuială de rele că nici n-ai unde să stai.» (10 ani) «Călugării nu sunt așa de vorbăreți pentru că dacă îl lasă pe Dumnezeu să le vorbească toată ziua, ei s-au obișnuit să tacă mult, ca să-L asculte, că nu pot să-L întrerupă tocmai pe Dumnezeu.» (8 ani)  

Liturghia sobornicească din satul Viișoara

Liturghia sobornicească din satul Viișoara

12 октября 2017

Joi, 12 octombrie 2017, părintele-blagocin Victor Guleac a convocat clerul din circumscripție pentru a sluji sfânta Liturghie în biserica „Sf.Arh.Mihail și Gavriil” din satul Viișoara, raionul Glodeni. A devenit deja o tradițe pentru preoții din raionul Glodeni de a coliturghisi lunar și de a catehiza enoriașii, pentru a-i întări duhovnicește în lupta cu viciile, cu nepăsarea, cu sectele și cu toate provocările veacului de acum. Demn de remarcat este și faptul că cu acest prilej au fost expuse spre închinare cele mai reprezentative icoane din raionul Glodeni. Preoții... 

Îndrumar pentru închinător

1. Aici este casa lui Dumnezeu. Intră în ea în liniște. Lasă după ușă grijele lumești și te străduie să-ți concentrezi mintea și simțurile la Dumnezeu. Dacă ai cu tine telefonul mobil, deconectează-l.
2. Închină-te la icoane făcînd doua plecăciuni înainte și una după ce săruți icoana. Nu săruta fața sfîntului de pe icoană, ci mîinele sau piciorele.
3. Pune lumînări în sfeșnic cu grijă ca să nu deranjezi pe cei ce se roagă. Cînd sfeșnicul este plin, vei aprinde lumînarea ta mai tîrziu.
4. Dacă ești bun creștin, nu veni la biserica cu lumînarea cumparată din piață sau din altă parte, căci astfel jertfa ta nu va fi primită la Dumnezeu.
5. Să nu faci nimic în grabă, iar dacă nu știi cum să te comporți în biserică, stai puțin deoparte și urmărește ce fac alții.
6. Ocupă-ți locul tău de rugăciune: bărbații în dreapta și femeile în stînga, și lasă un coridor pe centru ca și alții să se poată închina.
7. Dacă ești tînăr, lasă scaunele pentru cei bătrîni și bolnavi.
8. Nu vorbi în biserică, iar dacă eşti întrebat, răspunde scurt și în șoaptă.
9. Nu este deloc corect să te saluți cu toți cunoscuții din biserică, asta poți face pînă sau după slujbă.
10. Dacă ești femeie și ai perioada de necurăție firească, nu te închina la sfintele icoane căci este păcat. Te sfătui să rămîi în tinda bisericii.
11. Dacă vestimentația ta nu e corespunzătoare locului, retrage-te mai în spate, să nu stai în văzul tuturor.
12. Cu parere de rău, dacă ești un fumător, te rog, cănd intri în biserică, lasă țigarile afară.
13. Dacă folosești ochelari de soare, scoate-i de pe ochi, atunci cînd pășești pragul bisericii.
14. Dacă vrei să faci poze în biserică, cere mai întîi învoirea preotului paroh.
15. Îngenuchează (dacă e posibil) și fii atent atunci cînd preotul citește Sf.Evanghelie, cînd se cîntă » Care pe heruvimi…»,»Pe tine te lăudăm…» și «Tatăl Nostru…».
16. Nu ieși din biserică pînă ce preotul nu va face închierea slujbei, înainte de a ieși, închinăte la icoane și dacă ești pe nemîncate, mănîncă anaforă și bea aghiazmă.
17. Cînd situația te obligă să părăsești slujba înainte de sfîrșit, vei face asta în liniște, fără ca să te închini la icoane. Nu deranja pe cei ce se roagă.
18. Ascultă cu atenție predica (cuvîntul) preotului, caci îți va fi spre zidirea sufletească.
19. Dacă te interesează ceva din cele ale sufletului sau vrei să-ți cunoști credința mai profund, nu-ți fie jenă, aproprie-te de preot după sfîrșitul slujbei și el te va ajuta.
20. Mergi în pace la ai tăi și spune-le cît de bun este Domnul, dar fii atent, dacă vrei sa-I placi lui Dumnezeu, niciodată nu încălca Legea Dragostei.


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.