versiunea moldoveneasca русская версия


Adunarea creștinilor din cartierul Dacia, orașul Fălești

Adunarea creștinilor din cartierul Dacia, orașul Fălești

20 августа 2017

Duminică, 20 august 2017, în orașul Fălești, cartierul Dacia, a avut loc adunarea creștinilor pentru construcția unei noi biserici cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”. Adunarea a fost convocată de preotul responsabil pentru cartierul Dacia, părintele Ioan Buciuceanu. La întrunire a fost prezenți: părintele — blagocin Oleg Fistican; primarul orașului Vladimir Rusu, dar și alte persoane care s-au implicat la primele etape ale construcției bisericii. Părintele Oleg a prezentat creștinilor o dare de seamă  

Mesajul de felicitare al ÎPS Mitropolit Vladimir, adresat PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, cu ocazia aniversării zilei de naștere

Mesajul de felicitare al ÎPS Mitropolit Vladimir, adresat PS Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, cu ocazia aniversării zilei de naștere

18 августа 2017

Cu ocazia aniversării a 58 de ani din ziua nașterii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir a adresat Preasfințitului Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, un mesaj de felicitare, în care se menționează: „Preasfinția Voastră, în zi de sărbătoare, ne îndreptăm către Dumneavoastră cele mai luminoase gânduri și cele mai sincere urări de bine.  

Felicitare pentru Preasfințitul Marchel cu prilejul aniversării zilei de naștere.

Felicitare pentru Preasfințitul Marchel cu prilejul aniversării zilei de naștere.

17 августа 2017

Prea Sfinţiei Sale, Prea Sfinţitului MARCHEL, Episcop de Bălţi şi Făleşti. Prea Sfințite Stăpîne, primiți coordiale felicitări prilejuite Zilei de naștere a Prea Sfinției Voastre. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să Vă dăruiască sănătate, pace și bucurii duhovnicești. Harul Sfîntului Duh să Vă dea puteri de a lucra în ogorul Domnului spre înflorirea Bisericii lui Hristos. Întru mulți și fericiți ani, Stăpîne. Cu dragoste și respect, administrația Eparhiei de Bălți și Fălești.  

Mesajul de felicitare al PS Marchel adresat ÎPS Vladimir cu prilejul zilei de naștere.

Mesajul de felicitare al PS Marchel adresat ÎPS Vladimir cu prilejul zilei de naștere.

17 августа 2017

Înalt Prea Sfințite Stăpîne Mitropolit Vladimir, primiți, rogu-Vă, cele mai sincere felicitări, prilejuite de ziua nașterii Dvs. Fie ca Bunul nostru Dumnezeu să Vă aibă în nemijlocita Sa apropiere de acum și pînă-n veac. La mulți ani, Stăpîne! Cu stimă Episcopul Marchel.  

Preasfințitul Marchel a participat la slujba praznicală cu prilejul jubileului celor 50 de ani de la naștere a arhimandritului Nicolae Roșca

Preasfințitul Marchel a participat la slujba praznicală cu prilejul jubileului celor 50 de ani de la naștere a arhimandritului Nicolae Roșca

16 августа 2017

Ziua de miercuri, 16 august 2017, a fost una semnificativă pentru duhovnicul — administrator al mănăstirii Ciuflea, PC Nicolae Roșca și anume celebrarea celor 50 de ani de la naștere. La slujba festivă au participat toți ierarhii Bisericii Ortodoxe din Moldova, un impunător sobor de preoți și diaconi, numeroși credincioși dornici de a se ruga alături de soborul arhieresc și preoțesc.  

Armele credinței.

Armele credinței.

12 августа 2017

Cine, iubiţii mei, cine nu vrea pacea? Toată lumea iubeşte pacea. Şi desigur atunci când îi lipseşte, atunci mai mult o caută. Dar, din nefericire, în pofida iubirii omenirii întregi pentru pace, lumea de multe ori a încercat – şi încă încearcă – focul războiului. Interese materiale şi egoisme omeneşti împing orbeşte spre catastrofă. Două războaie mondiale şi nenumărate alte războaie locale au împrăştiat şi împrăştie groază. Cei ce au trăit astfel de zile doresc ca ele să nu se mai întoarcă niciodată. Oameni iubitori de linişte, care în pofida voinţei... 

Ghicitori pentru școala duminicală

Ghicitori pentru școala duminicală

5 августа 2017

GHICITOAREA NR. 1 Nascatoare Preacurata Odraslita-ntre evrei, Ioachim ii fuse tata, Iara Ana mama ei. R:  

În starea în care te vei afla, întru aceia te voi judeca

În starea în care te vei afla, întru aceia te voi judeca

31 июля 2017

Sa nu te deznadajduiesti omule, nici sa nu te departezi de rugaciuni, ci sa mergi la biserica. Pacatos fiind, roaga-te cu suspine, lui Dumnezeu si-ti va da tie iubirea Sa de oameni si iertare de pacatele tale. Dar, daca vei deznnadajdui, nevrand sa vii la pocainta, apoi, te dai, pe tine insuti, in stapanirea satanei. Sau, daca, indoindu-te, nu mergi la pocainta, faci impiedicare dumnezeiescului dar,  

Mesajul de felicitare al PS Marchel adresat ÎPS Vladimir cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc

Mesajul de felicitare al PS Marchel adresat ÎPS Vladimir cu prilejul serbării ocrotitorului ceresc

27 июля 2017

Înalt Preasfințite Stăpîne, primiți, rogu-vă, un sincer “LA MULȚI ANI!” în această zi, cînd Sfînta Biserică prăznuiește pomenirea acoperitorului Dvs. ceresc – Sfîntul Întocmai cu Apostolii cneaz Vladimir. Vă doresc ca în această și în orice altă zi să vă aibă Dumnezeu în pază Sa cea sfîntă, să Vă înzestreze cu daruri cerești, călăuzindu-Vă spre Împărăția Lui cea veșnică. Cu fiesc respect – episcopul Marchel  

Orbirea duhovnicească

Orbirea duhovnicească

22 июля 2017

Cine îşi dă seama de orbirea sa duhovnicească încetează a mai nădăjdui în sine şi în dreptatea sa şi, asemenea Prorocului David, strigă: „Doamne! deschide ochii mei, şi voi pricepe minunile din legea Ta” (Psalm 118, 18). Cel orb cu trupul îşi cunoaşte nenorocirea prin mijlocirea minţii – însă cine va putea încredinţa sufletul că este orb duhovniceşte? Cel orb cu trupul nu îşi iubeşte starea, însă cel orb duhovniceşte îşi iubeşte, de obicei, întunericul. Cel orb cu trupul iubeşte şi năzuieşte lumina cea materială, însă pentru cel orb cu duhul lumina... 

Cred cum vreau?

„Eu cred în Dumnezeu, dar în felul meu. N-am nevoe de serviciile bisericii. Nu mă mai deranjati cu formalitățile voastre. Am propria mea credință!” Cât de des auzim așa obiecție ca răspuns la predica pentru o viață îmbisericită a fiecarui credincios în parte. Este ciudat că cel ce afirmă așa nu observă contradicția evidentă și absurditatea propriilor cuvinte, pentru că e ca și cum ai zice: „În Dumnezeu cred, dar încredere în Dumnezeu n-am!”.

Cu alte cuvinte , existența lui Dumnezeu eu accept, dar nu vreau să știu ce dorește Dumnezeu de la mine și să trăiesc așa cum îmi place!

Dacă stai de vorbă cu astfel de „credincioși” devine evident că cunoasterea lor despre Dumnezeu este alimentată din izvoare neortodoxe, cum ar fi ziarele, emisiuni radio și tv, uneori broșuri teoretice sectare, care nu schimbă deloc viața lor spre bine.
Li se pare că Dumnezeu e mut, intangibil , adică nu are nici o legatură cu viața umană. Ei și, trăiește El undeva în cer, cu asta sunt de acord și cred în existența Lui și-mi este suficient. Dar la ce îmi folosește atâtea rugăciuni și slujbe?!
Cu toate acestea, o astfel de viziune nu este credință. Este un ateism relativist. Pentru că acceptând ideia existenței lui Dumnezeu, dar ignorând voia Sa, este o formă de agnosticism. Dacă accept că Dumnezeu există, este firesc și necesar să ascult de cuvintele Lui, să comunic cu El și să-mi trăiesc viața în armonie cu voia Lui.
Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care ne vorbește. Lui nu-i este indeferent cum ne comportăm și cum comunicăm cu El. De-a lungul istoriei, El a vorbit oamenilor, ne-a descoperit voința Lui și ne-a îndemnat să-L ascultăm. Cu douăzeci de veacuri în urmă , Dumnezeu însuși a venit pe pământ, devenind Om și ne-a lăsat ca lege Evangelia iubirii, iar Biserica Sa ca pod minunat, care ne conduce spre Patria cerească, spre un Tată iubitor. Însuși Hristos a arătat calea spre Dumnezeu: „Eu sunt calea și adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine (Ioan 14:6). A respins deci, prin urmare, foarte clar cunoașterea lui Dumnezeu în alt mod. Dumnezeu ne descoperă fiecăruia calea în care îl putem întîlni. Potrivit cuvintelor lui Hristos, calea aceasta trece prin Biserica Sa, iar altă cale nu există.
„Și încă ceva! Fiecare are propriul său adevăr! Cum vreau așa cred” – mai susțin unii.
Fiecare are propria viziune despre ceea este bine și ce este rău, propria convingere, ierarhizarea individuală a valorilor. Evident, opinii pot fi multe, dar adevărul e unul.
Dacă privim în trecutul îndepărtat, măsurarea era diferită. De exemplu fiecare comerciant folosea propria unitate de măsură (lungime, greutate, volum), care îi era mai convenabilă și mai profitabilă. Epuizați de un astfel de pluralism, oamenii au realizat în cele din urmă că trebuie să existe un standart comun de măsurare.
Dacă e să folosim un limbaj filosofic, adevărul are atributul esențial de a fi unic. Dacă ar exista mai multe adevăruri, atunci ele ar trebui să arate identic și ar trebui unite. Dacă părerile se deosebesc, atunci ele trebuie supuse metodelor de comparație și analiză, în urma cărora vom selecta cel mai complet adevăr. Celelalte sunt falsuri.
Dacă acceptăm descoperirea dumnezeiască ca adevăr, trebuie s-o folosim ca un ghid practic bucurându-ne de plinatatea veții bisericești. Avem și liberatea de a respinge chemarea dumnezeiască, dar nu avem dreptul de a dicta lui Dumnezeu condițiile noastre. E ca și cum un copil ar porunci părinților lui cum trebuie să se comporte și cum trebuie să-l educe.
Nu avem dreptul se ne inventăm propria credință confortabilă și să-L supui pe Dumnezeu standartelor tale. Iar dacă ți-ai inventat propria credință este absurd să-ți declari imaginația ta drept adevăr și să disprețuiești locul întâlnirii Tatălui cu copii săi — biserica ortodoxă.
Nu sunteți de accord? Protestați? Atunci deschideți sfânta Evanghelie, fără de care nimeni nu are dreptul să se numească creștin și rugați-vă ca Dumnezeu se vă descopre adevărul. Citiți-o fără preconcepții! Vei vedea că Domnul arată în mod indispensabil viața bisericească, centrul căreia nu este numai recunoașterea teoretică a existenței lui Dumnezeu sau lumânările și pomelinicul, dar comunicarea cu El prin participarea la rugăciunea comună, sfintele taine, și cel mai important—minunea Euharistiei! Fără toate acestea, credința teoretică nu are nici un sens.
Iar dacă ceva vă provoacă îndoială, sau nu-i clar, sau aveți obiecții, notați pe o hîrtie și veniți cu ea la Biserică. Adresați-vă preotului. Îndemnul și convingerea mea sunt cuvintele lui Iisus Hristos adresate lui Toma: „nu fi necredincios, ci credicios” (Ioan 20,27).


К записи есть 1 комментарий

Священник Иоанн Коробков yurijmaximov.wixsite.com/catechism
traducere de preot Anatolie Mandric ephbalti.md/cv/parintele-anatolii-mandric.2012.10.02