versiunea moldoveneasca русская версия


Cred cum vreau?

Cred cum vreau?

20 февраля 2017

„Eu cred în Dumnezeu, dar în felul meu. N-am nevoe de serviciile bisericii. Nu mă mai deranjati cu formalitățile voastre. Am propria mea credință!” Cât de des auzim așa obiecție ca răspuns la predica pentru o viață îmbisericită a fiecarui credincios în parte. Este ciudat că cel ce afirmă așa nu observă contradicția evidentă și absurditatea propriilor cuvinte, pentru că e ca și cum ai zice: „În Dumnezeu cred, dar încredere în Dumnezeu n-am!”.  

Pilda raiului și a iadului

Pilda raiului și a iadului

20 февраля 2017

Ce este iadul? O încăpere cu o masă mare și rotundă. În mijlocul mesei, un vas mare cu o mâncare deosebit de plăcută. Însă oamenii care stăteau în jurul mesei erau slabi ca niște schelete, flămânzi și nervoși. Fiecare avea în mână câte o lingură cu coadă foarte lungă. Ajungeau cu lingurile până la vasul cu mâncare, umpleau lingurile, însă când trebuiau să introducă lingurile cu mâncare în gură, nu reușeau, fiindcă lingurile aveau cozile foarte lungi. Ce este raiul?  

Mesajul Patriarhului Kirill adresat cu prilejul Zilei Tineretului Ortodox

Mesajul Patriarhului Kirill adresat cu prilejul Zilei Tineretului Ortodox

15 февраля 2017

Dragi fraţi şi surori! Săvârşind astăzi prăznuirea Întâmpinării Domnului, Biserica noastră în mod tradiţional se roagă pentru tânăra generaţie, nutrind speranţe pentru cei care urmează să păstreze şi să propovăduiască credinţa ortodoxă în următoarele decenii. Nu în zădar, adresându-Se ucenicilor Săi, iar prin ei şi nouă tuturor, Mântuitorul i-a numit „sarea pământului” şi „lumina lumii” (Matei 5, 13-14). Precum sarea îmbunătăţeşte considerabil gustul mâncării, prevenind alterarea ei, creştinii sunt chemaţi să schimbe lumea cu puterea mărturisirii... 

Semnificația psalmului 136

Semnificația psalmului 136

11 февраля 2017

La râul Babilonului, acolo am șezut și am plâns, când ne-am adus aminte de Sion. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre. Că acolo cei ce ne-au robit pe noi ne-au cerut nouă cântare, zicând: “Cântați-ne nouă din cântările Sionului!“ Cum să cântăm cântarea Domnului în pământ străin? De te voi uita, Ierusalime, uitată să fie dreapta mea! Să se lipească limba mea de grumazul meu, de nu-mi voi aduce aminte de tine, de nu voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele.  

Preasfințitul Marchel a cununat pe tinerii Ioan și Liudmila

Preasfințitul Marchel a cununat pe tinerii Ioan și Liudmila

10 февраля 2017

Ziua de duminică, 5 februarie 2017, a fost cea mai fericită pentru tinerii Ioan și Liudmila, ginerele și fiica părintelui — blagocin Oleg Fistican, care și-au consfințit dragostea reciprocă prin Taina Cununiei. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Marchel în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, Episcopul a felicitat mirii Ioan și Liudmila cu primirea cununiei, dorindu-le căsnicie fericită, dragoste jertfelnică, ajutor și binecuvântare de la Dumnezeu în această etapă nouă a vieții lor.... 

Capul sfântului Ioan Gură de Aur

Capul sfântului Ioan Gură de Aur

9 февраля 2017

Printre odoarele cele mai de preţ din Grădina Maicii Domnului sunt moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. La mănăstirea Vatoped se păstrează cu mare cinste capul Sfântului Ioan. Capul Sfântului Ioan Gură de Aur păstrat la mănăstirea Vatoped, Athos. Un lucru minunat şi vrednic de luat în seamă legat de capul sfântului Hrisostom, ce poate fi pipăit de oricine la modul personal, este nestricăciunea urechii drepte. Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, s-a născut în Antiohia. Fericitul şi dumnezeiescul Ioan Gură de Aur a fost patriarh al Constantinopolului... 

Rugăciunea domnească — partitură pentru parohie

Rugăciunea domnească — partitură pentru parohie

8 февраля 2017

Tatăl nostru, Carele ești în ceruri, sfințească-se Numele Tău. Vie împărăția Ta, facă-se voia Ta precum în cer (așa) și pe pământ. Pâinea noastră cea de-a pururea, dă-ne-o nouă astăzi. Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean. (Matei 6,9-13).  

În viaţa noastră suntem ispitiți să credem că trebuie să fim tot timpul ocupaţi

În viaţa noastră suntem ispitiți să credem că trebuie să fim tot timpul ocupaţi

7 февраля 2017

În viaţa noastră de toate zilele, suntem ispitiți să credem că trebuie să fim tot timpul ocupaţi, mereu avem ceva important de terminat şi ni se pare că timpul pe­trecut la rugăciune ne împiedică să terminăm lucrul respectiv. Însă experienţa dovedeşte că o jumătate de oră sau o oră „irosită” în rugăciune nu împiedică deloc, în mod catastro­fal, bunul mers al activităţilor noastre zilnice, aşa cum ne închipuim atunci când am vrea să ne rugăm. Dimpotrivă, obiceiul de a ne ruga ne învaţă să ne concentrăm rapid, înlătură orice neatenţie, disciplinează  

Viața sfintei Xenia (în imagini).

Viața sfintei Xenia (în imagini).

6 февраля 2017

Sfânta Xenia a trăit în secolul al XVIII-lea, dar este cunoscut relativ puţin despre ea sau familia sa. Şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii ei în Petersburg, în timpul domniei împărăteselor Elizabeta şi Ecaterina a II-a. Xenia Grigorievna Petrova a fost soţia unui ofiţer de armată, Andrei Fedeorovici Petrov. Ea a devenit văduvă la vârsta de 26 de ani când soţul său a murit brusc, la o petrecere. Ea a plâns moartea soţului ei, şi în special pentru că el a murit fără spovedanie şi împărtăşanie. Din acel moment, Xenia şi-a pierdut interesul pentru lucrurile... 

Pareneză la sfințirea unei case

Pareneză la sfințirea unei case

4 февраля 2017

Iubiții mei, am venit în casa voastră cu bucurie și cu nădejde. Pentru că sunt în casa unor proaspăt căsătoriți, a unor tineri entuziaști, care și-au început drumul lor împreună. Și am binecuvântat și sfințit această casă prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea ei cu ulei sfințit, rugându-mă lui Dumnezeu pentru ca El să vă binecuvinteze și să vă întărească și să vă apere întru toate. Căci de la Dumnezeu e toată binecuvântarea, pacea, bucuria și iubirea dintre oameni. De la El e ajutorul nostru și nădejdea noastră.  

Îndrumar pentru închinător

1. Aici este casa lui Dumnezeu. Intră în ea în liniște. Lasă după ușă grijele lumești și te străduie să-ți concentrezi mintea și simțurile la Dumnezeu. Dacă ai cu tine telefonul mobil, deconectează-l.
2. Închină-te la icoane făcînd doua plecăciuni înainte și una după ce săruți icoana. Nu săruta fața sfîntului de pe icoană, ci mîinele sau piciorele.
3. Pune lumînări în sfeșnic cu grijă ca să nu deranjezi pe cei ce se roagă. Cînd sfeșnicul este plin, vei aprinde lumînarea ta mai tîrziu.
4. Dacă ești bun creștin, nu veni la biserica cu lumînarea cumparată din piață sau din altă parte, căci astfel jertfa ta nu va fi primită la Dumnezeu.
5. Să nu faci nimic în grabă, iar dacă nu știi cum să te comporți în biserică, stai puțin deoparte și urmărește ce fac alții.
6. Ocupă-ți locul tău de rugăciune: bărbații în dreapta și femeile în stînga, și lasă un coridor pe centru ca și alții să se poată închina.
7. Dacă ești tînăr, lasă scaunele pentru cei bătrîni și bolnavi.
8. Nu vorbi în biserică, iar dacă eşti întrebat, răspunde scurt și în șoaptă.
9. Nu este deloc corect să te saluți cu toți cunoscuții din biserică, asta poți face pînă sau după slujbă.
10. Dacă ești femeie și ai perioada de necurăție firească, nu te închina la sfintele icoane căci este păcat. Te sfătui să rămîi în tinda bisericii.
11. Dacă vestimentația ta nu e corespunzătoare locului, retrage-te mai în spate, să nu stai în văzul tuturor.
12. Cu parere de rău, dacă ești un fumător, te rog, cănd intri în biserică, lasă țigarile afară.
13. Dacă folosești ochelari de soare, scoate-i de pe ochi, atunci cînd pășești pragul bisericii.
14. Dacă vrei să faci poze în biserică, cere mai întîi învoirea preotului paroh.
15. Îngenuchează (dacă e posibil) și fii atent atunci cînd preotul citește Sf.Evanghelie, cînd se cîntă » Care pe heruvimi…»,»Pe tine te lăudăm…» și «Tatăl Nostru…».
16. Nu ieși din biserică pînă ce preotul nu va face închierea slujbei, înainte de a ieși, închinăte la icoane și dacă ești pe nemîncate, mănîncă anaforă și bea aghiazmă.
17. Cînd situația te obligă să părăsești slujba înainte de sfîrșit, vei face asta în liniște, fără ca să te închini la icoane. Nu deranja pe cei ce se roagă.
18. Ascultă cu atenție predica (cuvîntul) preotului, caci îți va fi spre zidirea sufletească.
19. Dacă te interesează ceva din cele ale sufletului sau vrei să-ți cunoști credința mai profund, nu-ți fie jenă, aproprie-te de preot după sfîrșitul slujbei și el te va ajuta.
20. Mergi în pace la ai tăi și spune-le cît de bun este Domnul, dar fii atent, dacă vrei sa-I placi lui Dumnezeu, niciodată nu încălca Legea Dragostei.


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.