versiunea moldoveneasca русская версия


Cateheză: prima convorbire despre Crez

Cateheză: prima convorbire despre Crez

29 марта 2018

#cateheză. Începem de azi câteva lecții catehetice, menite să vă ofere în calitate de naș o idee minimă despre importanța credinței și a botezului. Mulți privesc de la distanță viața Bisericii Ortodoxe cu îngrijorare. Iar una dintre principalele temeri pe care le au oamenii este că Ortodoxia pare să fie o lume a interdicțiilor. Totul pare interzis. Peste tot restricții. Peste tot, canoane, dogme, tipic, multe cerințe. Și, mai ales, unii obiectează că dogmele limitează libertatea gândirii. Dar de aproape privită, credința nu este rece.  

Adunarea preoților din Sîngerei

Adunarea preoților din Sîngerei

28 марта 2018

Luni, 26 martie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Marchel, Episcop de Bălți și Fălești, în biserica „Sf.M.Mc.Gheorghe” din orașul Sîngerei, a avut loc adunarea ordinară a tuturor preoților din blagocinie. Întrunirea a fost prezidată de către protoiereul Maxim Guzun, blagocinul raionului Sîngerei. În cadrul adunării au fost comunicate următoarele subiecte despre:  

Mărturisirea preoților din Glodeni.

Mărturisirea preoților din Glodeni.

27 марта 2018

Miercuri, 21 martie 2018, protoiereul — blagocin Victor Guleac a convocat adunarea ordinară a preoților din circumscripție în biserica „Sfânta Treime” din satul Funduri Vechi, raionul Glodeni. Întrunirea a debutat cu liturghia Darurilor mai înainte sfințite, oficiată de părintele – paroh Ovidiu Zîcu. Au urmat rugăciunile pregătitoare pentru Taina Mărturisirii, citite de duhovnicul protoieriei, părintele Pavel Cîrlan. În timpul mărturisirii au fost ținute discursuri  

Duminica sfintei Maria egipteanca – zi de rugăciune pentru cei ce duc o viață amorală şi stricăcioasă

Duminica sfintei Maria egipteanca – zi de rugăciune pentru cei ce duc o viață amorală şi stricăcioasă

24 марта 2018

#egipteanca. Fiecare duminica din Postul cel Mare are o consacrare anume. Astfel, daca prima duminica — numita a Ortodoxiei — a fost inchinata credintei, cea de-a doua, a Sf. Grigorie Palama, a fost inchinata rugaciunii, pen­tru ca acest Sfant ne-a invatat cea mai inalta rugaciune — rugaciunea mintii, a inimii sau rugaciunea lui Iisus. Cea de-a treia duminica — a Sfintei Cruci — a fost inchinata jertfei, pentru ca ce altceva reprezinta Crucea pentru noi, daca nu jertfa si lupta duhovniceasca. Cea de-a patra duminica, numita a Sfantului Ioan Scararul, a fost inchinata ascezei, pentru... 

Învățătură de tipic pentru 22.03.2018

Învățătură de tipic pentru 22.03.2018

19 марта 2018

Четверг 5-й седмицы. Четверто́к Великого канона. Святых сорока́ мучеников, в Севастийском е́зере мучившихся (празднование переносится на вторник, 7 марта). Литургия Преждеосвященных Даров. Служба совершается по Триоди. Примечание. Служба 40 мучеников Севастийских переносится на вторник, 7 марта (см. Типикон, 9 марта, 5-я Маркова глава:... 

Mesajul de felicitare adresat Preasfințitului Marchel cu prilejul aniversării hirotoniei arhierești

Mesajul de felicitare adresat Preasfințitului Marchel cu prilejul aniversării hirotoniei arhierești

11 марта 2018

Preasfinţia Voastră, permiteți-ne, rogu-Vă, să Vă adresăm cele mai cordiale felicitări și urări de bine cu ocazia celei de-a 11 aniversări a hirotoniei arhierești. În această zi sfântă, a închinării Sfintei Cruci, Vă suntem alături cu cele mai duhovnicești gânduri și sincere rugăciuni către bunul Dumnezeu, ca să Vă binecuvinteze cu ani mulți, luminați de harul Său și providența Sa, să ne îndrumați pe calea mântuirii.  

Pentru o Ortodoxie autentică și conștientă

Pentru o Ortodoxie autentică și conștientă

7 марта 2018

Cu câțiva ani în urmă un inspector școlar a venit la mine în gimnaziu și mi-a propus următorul test: -Dă indicație elevilor să scrie din memorie rugăciunea „Tatăl nostru”. Nu pentru control, nici pentru notă, ci din curiozitate. Să vedem câți vor scri corect. M-am gândit că voi isprăvi repede controlul caietelor, dar mi-a luat mai mult timp decât de obicei. Culoare roșie a pixului a vopsit excesiv evaluarea. Și mi-am zis:  

Părinte, eu n-am să mai vin la biserică

Părinte, eu n-am să mai vin la biserică

6 марта 2018

Un tânăr merge la preotul paroh și îi spune: – Părinte, eu n-am să mai vin la biserică. Preotul îl întrebă: – Ah. Poți să-mi spui care este motivul? Tânărul îi răspunde: – Dumnezeule! Aici văd  

A trecut la Domnul protoiereul Victor Svistun

A trecut la Domnul protoiereul Victor Svistun

4 марта 2018

Protoiereul Victor Svistun, parohul bisericii „Sf.Arh.Mihail și Gavriil” din satul Cobani, raionul Glodeni a trecut în veșnicie, azi, 4 martie 2018. Exprimăm profunde sentimente de compasiune şi condoleanţe doamnei preotese Eufrosinia și întregii familii, fiilor și fiicelor duhovnicești ai părintelui. Trupul neînsuflețit va fi înmormântat în curtea bisericii, marți 6 martie curent. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții.  

Cum putem deveni mai buni?

Cum putem deveni mai buni?

3 марта 2018

Rugăciunea întâi de mulţumire după Sfânta Împărtăşire. Zicem către Domnul Hristos: „Dă să-mi fie şi mie acestea spre tămăduirea sufletului şi a trupului, spre alungarea a tot potrivnicului, spre împăcarea sufleteştilor mele puteri, spre luminarea ochilor inimii mele, spre credinţă neînfruntată, spre dragoste nefăţarnică, spre împlinirea înţelepciunii, spre paza poruncilor Tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău har şi spre plinirea Împărăţiei cerurilor”, deci zece lucrări. Care sunt lucrările?  

Acatistul sfântului Iov de la Pociaev

Cuviosul Iov de la Pociaev se prăznuieşte pe data de 28 octombrie/10 noiembrie. CONDACUL 1

Alesule si facatorule de minuni, al partilor noastre bunule invatator si pentru toata lumea sarguincios rugator, preacuvioase parinte Iove, manastirea si toata lumea ortodoxa, luminata de viata ta curata, multumeste pentru tine Preasfintei Treimi, laudandu-o; deci ca cel ce ai indrazneala catre Domnul, fii mijlocitor pentru sufletele noastre cuprinse de patimi, ca in bucuria inimii sa-ti strigam tie: Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

ICOSUL 1

inger binevestitor ai fost parinte Iove, celor tulburati de vrajmasii Bisericii, pe cat cu scrierea si tiparirea sfintelor carti, pe atat si cu viata ta placuta lui Dumnezeu si fericita adormire, acum fiind mijlocitor pentru lume in fata tronului Stapanului; de aceea strigam tie:

Bucura-te al Bisericii ostas credincios.

Bucura-te al Ortodoxiei sfesnic luminos.

Bucura-te ca pe parintii nostri i-ai pazit de erezie.

Bucura-te ca pe fiii lor i-ai intarit in credinciosie.

Bucura-te ca ai parasit casa parinteasca, ca sa te mantuiesti.

Bucura-te ca mai mult te-ai ingrijit doar de cele sufletesti.

Bucura-te ca cu nevointele copilariei pe batrani i-ai fermecat.

Bucura-te ca in monahism, chipului ingeresc te-ai asemanat.

Bucura-te ca manastirea Ugorna, cu viata ta ai luminat.

Bucura-te ca si pe cea din Dubno ai proslavit-o minunat.

Bucura-te ca celor slabi le esti intarire in credinta.

Bucura-te ca inteleptesti pe aceia ce au lipsa de stiinta.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 2-lea

Vazand monahii zeloasa ta crestere in cele duhovnicesti au dorit sa te aiba preot, toata Volania voindu-te egumen al manastirii din Dubno, pentru a opri raspandirea ereziilor, iar ortodocsilor hrana duhovniceasca oferindu-le, ca sa cante Domnului intotdeauna: Aliluia.

ICOSUL al 2-lea

Minte desavarsita ai aratat parinte, cand pentru binele muntelui Pociaevului, te-ai smerit si in loc de a conduce, te-ai facut iarasi ascultator, insa Domnul, din nou te-a chemat la conducerea manastirii, iar fratii cu bucurie iti strigau tie:

Bucura-te noul si minunatul nostru parinte.

Bucura-te chipul adevarat al evlaviei sfinte.

Bucura-te ca egumenia ca pe o slujba ai primit.

Bucura-te ca lui Dumnezeu si oamenilor a sluji ai voit.

Bucura-te ca staretia ta, smerenia lui Hristos e-aceasta.

Bucura-te ca printr-ansa aflam odihna sufletelor noastre.

Bucura-te ca pentru lume multe rugaciuni inalti.

Bucura-te ca pe demoni barbateste ii asalti.

Bucura-te ca de starea ingereasca ai avut partasire.

Bucura-te ca ai fost bun conducator spre mantuire.

Bucura-te celor ce se mantuiesc, buna incurajare.

Bucura-te celor ce se lenevesc, aspra mustrare.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 3-lea

Puterea Duhului Dumnezeiesc te-a intarit pe tine, intelepte Iove, cand pe cel ce fura graul manastirii l-ai mustrat, descoperind cele ascunse pentru pocainta si astampararea foamei lui, facand aceasta i-ai calmat inima impietrita, invatandu-l sa cante: Aliluia.

ICOSUL al 3-lea

Purtand grija de suflet, cuvioase parinte, ai practicat ascetismul in pestera, unde zi si noapte petreceai in rugaciune, in convorbiri cu Dumnezeu, de aceea si lumina harului Sau a stralucit in pestera intunecoasa ca lumina Taborului, invatand pe toti sa-ti cante tie:

Bucura-te permanenta tamaie a rugaciunii.

Bucura-te nesecata a lacrimilor fantana.

Bucura-te ca cu ascetii de la Pecersk te-ai asemanat.

Bucura-te ca darurile acelora si tu le-ai capatat.

Bucura-te ca pe frati in rabdare si rugaciune i-ai intarit.

Bucura-te ca prin ruga ta, pe demoni de la manastire i-ai izgonit.

Bucura-te ca in bezna pesterii ai chemat lumina cereasca.

Bucura-te ca si inimile noastre le umpli cu mila Dumnezeiasca.

Bucura-te Stanca Pocaevului, ca diamantul mai tare.

Bucura-te al tarii noastre, luminator ca un soare.

Bucura-te al Bisericii Ecumenice stalp preaslavit.

Bucura-te adapostul celor ce se roaga smerit.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 4-lea

Viforul pornirilor eretice vrand sa-l opresti, te-ai dus in cetatea Kievului si in soborul ortodocsilor cu indraznire ai marturisit credinta nestirbita, invatandu-i aceasta si pe altii. De aceea si tiparirea cartilor sfinte ai continuat-o in manastirea Pociaevului, ca toti cei ce le vor citi pe acestea sa tina credinta ortodoxa si dreptmaritor sa cante Iu Dumnezeu. Aliluia.

ICOSUL al 4-lea

Auzindu-te fratii manastirii rugandu-te cu lacrimi si rostind rugaciunea lui lisus; de sfaturile tale folositoare si de chipul vietii tale umilindu-se, au strigat:

Bucura-te rugatorul nostru preabun.

Bucura-te invatatorul nostru cel bland.

Bucura-te izvoratorul lacrimilor sfinte.

Bucura-te imblanzitorul inimilor infrante.

Bucura-te cel ce inalti Domnului jertfa duhovniceasca.

Bucura-te cela ce porti in minte desfatarea cereasca.

Bucura-te cela ce ai imitat in infranare pe Botezatorul.

Bucura-te ca ai rabdat ca si Iov multpatimitorul.

Bucura-te ca de slujirea cea cu ingerii te-ai invrednicit.

Bucura-te ca cu multe virtuti sfinte ai fost impodobit.

Bucura-te al celor saraci — hranitorule.

Bucura-te al celor scarbiti — mangaietorule.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 5-lea

Stelei calauzitoare te-ai asemanat cuvioase, vizitand Galitia si Volania si cu credinta ortodoxa luminandu-le, celor credinciosi mai mult zel inspirandu-le, pe cei buni i-ai intait in credinta stramoseasca, iar pe cei slabi i-ai indemnat sa cante pururea lui Dumnezeu: Aliluia.

ICOSUL al 5-lea

Vazand monahii si mirenii pe egumenul manastirii sapand si sadind pomi, gunoindu-i cu atata smerenie, s-au mirat ca de un alt Damaschin si lepadand toata mandria eretica si-au intarit sufletele in credinta Ortodoxa, cantand:

Bucura-te conducatorul bunelor nevointe.

Bucura-te intarirea adevaratei credinte.

Bucura-te ca mandria ereticilor ai mustrat.

Bucura-te ca intelepciunea Ortodoxiei ai ridicat.

Bucura-te ca prin tine frumusetea evlaviei am aflat.

Bucura-te ca prin tine grija cea lumeasca o am calcat.

Bucura-te inteleptirea celor bogati.

Bucura-te mangaierea celor saraci.

Bucura-te ca de bunavoie ai purtat a saraciei cruce.

Bucura-te ca si pe noi, pe aceasta ne ajuti a o duce.

Bucura-te a lui Pavel facatorul de corturi, vrednic urmator.

Bucura-te a lui Hristos Domnul, bun servitor.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 6-lea

Marturisitor al credintei si evlaviei ortodoxe toata viata te-ai aratat, cuvioase Iove si prevazandu-ti sfarsitul, cu o saptamana inainte te-ai impartasit cu Sfintele Taine, parasind lumea aceasta cu bucurie si dorind a fi cu Hristos Domnul, ca neincetat sa-l canti Lui cantarea Serafimilor: Aliluia.

ICOSUL al 6-lea
Stralucind trupul tau mort, pe care l-ai infrant toata viata prin nevointe si post, pe acelasi, Domnul, dupa adormirea ta, l-a proslavit cu neputrezire si mireazma, iara pe noi ne-a invatat sa-ti cantam tie asa:

Bucura-te ca esti locuitor al cerului.

Bucura-te ca esti rugator al pamantului.

Bucura-te ca ai prevazut plecarea ta in vesnicie.

Bucura-te ca de aceasta ai avut multa bucurie.

Bucura-te ca tu ai izgonit frica mortii din noi.

Bucura-te ca ne-ai invatat sa ne-credem in Dumnezeu ce poarta grija de noi.

Bucura-te mustratorul celor ce iubesc a vietii desfatare.

Bucura-te ca nefiind putrezit, esti martor al invierii viitoare.

Bucura-te, ca trupul in viata sa-l rastingnesti ai dorit.

Bucura-te ca dupa moarte, pe acesta plin de mir ni l-ai oferit.

Bucura-te mustrarea celor necredinciosi.

Bucura-te intarirea si paza celor inimosi.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 7-lea

Vrand Dumnezeu sa arate Bisericii neputrezirea moastelor cuviosului Iov, de trei ori i s-a aratat acesta in vis mitropolitului Dionisie, ca si viu, facandu-i cunoscut voia lui Dumnezeu si, crezand Dionisie, pe Atottiitorul si pe placutul Sau L-a laudat cu cantarea: Aliluia.

ICOSUL al 7-lea

Nou mijlocitor si facator de minuni te-a castigat pe tine Sfintitul Sobor, monahii si mirenii, cand a venit Dionisie pe muntele Pociaevului si cunoscand viata ta, a scos din pamant sfintele tale moaste, neputrezite si pline de mireazma, din care izvorau minuni si tamaduiri, pentru ca toti sa-ti cante:

Bucura-te noule si mare facator de minuni.

Bucura-te ca cu sfintii in cer te incununi.

Bucura-te ca prin ingroparea ta, Volania o ai sfintit.

Bucura-te ca cu moastele tale, pe toti in Ortodoxie ne-ai intarit.

Bucura-te ca prin tine orbii si ologii primesc tamaduire. Bucura-te, ca de sfintele tale moaste si demonii au ingrozire.

Bucura-te ca si pe noi, cu dansele ne smeresti. Bucura-te ca dorinta mantuirii in noi ne trezesti. Bucura-te ca dupa moarte multora viu te-ai aratat.

Bucura-te ca cu duhul partas ingerilor ai stat. Bucura-te cu adevarat izvor al minunilor,

Bucura-te puternic ajutator asupra demonilor.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 8-lea

Straina minune au aratat cuvioase parinte, cand dupa proslavirea ta te-ai aratat intre doi ingeri, rugandu-te in biserica Pociaevului si ai dat unei fecioare o naframa plina de mir, pentru a pune pe ranele bolnavului egumen Dositei, care tamaduindu-se, degrab a cazut in fata sicriului tau cantand lui Dumnezeu. Aliluia.

ICOSUL al 8-lea

intru totul ai fost aparator si acoperamant al manastirii tale, cuvioase parinte, aceasta au inteles crestinii ortodocsi cand te-au vazut pe cer, rugandu-te Maicii Domnului pentru izbavirea Lavrei si credinciosilor inconjurati de agareni, si de atunci iti canta tie cu bucurie:

Bucura-te al credintei puternic aparator.

Bucura-te al manastirii zid ocrotitor.

Bucura-te ca navalirile agarenilor le-ai oprit.

Bucura-te ca sagetile lor, asupra lor le-ai repezit.

Bucura-te ca ai rugat pe ingeri sa-i invinga pe ei toti.

Bucura-te ca pe multi agareni la Hristos i-ai intors.

Bucura-te ca vrajmasii manastirii, monahii ei au devenit.

Bucura-te ca pe cei nesupusi, departe de ea i-ai izgonit.

Bucura-te ca pe protivnicii lui Dumnezeu i-ai rusinat.

Bucura-te ca rabdarea crestineasca o ai incununat.

Bucura-te ca nadejdile cele spre tine nu le-ai rusinat.

Bucura-te ca pe cei ce se roaga tie, ii mantuiesti minunat.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 9-lea

Toata apostazia si indoiala in credinta a poporului si manastirii au fost rezolvate de cuviosul Iov, cu ale caruia rugaciuni Volania s-a reintors la Ortodoxie, facand din Pociaev o puternica cetate spre apararea dreptei credinte, miilor de credinciosi ce vin aici, cu buzele si cu inima sarutand sfintele moaste si cantand lui Dumnezeu: Aliluia.

ICOSUL al 9-lea

Retori ai slavei tale s-au facut arhiereii ortodocsi si tot Soborul cel sfintit, cand au scos din nou moastele tale sfinte, ascunse de apostati si le-au pus iarasi in Sfanta Biserica si, inchinanduli-se credinciosii, au cantat cu bucurie zicand:

Bucura-te, soarele Volaniei dreptcredincioase.

Bucura-te steaua Bisericii Ortodoxe.

Bucura-te ca dupa noapte, zorile dreptatii ai stralucit.

Bucura-te raza ce intunericul ereziilor ai izgonit.

Bucura-te ca prin aflarea moastelor, noi minuni ne-ai revelat.

Bucura-te ca pe cei ce au parasit credinta ortodoxa, i-ai mustrat.

Bucura-te ca rugaciunile noastre, nu incetezi a le implini.

Bucura-te, si gresalele parintilor nostri nu le pomeni.

Bucura-te ca ne-ai invatat sa dam vrajmasilor iertare.

Bucura-te ca ne intaresti in indelunga rabdare.

Bucura-te celor slabi in credinta aspra mustrare.

Bucura-te celor ce se pocaiesc adevarata Iertare.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 10-lea

Fii mijlocitorul mantuirii noastre, cuvioase Iove, ca multe obiceiuri rele au adus necredinciosii in tara noastra, ca sa ne slabeasca taria noastra, dar noi cu inimile zdrobite

alergam spre ajutorul tau si, nadajduind in mijlocirea ta cantam lui Dumnezeu: Aliluia.

ICOSUL al 10-lea

Zid tare credintei ortodoxe in Volania si Galitia te-ai aratat in toata viata ta si dupa adormirea ta, cu semne si minuni pentru adevar te-ai luptat, sfatuind pe fiii tai ca toti sa-ti cante tie:

Bucura-te luptatorul sfintei mantuiri.

Bucura-te izgonitorul relelor ispitiri.

Bucura-te ca ai indrazneala, pentru noi a te ruga.

Bucura-te ca ai primit darul pe bolnavi a vindeca.

Bucura-te caci cu ingerii in rai locuiesti.

Bucura-te ca, cu Apostolii si Mucenicii te veselesti.

Bucura-te impreuna cu dansii al Bisericii aparator.

Bucura-te al milelor lui Dumnezeu — mijlocitor.

Bucura-te ca inca in viata ai iubit pe cei ce se pocaiesc.

Bucura-te ca rugaciunile lor le inalti la Tronul ceresc.

Bucura-te, al celor ce se roaga grabnic ascultator.

Bucura-te al celor smeriti cu inima, bun acoperitor.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 11-lea

Cantarea de multumire, adusa din dragoste curata, primeste placutule al lui Dumnezeu, ca pe banutii vaduvei, deoarece suntem saraci sufleteste si nu suntem in stare sa te urmam cu faptele cele bune, dar cu zdrobire de inima si suspine pentru pacatele noastre, de slava virtutilor tale ne mangaiem, cantand lui Dumnezeu. Aliluia.

ICOSUL al 11-lea

Faclie credintei ortodoxe si stalp al evlaviei ai fost, cuvioase parinte Iove, cu cuvantul, cu viata, dragostea, credinta, curatia, in care si pe noi ne intareste cu rugaciunile tale. Toate ereziile, schismele si obiceiurile rele de la noi le departeaza ca sa-ti cantam cantare de multumire:

Bucura-te ales de Dumnezeu din valea plangerii.

Bucura-te impreuna sfatuitor cu ingerii.

Bucura-te ca cu duhul dragostei, de noi nu te-ai despartit.

Bucura-te ca din darurile tale si noua ne-ai impartit.

Bucura-te ca cei ce-ti vad moastele, se lupta cu patimi trupesti.

Bucura-te ca cei ce-ti citesc viata, au bucurii sufletesti.

Bucura-te ca ne-ai invatat sa ravnim dupa mantuire.

Bucura-te ca ne ajuti sa servim semenilor cu iubire.

Bucura-te ca cu zelul Ortodoxiei inimile ne-ai aprins.

Bucura-te ca intru pocainta, pacatul din noi s-a invins.

Bucura-te cel ce izgonesti somnul vietii sufletesti.

Bucura-te datatorule al vegherii duhovnicesti.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 12-lea

Darul rugaciunii neincetate si neingrijirea de cele trupesti, bucuria duhovniceasca si mila de semeni, din belsug ai capatat parinte Iove, acelor ne fa partasi si pe noi lenesii si pacatosii, cu puternicele tale rugaciunii, ca izbavindu-ne din muncile cele vesnice sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia.

ICOSUL al 12-lea

Cantand minunata ta viata pamanteasca si proslavirea ta cereasca, te rugam cuvioase Iove, cu rugaciunile tale intareste credinta ortodoxa in tara noastra, apara Biserica lui Hristos de necredinta si erezii, intareste-ne si primeste laudele acestea:

Bucura-te patras al slujirii apostolesti.

Bucura-te zelos traitor al nevointelor pustnicesti.

Bucura-te chip frumos al celor ce cu duhul saracesc.

Bucura-te ca ai dobandit din belsug plansul cel duhonicesc.

Bucura-te ca pe hoti si talhari, Domnului lisus i-ai dat.

Bucura-te ca in cer te saturi, cu cei ce de dreptate au insetat.

Bucura-te ca cu cei milostivi esti miluit de Dumnezeu.

Bucura-te ca cu cei curati la inima, il vezi fata Sa mereu.

Bucura-te ca din cer si pe noi cu dragoste ne ocrotesti.

Bucura-te ca celor ce trudesc in Ortodoxie, ajutor le daruiesti.

Bucura-te ca manastirea ta de rele-ntamplari o pazesti.

Bucura-te ca pentru toata lumea, spre Dumnezeu mijlocesti.

Bucura-te Iove, placutul lui Dumnezeu, podoaba manastirii Pociaevului.

CONDACUL al 13-lea

O, Prefericite parinte Iove, zelos aparator al credintei ortodoxe, si aspru mustrator al ereziilor, primeste aceasta mica rugaciune, adusa tie din saracia inimilor noastre, fii noua totdeauna invatator al credintei si pocaintei, in nevointe grabnic ajutator si catre Domnul rugator pentru mantuirea sufletelor noastre, celor ce cantam lui Dumnezeu: Aliluia. (de trei ori)

Apoi Icosul 1 si Condacul 1.

RUGACIUNE

O, Preacuvioase parinte Iove, al vietii calugaresti intelepte invatator, blandetea si infranarea, curatia si neprihanirea, iubirea de frati si de saraci, rabdarea si privegherea, din frageda copilarie si pana la adanci batranete le-ai practicat, luptator zelos si neinvins al credintei ortodoxe, luminatorul partilor noastre si neinvins aparator al manastirii Pociaevului. Cauta cu ochi induratori spre noi nevrednicii fiii tai si spre toata lumea acestea iubitoare de Dumnezeu, stransa in fata sfintelor tale moaste si cu osardie inchinandu-li-se si, mijlocind cere de la Atotputernicul Dumnezeu, toate ce ne sunt de folos pentru viata si cucernicie; pe bolnavi ii vindeca, pe cei slabi de inger ii incurajeaza, pe cei scarbiti ii mangaie, pe cei asupriti ii apara, pe cei neputinciosi ii intareste, pe cei zdrobiti ii ridica, tuturor toate, prin harul lui Dumnezeu dat tie, daruieste-ne dupa nevoia si trebuinta fiecaruia, spre mantuirea sufletului si sanatatea trupului.

Inalta rugaciuni pentru multpatimitul nostru popor ca sa se instaleze din nou pacea si linistea, evlavia si bunastarea; judecatorilor dreptate si mila, conducatorilor intelepciune si pricepere, sa se intareasca in oamenii cei buni credinciosia, in cei rai frica si cutremur, sa inceteze a face raul si sa faca binele. Ca aici pe pamant, imparatia lui Dumnezeu — Biserica, sa creasca si sa se inmulteasca si sa se proslaveasca in ea Dumnezeul cel minunat intru sfintii Sai; caci Lui i se cuvine toata slava cinstea si inchinaciunea Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Din aceași categorie:


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.