versiunea moldoveneasca русская версия


Mesajul de felicitare adresat Preasfințitului Marchel cu prilejul aniversării hirotoniei arhierești

Mesajul de felicitare adresat Preasfințitului Marchel cu prilejul aniversării hirotoniei arhierești

11 марта 2018

Preasfinţia Voastră, permiteți-ne, rogu-Vă, să Vă adresăm cele mai cordiale felicitări și urări de bine cu ocazia celei de-a 11 aniversări a hirotoniei arhierești. În această zi sfântă, a închinării Sfintei Cruci, Vă suntem alături cu cele mai duhovnicești gânduri și sincere rugăciuni către bunul Dumnezeu, ca să Vă binecuvinteze cu ani mulți, luminați de harul Său și providența Sa, să ne îndrumați pe calea mântuirii.  

Pentru o Ortodoxie autentică și conștientă

Pentru o Ortodoxie autentică și conștientă

7 марта 2018

Cu câțiva ani în urmă un inspector școlar a venit la mine în gimnaziu și mi-a propus următorul test: -Dă indicație elevilor să scrie din memorie rugăciunea „Tatăl nostru”. Nu pentru control, nici pentru notă, ci din curiozitate. Să vedem câți vor scri corect. M-am gândit că voi isprăvi repede controlul caietelor, dar mi-a luat mai mult timp decât de obicei. Culoare roșie a pixului a vopsit excesiv evaluarea. Și mi-am zis:  

Părinte, eu n-am să mai vin la biserică

Părinte, eu n-am să mai vin la biserică

6 марта 2018

Un tânăr merge la preotul paroh și îi spune: – Părinte, eu n-am să mai vin la biserică. Preotul îl întrebă: – Ah. Poți să-mi spui care este motivul? Tânărul îi răspunde: – Dumnezeule! Aici văd  

A trecut la Domnul protoiereul Victor Svistun

A trecut la Domnul protoiereul Victor Svistun

4 марта 2018

Protoiereul Victor Svistun, parohul bisericii „Sf.Arh.Mihail și Gavriil” din satul Cobani, raionul Glodeni a trecut în veșnicie, azi, 4 martie 2018. Exprimăm profunde sentimente de compasiune şi condoleanţe doamnei preotese Eufrosinia și întregii familii, fiilor și fiicelor duhovnicești ai părintelui. Trupul neînsuflețit va fi înmormântat în curtea bisericii, marți 6 martie curent. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții.  

Cum putem deveni mai buni?

Cum putem deveni mai buni?

3 марта 2018

Rugăciunea întâi de mulţumire după Sfânta Împărtăşire. Zicem către Domnul Hristos: „Dă să-mi fie şi mie acestea spre tămăduirea sufletului şi a trupului, spre alungarea a tot potrivnicului, spre împăcarea sufleteştilor mele puteri, spre luminarea ochilor inimii mele, spre credinţă neînfruntată, spre dragoste nefăţarnică, spre împlinirea înţelepciunii, spre paza poruncilor Tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău har şi spre plinirea Împărăţiei cerurilor”, deci zece lucrări. Care sunt lucrările?  

Triumful Ortodoxiei asupra iconoclaștilor

Triumful Ortodoxiei asupra iconoclaștilor

24 февраля 2018

Duminica Ortodoxiei este ziua numelui Bisericii şi a credinţei noastre. Restabilirea cultului Sfintelor Icoane a fost cea mai mare minune a credinţei noastre ortodoxe, după cum arată Stihira Utreniei: „Astăzi s-a arătat zi plină de bucurie şi de veselie, ca luminează lumina dogmelor celor prea adevărate şi străluceşte Biserica lui Hristos, împodobindu-se acum cu înălţarea Sfintelor Icoane şi cu strălucirile chipurilor şi se face credincioşilor unire de Dumnezeu dăruită”. In primele veacuri creştine, Sfintele icoane  

Învățătură în duminica împăcării

Învățătură în duminica împăcării

17 февраля 2018

„Să nu întorci faţa ta de la sluga Ta; când mă necăjesc degrab mă auzi!” (PS.68,20) Cu aceste cuvinte pătrunse de durere filială, iubiţi părinţi, fraţi şi surori în Domnul, Sfânta Biserică, astăzi la dumnezeiasca slujbă de seară, se adresează către Dumnezeu. Şi fiecare dintre cei ce stau aici, fără îndoială, a simţit în inima sa aceste cuvinte ca pe o adresare personală a sa către Dumnezeu. Nu întoarce faţa Ta, milostive Doamne, de la noi! — cerem toţi. Dar această milă a lui Dumnezeu noi trebuie să o merităm.  

Adunarea ordinară a preoților din Episcopia de Bălți și Fălești

Joi, 26 martie 2015, Preasfințitul Marchel a convocat adunarea trimestrială a preoților din circumscripția eparhiei de Bălți și Fălești. Întrunirea a avut loc în catedrala „Sf.Împ.Constantin și Elena” din Bălți, care a debutat cu Liturghia Darurilor înainte sfințite. În cadrul predici sale, Vlădica a vorbit despre înfrânare, despre disciplina preoților ca exemplu în Biserică, societate și familie.
De asemenea, ierarhul a adus la cunoștința preoților binecuvântarea patriarhală de a sluji sfânta Liturghie în sâmbăta mare, cu adosul la ectenia mare și întreită a rugăciunilor pentru pace în lume, în general, și pentru pace în Țara Sfântă și Ucraina, în special.
Cu o informație amplă a venit și inspectoratul situațiilor excepționale, cu privire la asigurarea bisericilor cu material anti incendiar și măsuri de precauție sporită în noaptea de Înviere.
Tot în această zi preoții din întreaga episcopie au venit cu o donație, după posibilitate, pentru biserica „Sf.Cn.Vladimir” din Rediul de Jos, care a ars în totalitate.
Ultima etapă a adunării a fost repartizarea pastoralei pascale a ÎPS Vladimir.

RUGACIUNE PENTRU PACE ÎN ŢARA SFÎNTĂ

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, cel care Crucea şi moartea pentru mîntuirea neamului omenesc ai răbdat, în iad ai coborît şi îngropare de trei zile ai avut, pe moarte ai călcat, pe diavol ai surpat, primeşte rugăciunea smeriţilor robilor Tăi, cei care împreună cu psalmistul David se roagă Ţie pentru pace în Sfîntul Sion, Prestolul Împăratului Mare, Maica Bisericilor, Slăvitul Ierusalim.

Cel care ai dăruit pace neamului omenesc, stinge toata văpaia şi neînţelegirile în Ţara Sfîntă, dăruieşte pace celor care sunt învrăjbiţi, binecuvintează-i pe cei care se închină Sfîntului Tău Mormînt, luminează-i cu lumina feţei Tale.

Cu flacăra iubirii aprinde inimile noastre, Hristoase Dumnezeule, ca noi cu toată inima, gîndul şi sufletul nostru să te iubim pe Tine şi pe aproapele nostru.

Căci Tu eşti pacea noastră, şi Ţie slavă Înălţăm, cu fără de Început Părintele Tău, şi cu Preasfîntul, Bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea, şi în vecii vecilor. Amin
(Sursa).


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.