versiunea moldoveneasca русская версия


Mesajul de felicitare adresat Preasfințitului Marchel cu prilejul aniversării hirotoniei arhierești

Mesajul de felicitare adresat Preasfințitului Marchel cu prilejul aniversării hirotoniei arhierești

11 марта 2018

Preasfinţia Voastră, permiteți-ne, rogu-Vă, să Vă adresăm cele mai cordiale felicitări și urări de bine cu ocazia celei de-a 11 aniversări a hirotoniei arhierești. În această zi sfântă, a închinării Sfintei Cruci, Vă suntem alături cu cele mai duhovnicești gânduri și sincere rugăciuni către bunul Dumnezeu, ca să Vă binecuvinteze cu ani mulți, luminați de harul Său și providența Sa, să ne îndrumați pe calea mântuirii.  

Pentru o Ortodoxie autentică și conștientă

Pentru o Ortodoxie autentică și conștientă

7 марта 2018

Cu câțiva ani în urmă un inspector școlar a venit la mine în gimnaziu și mi-a propus următorul test: -Dă indicație elevilor să scrie din memorie rugăciunea „Tatăl nostru”. Nu pentru control, nici pentru notă, ci din curiozitate. Să vedem câți vor scri corect. M-am gândit că voi isprăvi repede controlul caietelor, dar mi-a luat mai mult timp decât de obicei. Culoare roșie a pixului a vopsit excesiv evaluarea. Și mi-am zis:  

Părinte, eu n-am să mai vin la biserică

Părinte, eu n-am să mai vin la biserică

6 марта 2018

Un tânăr merge la preotul paroh și îi spune: – Părinte, eu n-am să mai vin la biserică. Preotul îl întrebă: – Ah. Poți să-mi spui care este motivul? Tânărul îi răspunde: – Dumnezeule! Aici văd  

A trecut la Domnul protoiereul Victor Svistun

A trecut la Domnul protoiereul Victor Svistun

4 марта 2018

Protoiereul Victor Svistun, parohul bisericii „Sf.Arh.Mihail și Gavriil” din satul Cobani, raionul Glodeni a trecut în veșnicie, azi, 4 martie 2018. Exprimăm profunde sentimente de compasiune şi condoleanţe doamnei preotese Eufrosinia și întregii familii, fiilor și fiicelor duhovnicești ai părintelui. Trupul neînsuflețit va fi înmormântat în curtea bisericii, marți 6 martie curent. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții.  

Cum putem deveni mai buni?

Cum putem deveni mai buni?

3 марта 2018

Rugăciunea întâi de mulţumire după Sfânta Împărtăşire. Zicem către Domnul Hristos: „Dă să-mi fie şi mie acestea spre tămăduirea sufletului şi a trupului, spre alungarea a tot potrivnicului, spre împăcarea sufleteştilor mele puteri, spre luminarea ochilor inimii mele, spre credinţă neînfruntată, spre dragoste nefăţarnică, spre împlinirea înţelepciunii, spre paza poruncilor Tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău har şi spre plinirea Împărăţiei cerurilor”, deci zece lucrări. Care sunt lucrările?  

Triumful Ortodoxiei asupra iconoclaștilor

Triumful Ortodoxiei asupra iconoclaștilor

24 февраля 2018

Duminica Ortodoxiei este ziua numelui Bisericii şi a credinţei noastre. Restabilirea cultului Sfintelor Icoane a fost cea mai mare minune a credinţei noastre ortodoxe, după cum arată Stihira Utreniei: „Astăzi s-a arătat zi plină de bucurie şi de veselie, ca luminează lumina dogmelor celor prea adevărate şi străluceşte Biserica lui Hristos, împodobindu-se acum cu înălţarea Sfintelor Icoane şi cu strălucirile chipurilor şi se face credincioşilor unire de Dumnezeu dăruită”. In primele veacuri creştine, Sfintele icoane  

Învățătură în duminica împăcării

Învățătură în duminica împăcării

17 февраля 2018

„Să nu întorci faţa ta de la sluga Ta; când mă necăjesc degrab mă auzi!” (PS.68,20) Cu aceste cuvinte pătrunse de durere filială, iubiţi părinţi, fraţi şi surori în Domnul, Sfânta Biserică, astăzi la dumnezeiasca slujbă de seară, se adresează către Dumnezeu. Şi fiecare dintre cei ce stau aici, fără îndoială, a simţit în inima sa aceste cuvinte ca pe o adresare personală a sa către Dumnezeu. Nu întoarce faţa Ta, milostive Doamne, de la noi! — cerem toţi. Dar această milă a lui Dumnezeu noi trebuie să o merităm.  

Adunarea generală a preoţilor din Eparhia de Bălţi şi Făleşti.

Marţi, 30 septembrie, în catedrala „Sf.Împ.Constantin şi Elena” din Bălţi, Preasfinţitul Marchel a prezidat adunarea clericilor din cuprinsul Eparhiei de Bălţi şi Făleşti. Pe ordinea de zi s-au aflat două anunţuri şi câteva subiecte prioritare de ordin misionar:

    1. Binecuvântarea Patriarhului Chiril de a respecta hotarele parohiei.
    2. Organizarea unui pelerinaj la Ierusalim în perioada 4-11 decembrie. Astfel cei care doresc să se înscrie, se vor adresa la părintele Valentin Pînzaru, cleric la catedrala „Sf.Împ.Constantin şi Elena” din Bălţi,  apelându-l la numărul de telefon 079410707.
    3. Inviaţie la drumul Crucii în municipiul Bălţi. Anul 2014 este pentru noi an omagial, prin care marcăm 655 de ani de existenţă a statalităţii moldoveneşti, dar şi comemorativ al sfântului cuviosului părintelui nostru Serghie de la Radonej la cei 700 de ani de la naştere. Pentru consemnarea acestor evenimente, sâmbătă 11 octombrie, Eparhia de Bălţi şi Făleşti organizează Drumul Crucii în municipiul Bălţi cu icoana cuviosului Serghie, în care este încorporată o părticică din moaşte. Procesiunea va începe cu orele 8:30 la intrarea în municipiul Bălţi dinspre oraşul Sângerei, de unde se va parcurge pe jos un traseu de 5 km, până la catedrala episcopală. În curtea catedralei se va oficia sfânta Liturghie de un sobor de arhierei, preoţi şi credincioşi. Sfinţeniile se vor afla în catedrală în perioada 11-16 octombrie.
    4. S-a organizat o colectă de benefacere pentru bolnavul Alexandru Bodean.
    5. S-au colectat pentru analizare date statistice privind predarea Religiei în şcolile publice din cuprinsul eparhiei.


Comentariile sunt dezactivate pentru acest articol.